Γεννιέται ο Κορνήλιος Καστοριάδης

Στις 11 Μαρτίου του 1922 θα δει για πρώτη φορά το φως του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη ο Κορνήλιος Καστοριάδης

Γεννιέται ο Κορνήλιος Καστοριάδης

Λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένειά του θα βρεθεί στην Αθήνα όπου από την ηλικία των 13 ετών θα ασχοληθεί με την πολιτική. Όντας μέλος παράνομης κομμουνιστικής οργάνωσης, στη δικτατορία του Μεταξά συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, ενώ το 1941, όντας σπουδαστής στη Νομική Αθηνών, θα ενταχθεί στο ΚΚΕ, αποχωρώντας, όμως, έναν χρόνο μετά.

Το πρώτο του δοκίμιο θα δημοσιευτεί το 1944 στο περιοδικό «Αρχείο Κοινωνιολογίας και Ηθικής» με θέμα τον Μαξ Βέμπερ. Έναν χρόνο μετά θα εγκατασταθεί στο Παρίσι, όπου θα σπουδάσει με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, με την «πόλη του φωτός» να γίνεται η βάση του από εκείνο το σημείο και μετά.

Στη συνέχεια θα ασχοληθεί με πλήθος επιστημών, όντας παράλληλα πολυγραφότατος, ενώ από το 1974 και μετά θα στραφεί στην ψυχανάλυση, τόσο ως μέσο ανάγνωσης της κοινωνίας όσο και ως επαγγελματική ενασχόληση. Η στροφή του αυτή στον τρόπο σκέψης αποτυπώνεται στο βιβλίο του που εξέδωσε το 1975 με τίτλο «Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας». Το 1979 θα γίνει διευθυντής σπουδών στην Ανωτάτη Σχολή για τις Κοινωνικές Επιστήμες στη Γαλλία.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τον βρίσκουν να επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα δίνοντας σειρά διαλέξεων. Το 1989, μάλιστα, θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θα φύγει από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών στις 26 Δεκεμβρίου του 1997 από επιπλοκές μετά από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί.

Με μια ματιά…

1702: Εκδίδεται η «Daily Courant», η πρώτη καθημερινή εφημερίδα της Αγγλίας.

1818: Εκδίδεται το μυθιστόρημα «Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας» της Μαίρης Σέλλεϋ.

1851: Λαμβάνει χώρα στη Βενετία η πρώτη παράσταση του «Ριγκολέττο» του Τζουζέπε Βέρντι.

1867: Λαμβάνει χώρα στο Παρίσι η πρώτη παράσταση του «Δον Κάρλος» του Τζουζέπε Βέρντι.

1917: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Βαγδάτη πέφτει στις αγγλοϊνδικές δυνάμεις.

1928: Βυθίζεται στην Αίγινα το τορπιλοβόλο «Πάνορμος» μετά από πρόσκρουση σε ύφαλο, χωρίς ανθρώπινη απώλεια.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Αμερικανός Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει τον Νόμο Εκμισθώσεως και Δανεισμού, επιτρέποντας το αμερικανικής κατασκευής πολεμικό υλικό να αποστέλλεται στις συμμαχικές δυνάμεις με τη μορφή δανείου.

1943: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απελευθερώνεται η πρώτη πόλη της Ευρώπης από τις δυνάμεις του Άξονα, η οποία είναι η Καρδίτσα, καθιστάμενη έτσι η «πρωτεύουσα» της ελεύθερης Ελλάδας.

1946: Συλλαμβάνεται από τα βρετανικά στρατεύματα ο Ρούντολφ Ες, ο πρώτος διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς.

1991: Ιδρύεται και ξεκινά τη λειτουργία του το διεθνές ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο του BBC, το BBC World News.

2004: Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε αμαξοστοιχίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης, που αποδίδονται σε εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις, προκαλούν τον θάνατο 191 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.460.

2009: Στο Βίνεντεν της Γερμανίας, κοντά στη Στουτγκάρδη, ένας 17χρονος πρώην μαθητής του σχολείου της πόλης σκοτώνει 12 μαθητές και καθηγητές και 3 περαστικούς στην προσπάθεια διαφυγής του. Αφού τον πυροβολεί ένας αστυνομικός, αυτοκτονεί με πυροβολισμό στο κεφάλι.

2011: Σεισμός και τσουνάμι στο Σεντάι της Ιαπωνίας, με απολογισμό 15.365 νεκρούς, 5.363 τραυματίες και 8.206 αγνοούμενους.