Η παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα
Στις 29 Μαρτίου του 1864 υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου κατά την οποία η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησε να παραχωρήσει τα Επτάνησα στην Ελλάδα.
Τα Επτάνησα αποτελούσαν κομμάτι της Βρετανικής Μοναρχίας υπό την ονομασία «Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων» από το 1815, όταν και της παραχωρήθηκαν από τη Γαλλία – βάσει της συνθήκης της Βιέννης που όριζε «την προστασία της ανεξάρτητης πολιτείας των Επτανήσων» - η οποία με τη σειρά της τα είχε κληρονομήσει από τη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο λόγος που οδήγησε στην παραχώρηση στην Ελλάδα ήταν αφενός οι έντονες πιέσεις των κατοίκων των Επτανήσων από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, και αφετέρου η σύναψη συνθήκης με το νέο βασιλιά, Γεώργιο Α’. Σύμφωνα με τη συνθήκη ο νέος μoνάρχης δε θα επιβουλευόταν τα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Η απόφαση πάρθηκε από τον υπουργό εξωτερικών της Βρετανίας, Πάλμερστον και με τη στήριξη της Βασίλισσας Βικτωρίας, υπό την δικαιολόγηση ότι η διατήρηση τους ήταν εξαιρετικά δαπανηρή, ενώ δε κατείχαν και ιδιαίτερη στρατηγική σημασία.
Η συνθήκη του Λονδίνου υπογράφηκε από την ελληνική πλευρά από τον πρωθυπουργό, Χαρίλαο Τρικούπη, στις 29 Μαρτίου του 1864, ενώ στις 2 Μαΐου οι Βρετανοί αποχώρησαν από τα Επτάνησα. Στις 21 Μαΐου του ίδιου έτους ολοκληρώθηκε η Ένωση, με τα νησιά να γίνονται επαρχίες του Βασιλείου της Ελλάδος. «Οι Άγγλοι εκάθησαν εις την Επτάνησον χρόνους 54, μήνας 8 και ημέραν μίαν», θα γράψει ένας ανώνυμος χρονικογράφος την ημέρα εκείνη. Ήταν η πρώτη εθελούσια αποαπικιοποίηση από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας.
Με μια ματιά…
1430: Οι Οθωμανοί υπό τον Μουράτ Β΄ καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη.
1461: Ο βασιλιάς Εδουάρδος Δ΄ της Αγγλίας νικά τη Μαργαρίτα του Ανζού στη μάχη του Τάουτον.
1549: Ιδρύεται η πόλη Σαλβαδόρ, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1632: Υπογράφεται η Συνθήκη του Σεν-Ζερμέν, με την οποία το Κεμπέκ τίθεται ξανά υπό γαλλικό έλεγχο μετά την κατάληψή του από τους Άγγλους το 1629.
1792: Ο βασιλιάς Γουσταύος Γ΄ της Σουηδίας πεθαίνει αφού πυροβολήθηκε στη Βασιλική Όπερα της Στοκχόλμης 13 ημέρες νωρίτερα. Τον διαδέχεται ο Γουσταύος Δ΄ Αδόλφος της Σουηδίας.
1809: Ο βασιλιάς Γουσταύος Δ΄ Αδόλφος της Σουηδίας παραιτείται μετά από πραξικόπημα.
1831: Οι Βόσνιοι επαναστατούν εναντίον της Τουρκίας.
1847: Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών με επικεφαλής τον Γουίνφιλντ Σκοτ καταλαμβάνουν τη Βερακρούς μετά από πολιορκία.
1871: Εγκαινιάζεται από τη Βασίλισσα Βικτώρια το Royal Albert Hall.
1936: Στη Ναζιστική Γερμανία, ο Αδόλφος Χίτλερ λαμβάνει το 98,80% των ψήφων στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της παράνομης επαναστρατιωτικοποίησης της Γερμανίας και της ανακατάληψης της Ρηνανίας.
1962: Ο Αρτούρο Φροντίσι, πρόεδρος της Αργεντινής, ανατρέπεται με στρατιωτικό πραξικόπημα από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
1967: Η προσωρινή κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου παραιτείται ύστερα από την απόρριψη από την Ε.Ρ.Ε. αιτήματος της Ένωσης Κέντρου να διατηρηθεί το προνόμιο της βουλευτικής ασυλίας και μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου για τους εκ νέου υποψηφίους βουλευτές, με σκοπό να μην διωχθούν για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ οι Ανδρέας Παπανδρέου και Παύλος Βαρδινογιάννης.
1974: Ο Mariner 10 της NASA γίνεται το πρώτο ρομποτικό διαστημόπλοιο που προσεγγίζει τον Ερμή.
2002: Το Ισραήλ πραγματοποιεί επιχείρηση εναντίον Παλαιστινίων μαχητών, στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.
2006: Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ