12 χρόνια χωρίς τον Δημήτρη Μητροπάνο

Στις 17 Απριλίου του 2012 έφυγε από τη ζωή ο ένας από τους μεγάλους του λαϊκού τραγουδιού, ο Δημήτρης Μητροπάνος.

12 χρόνια χωρίς τον Δημήτρη Μητροπάνο

Μία από τις σπουδαιότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου, με σημαντική διαδρομή στο χώρο του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού, έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή. Ο λόγος για τον Δημήτρη Μητροπάνο, ο οποίος πέθανε στις 17 Απριλίου του 2012 σε ηλικία 64ων ετών, «βυθίζοντας» στο πένθος όχι μόνο τον χώρο του τραγουδιού αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα, από την οποία καταγόταν η μητέρα του. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, μετέβη στην Αθήνα και ξεκίνησε να δουλεύει ως τραγουδιστής πριν καν τελειώσει το γυμνάσιο. Με παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρείας του θείου του, επισκέφθηκε την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα».

Το 1967 ηχογράφησε τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη», ενώ είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά», το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη δικτατορία και δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Στην πορεία που χάραξε στον δρόμο του λαϊκού έντεχνου, το 1972 είναι ένας σημαντικός σταθμός: ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον «Άγιο Φεβρουάριο», με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας έναν σταθμό στην ελληνική μουσική.

Κατά τη διάρκεια της λαμπρής πορείας του στο τραγούδι ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού, όπως οι Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος Γιάννης Σπανός, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80. Πολύ σημαντική ήταν η συνεργασία του και με τον Θάνο Μικρούτσικο.

Τον Σεπτέμβρη του 2009 έδωσε την πρώτη του προσωπική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, με ένα πρόγραμμα-αναδρομή στα 40 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας, ενώ η τελευταία του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2011, με τίτλο «Εδώ είμαστε», σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.

Με μια ματιά…

1875: Ο συνταγματάρχης Νέβιλ Τσάμπερλεϊν προσθέτει χρωματιστές μπάλες σε ένα παιγνίδι μπιλιάρδου σε γεύμα αξιωματικών στην κεντρική Ινδία, δημιουργώντας ένα καινούριο παιγνίδι. Το μπιλιάρδο χρονολογείται τον 15ο αιώνα και το όνομά του προέρχεται από την γαλλική λέξη «bille» (μπάλα). Το καινούριο παιγνίδι όμως ονομάζεται snooker, από έναν υποτιμητικό όρο που χρησιμοποιείται για τους πρωτοετείς δόκιμους αξιωματικούς της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας του Γούλγουιτς στην Βρετανία. Το πρώτο, όμως, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Snooker θα χρειαστεί να περιμένει για μισό αιώνα ακόμα αφού θα διοργανωθεί το 1927.

1888: Η πρώτη επίσημη συνάντηση για την σύσταση της ποδοσφαιρικής λίγκας στην Αγγλία γίνεται στο Royal Hotel του Μάντσεστερ από 12 ομάδες ιδρυτικά μέλη.

1920: Δημιουργείται η American Professional Football Association (μετέπειτα NFL)

1937: Στο παιχνίδι Σκωτία-Αγγλία (1-3) στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκόβης σημειώνεται ρεκόρ προσέλευσης αφού το παρακολουθούν 149.547 θεατές

1961: Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με Όσκαρ τραγουδιού για «Τα Παιδιά του Πειραιά», που έγραψε για την ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή».

1967: Οι Rolling Stones στην Αθήνα. Δίνουν συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία έχει άδοξο τέλος.

2001: Το Μαρούσι κατακτά το Κύπελλο Σαπόρτα νικώντας στον τελικό της Βαρσοβίας τη γαλλική Chalon με 74-72 και γίνεται η πέμπτη ελληνική ομάδα που παίρνει το τρόπαιο. Ο Βαγγέλης Βουρτζούμης γίνεται ο πρώτος Έλληνας παίκτης που κατακτά 3 ευρωπαϊκά τρόπαια με 3 διαφορετικές ομάδες (Κυπελλούχων με τον Άρη το 1993, Πρωταθλητριών με τον Παναθηναϊκό το 1996 και Σαπόρτα με το Μαρούσι το 2001)

2003: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο μεγαλοεφοπλιστής Γιάννης Λάτσης, ο επονομαζόμενος «καπετάνιος», που μέσω της Eurobank χορηγεί την Εθνική ομάδα μπάσκετ. Στις 14/6/1987 και με αφορμή την επιτυχία της εθνικής ομάδας στο Eurobasket είχε απευθύνει συγχαρητήρια επιστολή στον προπονητή Κώστα Πολίτη και την είχε δημοσιοποιήσει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος.

2013: Στον ημιτελικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος, ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 5 διαιτητές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και στον άλλο ημιτελικό, καθώς και στην 2η αγωνιστική της ημιτελικής φάσης αλλά και στον τελικό.