Η ταπείνωση του Μουσολίνι

Σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου του 1941, θα ξεκινήσει η ελληνο-ιταλική σύγκρουση στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η ταπείνωση του Μουσολίνι

Το 1940 ο ιταλικός στρατός γνώρισε σθεναρή αντίσταση από εκείνον της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του ίδιου του Μουσολίνι. Ο επικεφαλής των ιταλικών δυνάμεων ταξίδεψε από το Μπάρι στα Τίρανα, για να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ελλάδας στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το πρωί της 9ης Μαρτίου 1941 ο Μουσολίνι έλαβε θέση παρατηρητή και έδινε εντολές στον ιταλικό στρατό που επιχειρούσε να νικήσει τις ελληνικές δυνάμεις.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν με μπαράζ πυροβολικού κατά των ελληνικών θέσεων σε όλο το μήκος του μετώπου. Σε ένα μέτωπο μόλις πέντε χιλιομέτρων, οι Ιταλοί επιτέθηκαν με 7 μεραρχίες και 156 τηλεβόλα, ενώ είχαν στη διάθεσή τους 400 αεροπλάνα. Μια προέλαση των ιταλικών δυνάμεων θα προκαλούσε μεγάλο ρήγμα στις ελληνικές θέσεις και θα άνοιγε τον δρόμο για τα Γιάννινα. Ο ίδιος ο Ντούτσε εξέδιδε συνεχώς διαταγές προς τον στρατηγό Ούγκο Καβαλέρο, τους σωματάρχες και τους διοικητές των μονάδων. Οι μάχες ήταν πολύ σκληρές και η ελληνική πλευρά συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα στους Ιταλούς, την ίδια στιγμή που ο Μουσολίνι αντικαθιστούσε αμέσως τις αποδεκατισμένες μεραρχίες του με νέες. Από τις 9 Μαρτίου και για δέκα συνεχόμενες μέρες οι Ιταλοί επιχείρησαν πάνω από 18 επιθέσεις εις βάρος των Ελλήνων στρατιωτών.

Το πρωί της 21ης Μαρτίου ο Μουσολίνι κατάλαβε πως μάταια συνεχίζονται οι επιθέσεις των δυνάμεών του και έτσι κάλεσε τον φίλο του στρατηγό Πίκολο για να του ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει το μέτωπο. «Σε κάλεσα εδώ επειδή αποφάσισα να γυρίσω αύριο στη Ρώμη… Μου έρχεται εμετός μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα» και στη συνέχεια, γεμάτος οργή, ξέσπασε κατά των αξιωματικών του: «Με εξαπάτησαν, δεν κάναμε ούτε ένα βήμα προς τα εμπρός. Τους περιφρονώ βαθύτατα». Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Άντονι Ίντεν, τηλεγραφούσε στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, προκειμένου να τον συγχαρεί για την «περίλαμπρον ελληνικήν νίκην». Την επόμενη μέρα ο Μουσολίνι αποχώρησε από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και πήρε τον δρόμο της επιστροφής για τη Ρώμη. Οι συγκρούσεις στο μέτωπο των συνόρων είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12.000 Ιταλοί στρατιώτες, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 3.000. Από την ελληνική πλευρά σκοτώθηκαν 1.200 στρατιώτες, ενώ 4.000 τραυματίστηκαν.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1500: Ο Πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Καμπράλ με 13 πλοία αφήνει τη Λισαβόνα για τις Ινδίες. Στο ταξίδι του αυτό θα ανακαλύψει τη Βραζιλία.

1824: Αρχίζει ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων.

1908: Ιδρύεται η Ίντερ Μιλάνου από διαφωνούντα μέλη των ομάδων κρίκετ και ποδοσφαίρου της Μίλαν.

1926: Ιδρύεται στο Αγρίνιο η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναιτωλικού από επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας.

1946: Τριάντα τρεις νεκροί και 500 τραυματίες στον αγώνα Μπόλτον - Στόουκ Σίτι για το Κύπελλο Αγγλίας μπροστά σε 70.000 θεατές στο «Μπέρντεν Παρκ», όταν υποχωρούν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Ο αγώνας συνεχίζεται, κατόπιν εντολής των υπευθύνων, παρά το δυστύχημα.

1956: Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος εκτοπίζεται από τους Άγγλους στις Σεϊχέλες ως τρομοκράτης.

1959: Η διάσημη κούκλα Barbie κάνει το ντεμπούτο της. Οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια.

1965: Δύο άτομα χάνουν τη ζωή τους και εκατοντάδες σπίτια ισοπεδώνονται στην Αλόννησο από ισχυρότατο σεισμό με επίκεντρο τον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, ο οποίος γίνεται αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα.

1980: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Βασίλης Σιδηρόπουλος, γνωστός στους φιλάθλους της Θεσσαλονίκης ως «Καπάντζας», ειδικός γραμματέας του ΠΑΟΚ επί πολλές δεκαετίες.

1995: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοινώνει την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, 57 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, συνεπής προς τη δήλωσή του για επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής του διαδόχου του.

1997: Ο Βασίλης Τσιάρτας σημειώνει στο 33ο λεπτό το πρώτο του γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα εναντίον της Βαλένθια, αλλά η Σεβίλλη χάνει 4-2.

1997: Ολοκληρώνονται οι αγώνες του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο βόλεϊ στη Θεσσαλονίκη. Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Κούνεο, δεύτερος ο Ολυμπιακός, τρίτη η Μπελογκόριε και τέταρτη η ομάδα του Βερολίνου.

2000: Υποβάλλεται από την κυβέρνηση Σημίτη στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αίτηση ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

2022: Σε ηλικία 34 ετών και 80 ημερών ο Γάλλος επιθετικός Καρίμ Μπενζεμά σημειώνει 3 γκολ στην εντός έδρας νίκη (3-1) και πρόκριση της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Παρί Σεν Ζερμέν για την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και γίνεται ο γηραιότερος παίκτης που σημειώνει χατ τρικ στην Ιστορία της διοργάνωσης, ξεπερνώντας τον Ολιβιέ Ζιρού (34 ετών και 63 ημερών).