Ο Σικελικός Εσπερινός

Στις 30 Μαρτίου του 1282 οι Σικελοί εξεγείρονται κατά των Γάλλων. Η ανταρσία θα ονομαστεί Σικελικός Εσπερινός και θα αποτελέσει προάγγελο του Πολέμου του Εσπερινού που θα κρατήσει 20 χρόνια.

Ο Σικελικός Εσπερινός

Η εξέγερση πήρε το όνομα αυτό διότι ξεκίνησε τη Δευτέρα του Πάσχα κατά τον Εσπερινό στην εκκλησία του Αγίου Πνεύματος λίγο έξω από το Παλέρμο.

Οι Σικελοί εξεγέρθηκαν ενάντια στο καθεστώς του Καρόλου του Ανδεγαυού, Γάλλου ευγενούς βασιλέα, ο οποίος με παπική συναίνεση είχε καταλάβει το Βασίλειο της Σικελίας το 1268 και εμφανιζόταν ως ο επίδοξος κατακτητής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με τον Άγγλο ιστορικό Στίβεν Ράνσιμαν, όλα ξεκίνησαν όταν Γάλλοι αξιωματούχοι πέρασαν από την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος για να λάβουν μέρος στον Εσπερινό και άρχισαν να πίνουν. Ένας λοχίας, ονόματι Ντρουέ, έσυρε μια νεαρή παντρεμένη γυναίκα από το πλήθος με σκοπό να την βιάσει, με αποτέλεσμα ο σύζυγός της να του επιτεθεί τραυματίζοντας τον θανάσιμα με μαχαίρι. Οι Γάλλοι επιχείρησαν να εκδικηθούν για το θάνατο του Ντρουέ, όμως το πλήθος τους επιτέθηκε και τους σκότωσε όλους.

Όπως αναφέρει στο έργο του «Σικελικός Εσπερινός» ο Ράνσιμαν: «Ευθύς οι δρόμοι γέμισαν με οργισμένους κατοίκους, που κραύγαζαν “Moranu li Francisi” (σ.σ. «Θάνατος στους Γάλλους»). Κάθε παρευρισκόμενος Γάλλος χτυπήθηκε. Ξεχύθηκαν στα πανδοχεία, όπου σύχναζαν Γάλλοι και στα σπίτια όπου κατοικούσαν, χωρίς να ξεχωρίζουν άνδρες, γυναίκες ή παιδιά. Σικελές κοπέλες που είχαν παντρευθεί Γάλλους, πέθαναν μαζί με τους συζύγους τους. Οι διαδηλωτές διέρρηξαν τα μοναστήρια των Δομινικανών και των Φραγκισκανών· όλες οι ξένες μοναχές σύρθηκαν έξω και τις διέταξαν να προφέρουν τη λέξη “ciciri”, που οι Γαλλόφωνοι αδυνατούν να προφέρουν. Όσες αποτύγχαναν σε αυτό το τεστ, σκοτωνόταν... Μέχρι το επόμενο πρωί σχεδόν δύο χιλιάδες Γάλλοι -άνδρες και γυναίκες- κειτόταν νεκροί· και οι στασιαστές είχαν τον απόλυτο έλεγχο της πόλης».

Χρειάστηκαν συνολικά έξι εβδομάδες έως ότου οι Σικελοί καταλάβουν όλο το νησί κηρύσσοντας την επανάσταση, με μοναδική εξαίρεση τη Μεσσήνη που άντεξε μέχρι τις 28 Απριλίου.

Με μια ματιά...

598: Οι Άβαροι λύνουν την πολιορκία της βυζαντινής πόλης Τόμις. Ο ηγέτης τους Βαϊανός Α΄ υποχωρεί βόρεια του ποταμού Δούναβη καθώς οι αβαροσλαβικές ορδές αποδεκατίζονταν από την πανώλη.

1296: Ο Εδουάρδος Α΄ της Αγγλίας εισβάλει στο Μπέργκουικ-απόν-Τουίντ, κατά τη διάρκεια ένοπλης σύρραξης μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας.

1815: Ο Ζοακίμ Μυρά εκδίδει τη Διακήρυξη του Ρίμινι, η οποία θα εμπνεύσει αργότερα την Ιταλική ενοποίηση.

1841: Ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

1842: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά αναισθησία με διαιθυλαιθέρα, σε εγχείρηση που έκανε ο Αμερικανός χειρούργος δρ. Κρόφορντ Λονγκ.

1856: Υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων, τερματίζοντας τον Κριμαϊκό Πόλεμο.

1863: Ο Δανός πρίγκιπας Γουλιέλμος γίνεται βασιλιάς της Ελλάδας ως Γεώργιος Α΄.

1867: Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Χ. Σιούαρντ αγοράζει την Αλάσκα από τη Ρωσική Αυτοκρατορία έναντι 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων (4,19$/τ.χλμ).

1912: Υπογράφεται η συνθήκη της Φεζ, καθιστώντας το Μαρόκο γαλλικό προτεκτοράτο.

1961: Μονογράφεται η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ.

1965: Πόλεμος του Βιετνάμ: παγιδευμένο αυτοκίνητο εκρήγνυται μπροστά από την πρεσβεία των Η.Π.Α. στη Σαϊγκόν, σκοτώνοντας 22 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 183.

1981: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν στην Ουάσινγκτον.

*Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110