Η σφαγή στο Σάρπβιλ

Στις 21 Μαρτίου 1960 σημειώθηκε η σφαγή του Σάρπβιλ.

Η σφαγή στο Σάρπβιλ

Στις 21 Μαρτίου 1960 χιλιάδες μαύροι πολίτες διαδήλωναν στη Νότια Αφρική διεκδικώντας ίσα δικαιώματα. Η πορεία στράφηκε προς το αστυνομικό τμήμα του Σάρπβιλ, εκεί όπου οι αστυνομικοί δεν δίστασαν να σηκώσουν τα όπλα και να ανοίξουν πυρ προς το άοπλο πλήθος. Συνολικά 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 180 τραυματίστηκαν. Ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και πολλά παιδιά. Σύμφωνα με τις αρχές, οι διαδηλωτές άρχισαν να λιθοβολούν άνδρες της αστυνομίας και να προκαλούν ζημιές στα τεθωρακισμένα οχήματα, με αποτέλεσμα να γίνει η χρήση πυρών. Μάλιστα, την ίδια ώρα, αεροσκάφη πέταγαν χαμηλά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διασκορπίσουν το πλήθος.

Όπως ήταν φυσιολογικό, η Νότια Αφρική κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων ακτιβιστών κατά του Απαρτχάιντ που ήταν γνωστοί ως μέλη της Συμμαχίας του Κογκρέσου, όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ενώ το PAC και το ANC τέθηκαν εκτός νόμου.

Τρία χρόνια μετά το συμβάν, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων. Δύο χρόνια μετά, ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη διακήρυξη για την εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων, όπου αναφέρεται ότι «η διάκριση λόγω φυλής, χρώματος ή εθνικής καταγωγής αποτελεί προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, άρνηση των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, παραβίαση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και εμπόδιο στις φιλικές και ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των λαών». Ακολούθησε, το 1965, η διεθνής σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1969.

Έκτοτε οργανώθηκαν πολλές εκστρατείες κατά του ρατσισμού και ιδιαίτερα κατά του καθεστώτος του Απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική. Το Απαρτχάιντ προέρχεται από την αφρικανική γλώσσα και σημαίνει διαχωρισμός. Στην πολιτική σκηνή ο συγκεκριμένος όρος καθόριζε και επέβαλε τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων μέσα σε ένα κράτος βάσει φυλετικών κριτηρίων σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Σκοπός του ήταν να διακοπούν οι επαφές ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1800: Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων (Επτάνησα), το πρώτο ελληνικό κράτος μετά την Άλωση, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο.

1920: Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Μανώλης Χιώτης, ο οποίος στις 21 Μαρτίου του 1970, ανήμερα των 50ών γενεθλίων του, αφήνει την τελευταία του πνοή.

1945: Αεροπλάνα της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας βομβαρδίζουν την έδρα της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη. Κατά λάθος χτυπούν και ένα σχολείο, σκοτώνοντας 125 άτομα.

1960: Γεννιέται ο θρύλος της Φόρμουλα 1, Άιρτον Σένα, ο οποίος κατέκτησε τρεις φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

1963: Κλείνει η περιβόητη φυλακή του Αλκατράζ, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

1965: Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ηγείται 3.200 ατόμων στην αρχή της τρίτης και τελικά επιτυχημένης πορείας για τα πολιτικά δικαιώματα από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι (Αλαμπάμα).

1979: Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΕΠΑΕ), υπεύθυνη για τις επαγγελματικές διοργανώσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

1980: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, κηρύσσει μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς που έγιναν στη Μόσχα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν.

2001: Σημειώνεται η εκκωφαντική νίκη του Ολυμπιακού στο Κύπελλο με σκορ 1-4 επί του Παναθηναϊκού μέσα στη Λεωφόρο, στην οποία «γεννήθηκε» η έμπνευση με τις φανέλες του Γρηγόρη Γεωργάτου.

2008: Ο Γιάννης Δρυμωνάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. πεταλούδα με χρόνο 1:54.16, που αποτελεί νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ και δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, στο 29ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης που διεξάγεται στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας. Χρυσό κατακτά και ο Άρης Γρηγοριάδης στα 50 μ. ύπτιο με 25.13.

2013: Ο Ιταλός πρώην σπρίντερ και μετέπειτα πολιτικός Πιέτρο Μενέα πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών σε κλινική της Ρώμης. Ο Μενέα είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα, το χάλκινο στη σκυταλοδρομία 4x400 στους Ολυμπιακούς του 1980 στη Μόσχα, καθώς και το χάλκινο στα 200 μέτρα στο Μόναχο το 1972.