«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται»

Σήμερα συμπληρώνονται 83 χρόνια από τη Μάχη των Οχυρών, όταν ο ηρωισμός των Ελλήνων στρατιωτών αναγνωρίστηκε και από τους ναζί.

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται»

Η Μάχη των Οχυρών ή όπως λέγεται και αλλιώς Μάχη της Γραμμής Μεταξά διήρκεσε τρεις ημέρες, από τις 6 έως τις 9 Απριλίου, στα ανατολικά του Αξιού, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και έληξε με τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας στις 10 Απριλίου.

Το πιο διάσημο ανάμεσα στα 21 οχυρά ήταν το Ρούπελ, το οποίο ήταν και το μεγαλύτερο. Σε υψόμετρο 1.339 μ., το βλέμμα ατενίζει ανεμπόδιστα το μεγαλύτερο μέρος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, κατά μήκος του όρους Άγκιστρο, κοντά στον ποταμό Στρυμόνα.

Η 10η Απριλίου 1941 είναι μια ημερομηνία καθοριστική όχι μόνο για τη μοίρα των οχυρών αλλά και της Ελλάδας. Είναι η μέρα της παράδοσης των οχυρών από τον διοικητή τους, αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο, στους Γερμανούς κατακτητές. Ο Γερμανός συνταγματάρχης που παρέλαβε το οχυρό συνεχάρη τον διοικητή εκφράζοντας τον θαυμασμό και την εκτίμησή του για την αντίσταση και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών. Τόνισε, μάλιστα, ότι για τους Γερμανούς αποτελούσε τιμή και υπερηφάνεια ότι είχαν ως αντίπαλο έναν τόσο ηρωικό στρατό. Έξω από το οχυρό ήταν παρατεταγμένο γερμανικό τμήμα που απέδωσε τιμές. Στη συνέχεια αξιωματικοί και στρατιώτες αναχώρησαν πεζή για το Σιδηρόκαστρο και τις Σέρρες.

Τα ιστορικά λόγια του αντισυνταγματάρχη Δουράτσου «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται», βρίσκονται στην είσοδο της στοάς του Ρούπελ που σήμερα είναι επισκέψιμο.

Είχαν προηγηθεί για μέρες σφοδροί βομβαρδισμοί από την πλευρά των Γερμανών, που όμως δεν είχαν κάμψει το ηθικό των υπερασπιστών των οχυρών. Να σημειωθεί πως στο Ρούπελ υπήρχαν μόνο 27 αξιωματικοί και 950 οπλίτες, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις των ναζί ήταν πάνοπλες με εξοπλισμό που υπερτερούσε όχι μόνο αριθμητικά αλλά και τεχνολογικά έναντι των Ελλήνων.

Τα οχυρά δεν καταλήφθηκαν ποτέ χάρη στον ηρωισμό των Ελλήνων υπερασπιστών που μέχρι την τελευταία στιγμή πολεμούσαν με αυτοθυσία. Παραδόθηκαν όταν η διοίκηση των οχυρών είχε πληροφορήθηκε τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας με τους Γερμανούς.

Με μια ματιά…

1821: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, σε αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.

1826: Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο. Ο Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την μπαρουταποθήκη στο Μεσολόγγι.

1867: Ιδρύεται η ελευθεροτεκτονική Στοά «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος», που σήμερα έχει μετεξελιχθεί στην «Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας».

1896: Ο Εθνικός καταλαμβάνει την τρίτη θέση μετά τη Γερμανία και τον Πανελλήνιο στο ομαδικό αγώνισμα του μονόζυγου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο Δημήτριος Λούνδρας, που αγωνίζεται με τον Εθνικό, την ημέρα των αγώνων είναι ηλικίας 10 ετών και 218 ημερών, και ως εκ τούτου θεωρείται ο νεαρότερος ολυμπιονίκης όλων των εποχών.

1970: Η αρχή της διάλυσης των Μπιτλς. Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ ανακοινώνει ότι αποχωρεί από το συγκρότημα. «Δεν πρόκειται να ηχογραφήσω ή να εμφανιστώ ξανά με τους Μπιτλς ή να γράψω μουσική με τον Τζον» αναφέρει στη γραπτή του δήλωση. Γεμάτος οργή, ο Λένον ανταπαντά: «Ο Πολ δεν έφυγε από το συγκρότημα, εγώ τον απέλυσα».

1985: Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει τη βαριά ήττα με 4-0 από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ», στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

2010: Η Βουλιαγμένη κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Τσάμπιονς Καπ γυναικών, επικρατώντας της ρωσικής Κίνεφ Κίρισι με 10-7 (2-2, 1-2, 4-2, 3-1) στον τελικό του φάιναλ φορ που διεξήχθη στην Κέρκυρα. Στον μικρό τελικό η ιταλική Κατάνια κατέβαλε τον Ολυμπιακό με 13-12 (3-2, 3-1, 2-3 5-6).



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110