Ο πρώτος άνθρωπος σε τροχιά γύρω από τη Γη

Σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου του 1961, ξεκινάει το ταξίδι του ο Γιούρι Γκαγκάριν.

Ο πρώτος άνθρωπος σε τροχιά γύρω από τη Γη

Ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1». Στις 08:07 της 12ης Απριλίου 1961 ο 27χρονος επισμηναγός, σφηνωμένος στη λιλιπούτεια διαστημική κάψουλα διαμέτρου 2,3 μ. και βάρους 4,7 τόνων, εκτοξεύθηκε προς το άπειρο με τον πύραυλο «Βοστόκ-Κ» από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στην Κεντρική Ασία (σήμερα ανήκει στο Καζακστάν). Οι Σοβιετικοί επιστήμονες που σχεδίασαν την αποστολή, με επικεφαλής τον Σεργκέι Κορόλεφ, του έδιναν πιθανότητες επιτυχίας 50%, ενώ διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι μία διαστημική πτήση θα ήταν μοιραία…

Κι όμως, το «Βοστόκ 1» μπήκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε μία πτήση που διήρκεσε 128 λεπτά. Ο Γκαγκάριν πραγματοποίησε μία πλήρη περιφορά της Γης με μέγιστη ταχύτητα 28.968 χλμ. /ώρα και μέγιστο ύψος 301 χλμ. Μπαίνοντας στην τροχιά, άρχισε να στροβιλίζεται μέσα στην καμπίνα του και να περιγράφει τη θέα από το παράθυρο: «Βλέπω τη Γη. Είναι μπλε. Είναι τόσο όμορφη». Στις 09:55 προσγειώθηκε με το αλεξίπτωτό του σώος και αβλαβής σε ένα χωράφι 700 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας, μπροστά στα… έκπληκτα μάτια μιας Ρωσίδας χωρικής, της κόρης της και μιας αγελάδας!

Η επιτυχημένη πτήση του «Βοστόκ 1» ήταν το αποκορύφωμα δύο ετών μυστικής προπαρασκευής της πτήσης και εξαιρετικής εκπαίδευσης του Γκαγκάριν, ο οποίος επιλέχτηκε ανάμεσα σε 2.000 πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας της ΕΣΣΔ.

Με μια ματιά...

1204: Η Κωνσταντινούπολη καταλαμβάνεται από τους Σταυροφόρους (Α’ Άλωση).

1823: Έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που όρισε η Β’ Εθνοσυνέλευση για να συντάξει έναν πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου έθνους, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την κρισιμότητα της κατάστασης: τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέλθουν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατομμύρια γρόσια. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού είναι πλέον μονόδρομος.

1861: Αρχίζουν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου, με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια.

1906: Διεξάγεται στο Ποδηλατοδρόμιο, το κατοπινό Στάδιο Καραϊσκάκη, ο αγώνας Ελλάδα - Δανία για το ποδοσφαιρικό τουρνουά της Μεσολυμπιάδας. Στο ημίχρονο, κι ενώ το σκορ είναι 9-0 υπέρ των Δανών, οι παίκτες της Εθνικής μας αρνούνται να εμφανιστούν. Στην ομάδα παίζει και ο 17χρονος Γιώργος Καλαφάτης, μετέπειτα ιδρυτής του Παναθηναϊκού.

1924: Γεννήθηκε ο Πέτερ Σάφαρ, Αυστριακός γιατρός, που ανακάλυψε τη μέθοδο της τεχνητής αναπνοής, γνωστή ως «το φιλί της ζωής».

1933: Γεννήθηκε η Μονσεράτ Καμπαγέ, διάσημη Ισπανίδα σοπράνο.

1940: Γεννήθηκε ο Χέρμπι Χάνκοκ, Αμερικανός τζαζίστας.

1941: Γεννήθηκε ο σπουδαίος Άγγλος ποδοσφαιριστής Μπόμπι Μουρ, θρυλική μορφή της Γουέστ Χαμ, κατακτώντας και το Μουντιάλ του 1966.

1945: Πέθανε ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό.

1956: Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός, με καταγωγή από την Κούβα, Άντι Γκαρσία, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τρίτη ταινία «Ο Νονός» το 1989.

2017: Δεκτή με 187 «ναι» έναντι 71 «όχι» γίνεται η πρόταση των συγκυβερνώντων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τον χώρο της Υγείας, την περίοδο 1997-2014, με την ονομαστική ψηφοφορία που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Η αντίστοιχη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για την περίοδο 1996 μέχρι τότε, απορρίπτεται με 107 «ναι», 151 «όχι» και 21 «παρών».