Η αρχή του τηλεφώνου

Στις 7 Mαρτίου 1876 το γραφείο ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ έδωσε στον Γκράχαμ Μπελ το υπ’ αριθμόν 174.465 δίπλωμα, με το οποίο κατοχυρώθηκε το τηλέφωνο.

Η αρχή του τηλεφώνου

Έναν χρόνο νωρίτερα ο Μπελ πειραματιζόταν για την κατασκευή ενός συστήματος, το οποίο θα μετέδιδε ήχο με τη βοήθεια ηλεκτρισμού. Λίγους μήνες μετά επινόησε τον πολλαπλό τηλέγραφο. Το 1876 ο Μπελ έμελλε να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία του τηλεφώνου, ωστόσο γνώρισε αρκετά εμπόδια. Την ημέρα που κατέθεσε την αίτηση για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ο Αμερικανός φυσικός Ελίσα Γκρέι έκανε το ίδιο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας «πόλεμος» δικαστικών αγωγών.

Τελικά, το συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας παραχωρήθηκε στον Γκρέι, αλλά η πατρότητα του τηλεφώνου στον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο οποίος, εν τω μεταξύ, με νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είχε κατοχυρώσει και την καινούργια, εξελιγμένη τηλεφωνική συσκευή του. Το 1877 ο Μπελ ίδρυσε την πρώτη μεγάλη τηλεφωνική εταιρεία στον κόσμο, ενώ νυμφεύτηκε την κωφάλαλη μαθήτριά του και κόρη των χορηγών του, Μέιμπελ Χούμπαρντ, που ήταν κατά δέκα χρόνια μικρότερή του και με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Το 1879 ακολούθησε η μόνιμη εγκατάσταση στην Ουάσινγκτον, εκεί όπου έδωσε συνέχεια στις ευρηματικές του ιδέες. Η νέα του ανακάλυψη ήταν μία συσκευή που μετέδιδε τον ήχο με τη δημιουργία ταλαντώσεων σε μία ακτίνα φωτός. Μετέπειτα ακολούθησε ο πρόδρομος του γραμμοφώνου, το οποίο κατάφερε να επινοήσει χάρη στο τεράστιο για τότε ποσό των 10.000 δολαρίων που συνόδευαν το γαλλικό βραβείο «Βόλτα» με το οποίο τιμήθηκε. Εκείνο το γραμμόφωνο ήταν μία συσκευή εγγραφής ήχου, η οποία βασίζεται στη χρήση μιας ελεγχόμενης ταχύτητας, ενός χαρακτικού στελέχους και κυλίνδρων ή δίσκων από κερί.

Ο Μπελ κατάφερε να κατακτήσει τριάντα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Από αυτά, 14 αναφέρονται στο τηλέφωνο και τον τηλέγραφο, τέσσερα στο φωτόφωνο, ένα στο γραφόφωνο, πέντε στα ιπτάμενα οχήματα, τέσσερα στα υδροπτέρυγα σκάφη και δύο στο κύτταρο σεληνίου.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

961: Ο στρατηγός του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς απελευθερώνει το Ηράκλειο της Κρήτης από τους Άραβες.

1910: Γίνεται η πρώτη συνέλευση του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Ομίλου, μετέπειτα Παναθηναϊκού, στην κατοικία του 20χρονου Γιώργου Καλαφάτη, στην οδό Δερβενίων 3 στα Εξάρχεια, με συμμετοχή 35 μελών. Έχει προηγηθεί η διάσπαση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών (Δεκέμβριος 1909, στιγμή κατά την οποία αποφασίζεται η πρώτη μετονομασία του συλλόγου, ενώ θα ακολουθήσει το 1922 η τελική σε ΠΑΟ) και η ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου (Ιανουάριος 1910).

1921: Ο Κόκκινος Στρατός υπό τον Τρότσκι επιτίθεται στους αναρχικών αντιλήψεων στασιαστές ναύτες της Κροστάνδης.

1948: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται και επισήμως στην Ελλάδα.

1960: Ο Έσπερος Καλλιθέας νικά τη Δάφνη Αθηνών με 4-3 για την Α2 Αθηνών. Ο 18χρονος Φαίδων Κωνσταντουδάκης γράφει το πρώτο του σχόλιο για τις στήλες της εφημερίδας «ΦΩΣ» και θα συνεχίσει να στέλνει χειρόγραφα για τα επόμενα πενήντα χρόνια μέχρι να περάσει με τη νέα χιλιετία στις νέες τεχνολογίες και να αναδειχθεί ως ο πολυγραφότερος αθλητικός συντάκτης.

1973: Ανακαλύπτεται ο Κομήτης του Κόχουτεκ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο «κομήτης του αιώνα».

2004: Έπειτα από 11 χρόνια η Νέα Δημοκρατία, με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή, επιστρέφει στην εξουσία. Εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία 165 εδρών με ποσοστό 45,36% έναντι 40,55% και 117 έδρες του ΠΑΣΟΚ, που πριν από δύο μήνες εξέλεξε νέο πρόεδρό του τον Γιώργο Παπανδρέου.

2012: Ο Λιονέλ Μέσι σημειώνει πέντε γκολ στη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Λεβερκούζεν με 7-1 για τη φάση των «16» και γίνεται ο πρώτος παίκτης που σημειώνει πέντε γκολ σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μπαρτσελόνα προκρίνεται με συνολικό σκορ 10-2.

2021: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γίνεται ο πρώτος Έλληνας και ο πρώτος Ευρωπαίος που κερδίζει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη στο All Star Game, σημειώνοντας 35 πόντους με 16 στα 16 σουτ.