Η λαμπερή και τραγική ζωή του Αττίκ

Στις 19 Μαρτίου του 1885, βλέπει για πρώτη φορά το φως του κόσμου ο Αττίκ.

Η λαμπερή και τραγική ζωή του Αττίκ

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κλέων Τριανταφύλλου και γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα στο Ζαγαζίκ της Αιγύπτου, από πλούσιας οικογένειας.

Ανήσυχο πνεύμα από μικρή ηλικία θα παρατήσει καριέρα στο διπλωματικό σώμα στο Παρίσι όπου πήγε για μεταπτυχιακό - αφού είχε τελειώσει τη Νομική Αθηνών – ακολουθώντας μουσικές σπουδές. Εκεί θα ξεκινήσει και η καλλιτεχνική του καριέρα, στο παριζιάνικο κοινό, ως συνθέτης και ερμηνευτής και πολύ γρήγορα θα γνωρίσει την καταξίωση, δίνοντας παράλληλα συναυλίες σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία. Μία ασθένεια όμως της αδερφής του θα τον αναγκάσει να μετακομίσει στην Αθήνα, όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένειά του. Στην πρωτεύουσα θα παίξει σε μικρά μαγαζιά, μακριά από τη αίγλη του πρόσφατου γι αυτόν παρελθόντος, παίρνοντας μικρές γεύσεις αυτού σε περιοδείες του στην Ευρώπη και την Ασία.

Το 1930 κι εν μέσω δεινής οικονομικής κατάστασης για την οικογένειά του θα ανοίξει την θρυλική «Μάντρα του Αττίκ». Πρόκειται για να έναν χώρο-ιδέα όπου στεγαζόταν κάθε μορφής καλλιτεχνική δημιουργία, προεξάρχουσας της μουσικής και του χορού, ενώ υπήρχαν και σόου από μίμους και άλλους αυτοσχέδιους παρουσιαστές, συνθέτοντας το λεγόμενο «βαριερτέ». Γι' αυτό το εγχείρημα θα συνεργαστεί με τον Δ. Ευαγγελίδη, τον Βώττη και τον Παντελή Χορν. Η «Μάντρα» αρχικά δεν είχε έδρα ενώ το 1938 θα εγκατασταθεί μόνιμα σε μια αθηναϊκή ταβέρνα, την Μονμάρτρη, στη διασταύρωση των οδών Αχαρνών και Ηπείρου.

Θα σχετιστεί με πολλές γυναίκες της εποχής του ενώ θα συνάψει γάμο τρεις φορές. Ο μεγάλος του όμως έρωτας αποτυπώνεται στην παρακάτω ιστορία… Όπως εξομολογείται ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Αττίκ είχε μόλις χωρίσει με τη δεύτερη σύζυγό του, Μαρίκα Φιλιππίδου, που τον άφησε για να παντρευτεί τον πατέρα της Μελίνας Μερκούρη, Σταμάτη. Ένα βράδυ έρχεται στην «Μάντρα» μετά του νέου συζύγου της, με το κοινό να ζητάει να παιχτεί το σουξέ της εποχής, «Είδα μάτια», που ο Αττίκ είχε γράψει για την πρώην του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αμέσως σηκώνεται με μάτια βουρκωμένα από το πιάνο του και κλείνεται στο καμαρίνι του, για να βγει 10 λεπτά μετά και να παίξει για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό το πασίγνωστο πλέον τραγούδι «Ζητάτε να σας πω»!

Η «Μάντρα» θα κλείσει στην κατοχή, και μαζί θα «τελειώσει» και η ζωή του Αττίκ, με τον άλλοτε πρόσχαρο και δυναμικό καλλιτέχνη να πέφτει σε κατάθλιψη. Στο κύκνειο άσμα του θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Χειροκροτήματα» του, Γιώργου Τζαβέλλα. Λίγους μήνες μετά και έπειτα από έναν ξυλοδαρμό από Γερμανό στρατιώτη θα αυτοκτονήσει από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών στις 29 Αυγούστου του 1944.

Με ματιά…

1863: Το SS Georgiana, το οποίο λέγεται ότι ήταν το πιο ισχυρό καταδρομικό των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής, βυθίζεται κατά το παρθενικό του ταξίδι με φορτίο πυρομαχικών, φαρμάκων και εμπορευμάτων αξίας άνω του 1.000.000 δολαρίων.

1865: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Αρχίζει η Μάχη του Μπέντονβιλ, η οποία θα λήξει δύο μέρες αργότερα με την υποχώρηση των δυνάμεων των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής.

1885: Ο Λουί Ριέλ ανακηρύσσει προσωρινή κυβέρνηση στο Σασκάτσουαν του Καναδά.

1895: Οι Ωγκύστ και Λουί Λυμιέρ πραγματοποιούν την πρώτη τους λήψη χρησιμοποιώντας τον πρόσφατα πατενταρισμένο κινηματογράφο.

1918: Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών καθιερώνει τις ζώνες ώρας και εγκρίνει τη θερινή ώρα.

1920: Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών απορρίπτει για δεύτερη φορά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1931: Νομιμοποιούνται στη Νεβάδα τα τυχερά παιχνίδια.

1944: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι ναζιστικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Ουγγαρία.

1945: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει τη διαταγή «Νέρων» διατάσσοντας την καταστροφή όλων των βιομηχανιών, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, των καταστημάτων, των εγκαταστάσεων μεταφοράς και των μέσων επικοινωνίας στη Γερμανία.

1946: Η Γαλλική Γουιάνα, η Γουαδελούπη, η Μαρτινίκα και η Ρεϋνιόν γίνονται υπερπόντιοι νομοί της Γαλλίας.

1960: Πραγματοποιείται μετακομιδή των οστών του Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του, από την Αγγλία στην Ελλάδα.

1962: Ο Μπομπ Ντίλαν κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο Bob Dylan.

1962: Λήγει επισήμως ο πόλεμος της Αλγερίας εναντίον των Γάλλων.

1979: Η Βουλή των Αντιπροσώπων (ΗΠΑ) αρχίζει να εκπέμπει τις δραστηριότητές της μέσω του δικτύου καλωδιακής τηλεόρασης C-SPAN.

1982: Πόλεμος των Φώκλαντ: Δυνάμεις της Αργεντινής αποβιβάζονται στο νησί της Νότιας Γεωργίας, επισπεύδοντας τον πόλεμο με το Ηνωμένο Βασίλειο.

2004: Η Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.