Ο θάνατος του Σπύρου Λούη

Σαν σήμερα, στις 26 Μαρτίου του 1940, φεύγει από τη ζωή ο Σπύρος Λούης.

Ο θάνατος του Σπύρου Λούη

Στις 26 Μαρτίου του 1940 φεύγει από τη ζωή ο πρώτος Ολυμπιονίκης Μαραθωνοδρόμος, Σπύρος Λούης. Γεννήθηκε στο Μαρούσι στις 12 Ιανουαρίου του 1873 από φτωχή οικογένεια, ενώ ο πατέρας του ήταν νερουλάς, με τον μικρό Σπύρο να τον βοηθάει από μικρή ηλικία στις μεταφορές νερού, όταν ακόμα δεν υπήρχε υδρευτικό σύστημα στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας διακρίθηκε για την αντοχή, ενώ σύμφωνα με θρύλους που διαδόθηκαν αργότερα, είχε τρέξει από την Αθήνα στο Μαρούσι για να φέρει το πηλήκιό του που είχε ξεχάσει. Η αντοχή του αυτή θα κάνει τους ανωτέρους του να πείσουν να λάβει μέρος το 1896 στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το νέο τότε άθλημα του μαραθωνίου δρόμου, που θα λάμβανε χώρα για πρώτη φορά.

Ο Λούης πέρασε από τον προκριματικό χωρίς καμία αθλητική προετοιμασία, ενώ αρχικά είχε βγει εκτός ορίων. Μετά από πιέσεις του τότε κριτή αγώνων και συνταγματάρχη του στρατού Παπαδιαμαντόπουλου πέρασε ως 5ος στον τελικό. Εκεί θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη και θα τερματίσει πρώτος. Ο Λούης έτρεξε τον μαραθώνιο σε χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα, σε ηλικία 24 ετών.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δεν έλαβε μέρος σε καμία αθλητική διοργάνωση. Το υπόλοιπο της ζωής του θα ζήσει μια ήσυχη ζωή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, προσκεκλημένος ως τιμητικός φιλοξενούμενος των διοργανωτών. Θα πεθάνει μία μέρα σαν σήμερα στις 26 Μαρτίου του 1940 λίγους μήνες μετά την ιταλική εισβολή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Με μια ματιά…

590: Ο αυτοκράτορας Μαυρίκιος ανακηρύσσει τον γιο του, Θεοδόσιο, συναυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1027: Ο Πάπας Ιωάννης ΙΘ΄ στέφει τον Κορράδο Β΄ αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1344: Τερματίζεται νικηφόρα η πολιορκία της Αλχεθίρας, μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές στρατιωτικές εμπλοκές όπου χρησιμοποιήθηκε πυρίτιδα.

1636: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.

1812: Σεισμός καταστρέφει το Καράκας στη Βενεζουέλα.

1830: Εκδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το Βιβλίο του Μόρμον.

1871: Διεξάγονται οι εκλογές του συμβουλίου της Παρισινής Κομμούνας.

1885: Οι Μετί της επαρχίας του Σασκάτσουαν υπό τον Λουί Ριέλ ξεκινούν τη Βορειοδυτική Επανάσταση εναντίον του Καναδά.

1913: Βαλκανικοί πόλεμοι: Βουλγαρικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αδριανούπολη.

1917: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: 17.000 Τούρκοι εμποδίζουν την προέλαση των βρετανικών στρατευμάτων στην Πρώτη Μάχη της Γάζας.

1945: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η μάχη της Ίβο Τζίμα, λήγει καθώς το νησί είναι επίσημα προστατευμένο από τις αμερικανικές δυνάμεις.

1971: Το Ανατολικό Πακιστάν ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από το Πακιστάν, για να σχηματίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Μπανγκλαντές. Αρχίζει ο απελευθερωτικός πόλεμος.

1979: Ο Ανουάρ Σαντάτ, ο Μεναχέμ Μπέγκιν και ο Τζίμι Κάρτερ υπογράφουν στην Ουάσινγκτον τη Συνθήκη Ειρήνης Αιγύπτου-Ισραήλ.

1991: Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη υπογράφουν τη Συνθήκη της Ασουνσιόν, ιδρύοντας τη Μερκοσούρ.

2005: Το BBC προβάλει νέο επεισόδιο της σειράς «Doctor Who», μετά τη διακοπή της το 1989. Σήμερα είναι το μακροβιότερο δράμα επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο.

2007: Ο Σερζ Σαρκισιάν αναλαμβάνει προσωρινά την πρωθυπουργία της Αρμενίας μετά τον ξαφνικό θάνατο του Αντρανίκ Μαρκαριάν. Ο διορισμός του εγκρίνεται από τη Βουλή στις 4 Απριλίου.