Ο Σεφέρης ενάντια στη χούντα

Στις 28 Μαρτίου 1969 ο Γιώργος Σεφέρης αποφάσισε να μιλήσει δημόσια κατά της χούντας των συνταγματαρχών που είχαν πάρει την εξουσία στην Ελλάδα.

Ο Σεφέρης ενάντια στη χούντα

Ο διακεκριμένος ποιητής μαγνητοφώνησε μία δήλωσή του και η κασέτα έφτασε αυθημερόν στο Λονδίνο, εκεί όπου το BBC την παρέλαβε και τη μετέδωσε μέσω ραδιοφώνου. Μάλιστα η επίμαχη δήλωση αναμεταδόθηκε και από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Παρισιού.

Στο άκουσμα της δήλωσης η χούντα αποφάσισε να αφαιρέσει από τον Σεφέρη τον τίτλο του πρέσβεως επί τιμή και το δικαίωμα χρήσης του διπλωματικού διαβατηρίου του. Παράλληλα, δικαιολόγησε την πράξη της ισχυριζόμενη πως η δήλωση μεταδόθηκε από τη ραδιοφωνία της Σοβιετικής Ένωσης και άρα συνιστά αντεθνική προπαγάνδα.

Η δήλωση του Σεφέρη ήταν η εξής: «Πάει καιρός που πήρα την απόφαση να κρατηθώ έξω από τα πολιτικά του τόπου. Προσπάθησα άλλοτε να το εξηγήσω, αυτό δε σημαίνει διόλου πως μου είναι αδιάφορη η πολιτική ζωή μας. Έτσι, από τα χρόνια εκείνα ώς τώρα τελευταία έπαψα κατά κανόνα ν’ αγγίζω τέτια θέματα. Εξ άλλου τα όσα δημοσίεψα ώς τις αρχές του 1967 και η κατοπινή στάση μου (δεν έχω δημοσιέψει τίποτε στην Ελλάδα από τότε που φιμώθηκε η ελευθερία) έδειχναν, μου φαίνεται, αρκετά καθαρά τη σκέψη μου. Μολαταύτα, μήνες τώρα, αισθάνομαι μέσα μου και γύρω μου, ολοένα πιο επιτακτικά το χρέος να πω ένα λόγο για τη σημερινή κατάστασή μας. Με όλη τη δυνατή συντομία, νά τι θα έλεγα:

Κλείνουν δυο χρόνια που μας έχει επιβληθεί ένα καθεστώς όλως διόλου αντίθετο με τα ιδεώδη για τα οποία πολέμησε ο κόσμος μας και τόσο περίλαμπρα ο λαός μας, στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης όπου, όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι’ αυτές να καταποντισθούν μέσα στα ελώδη στεκάμενα νερά. Δε θα μου είταν δύσκολο να καταλάβω πως τέτιες ζημιές δε λογαριάζουν παρά πολύ για ορισμένους ανθρώπους. Δυστυχώς, δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτόν τον κίνδυνο. Όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν πως στις δικτατορικές καταστάσεις, η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει, αναπότρεπτη, στο τέλος. Το δράμα αυτού του τέλους μάς βασανίζει, συνειδητά ή ασυνείδητα όπως στους παμπάλαιους χορούς του Αισχύλου. Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό.

Είμαι ένας άνθρωπος χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό δεσμό, και, μπορώ να το πω, μιλώ χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Βλέπω μπροστά μου τον γκρεμό όπου μας οδηγεί η καταπίεση που κάλυψε τον τόπο. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι Εθνική επιταγή. Τώρα ξαναγυρίζω στη σιωπή μου. Παρακαλώ το Θεό, να μη με φέρει άλλη φορά σε παρόμοια ανάγκη να ξαναμιλήσω».


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίνει τρεις τόνους ασήμι, ποσό κολοσσιαίο για την εποχή.

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος, επικεφαλής Ελλήνων επαναστατών, φτάνει στον Προφήτη Ηλία Λιβαδειάς και απαιτεί την παράδοση της πόλης από τον διοικητή της, Χασάν Αγά.

1871: Εγκαθιδρύεται επίσημα η Παρισινή Κομμούνα στη γαλλική πρωτεύουσα.

1939: Λήγει ο ισπανικός εμφύλιος με την κατάληψη της Μαδρίτης από τις δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο.

1941: Πεθαίνει η Βιρτζίνια Γουλφ, Βρετανή συγγραφέας.

1979: Πυρηνικό ατύχημα στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Παύει να λειτουργεί μία αντλία στο σύστημα ψύχρανσης του αντιδραστήρα, στο Three Mile Island, με αποτέλεσμα να εξατμιστεί μέρος του μολυσμένου νερού, προκαλώντας έτσι το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία των ΗΠΑ.

1985: Ο αρεοπαγίτης Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την οριακή πλειοψηφία των 180 ψήφων.

1990: Ένα από τα πλέον αρνητικά ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων στην Ιστορία της Εθνικής ποδοσφαίρου (1.105 εισιτήρια) σημειώνεται στον φιλικό αγώνα Ελλάδα - Ισραήλ (2-1) στο ΟΑΚΑ. Σκόρερ των δύο ελληνικών τερμάτων ο Στέλιος Μανωλάς.

2001: Στον αγώνα Αργεντινή - Βενεζουέλα 5-0 ο 31χρονος Ντιέγκο Σιμεόνε γίνεται ο πρώτος παίκτης που φτάνει τις 100 συμμετοχές στην Εθνική Αργεντινής.

2012: Οι συγκοινωνίες του Λονδίνου παρουσιάζουν έναν ειδικό χάρτη του υπογείου σιδηροδρόμου του Λονδίνου για να γιορτάσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Οι ονομασίες των 361 σταθμών έχουν αλλάξει και έχουν πάρει το όνομα γνωστών αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110