Το κίνημα Πλαστήρα

Στις 6 Μαρτίου 1933 εκδηλώθηκε στην Αθήνα στρατιωτικό κίνημα με πρωταγωνιστή τον απόστρατο αντιστράτηγο και εκτός ενεργού πολιτικής ζωής από το 1924, Νικόλαο Πλαστήρα.

Το κίνημα Πλαστήρα

Όλα ξεκίνησαν στις 5 Μαρτίου που ήταν η μέρα των βουλευτικών εκλογών. Όταν άρχισαν να γίνονται γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν κάποιες ύποπτες στρατιωτικές κινήσεις, καθώς οι εκλογές εξελίσσονταν σε πλήρη σάρωση του βενιζελισμού. Στην οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου σχηματίστηκε μία μεγάλη ζώνη ασφαλείας με ένοπλους στρατιώτες και χωροφύλακες, την ίδια στιγμή που ο ίδιος είχε πολύωρη σύσκεψη με τον Πλαστήρα και άλλα πρόσωπα της κυβέρνησης.

Περίπου στις 4:30 τα ξημερώματα με διαταγή του Πλαστήρα, φερόμενου ως αρχηγού του κινήματος, ένοπλοι στρατιώτες κατέλαβαν τα γραφεία και τις εγκαταστάσεις αντιβενιζελικών εφημερίδων και κατάσχεσαν όλα τα φύλλα τους. Κάποια άλλα ένοπλα τμήματα κατέλαβαν διάφορα υπουργεία και δημόσια γραφεία. Παράλληλα, άνθρωποι της χωροφυλακής συνέλαβαν τον Ι. Ράλλη και τον Γ. Στράτο. Το ίδιο συνέβη και στον Τσαλδάρη, ο οποίος ωστόσο έμεινε στην οικία του φρουρούμενος λόγω προβλημάτων υγείας. Στο άκουσμα της είδησης, υποστηρικτές του Τσαλδάρη έτρεξαν προς το σπίτι του, με τον ίδιο να τους ζητά να επιδείξουν ψυχραιμία.

Το μεσημέρι της 6ης Μαρτίου ο Βενιζέλος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αλέξανδρο Ζαΐμη, προκειμένου να του εκφράσει την απόφασή του να παραιτηθεί. Στη συνέχεια συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο ζητώντας από τα μέλη του να πράξουν το ίδιο. Από την πλευρά του ο Ζαΐμης μετά τη συνάντηση με τον Βενιζέλο και την ενημέρωση πως ο Πλαστήρας προχώρησε στην επιβολή δικτατορίας έστειλε τον στρατηγό Ταρσούλη τόσο στον Τσαλδάρη, με την εντολή να επιβάλλει την τάξη με το κύρος του και όλες τις νόμιμες δυνάμεις, όσο και στο υπουργείο Στρατιωτικών, προκειμένου να βρεθεί μια λύση προς εκτόνωση της κατάστασης. Στην πρόσκληση αυτή του Προέδρου οι βενιζελικοί στρατηγοί, θορυβημένοι και από την αιματηρή εξέλιξη, έδωσαν τη λύση. Συγκεκριμένα, ζήτησαν να αναλάβει την εξουσία προσωρινά το ανώτατο συμβούλιο των αντιστράτηγων, έτσι ώστε να καταστείλουν το κίνημα και να παραδώσουν, στη συνέχεια, την εξουσία στην κυβέρνηση. Τη λύση αυτή είχε δεχθεί και ο Οθωναίος με τον όρο να συνεννοηθούν με τον Τσαλδάρη.

Τελικά η εν λόγω λύση εμφανίστηκε επικρατέστερη με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί. Τον σχηματισμό της προσωρινής κυβέρνησης ανέλαβε ο Οθωναίος με τη σύμφωνη γνώμη των Τσαλδάρη, Βενιζέλου και την έγκριση του Αλέξανδρου Ζαΐμη, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Από την άλλη, ο Πλαστήρας αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία. Το πρωί της Τρίτης 7 Μαρτίου 1933 ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η προσωρινή κυβέρνηση του Οθωναίου.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1902: Ιδρύεται η Ρεάλ Μαδρίτης από μία ομάδα ποδοσφαιρόφιλων, με επικεφαλής τον Χουάν Παντρός.

1910: Ο ελληνικός στρατός ανοίγει πυρ και σκοτώνει στο χωριό Κιλελέρ δύο αγρότες έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς. Άλλοι δύο νεκροί πέφτουν στο χωριό Τσουλάρ, γεγονός που οδηγεί σε εξέγερση των αγροτών.

1946: Γεννήθηκε ο σπουδαίος κιθαρίστας και συνθέτης Ντέιβιντ Γκίλμουρ των Pink Floyd.

1964: Ο πυγμάχος και παγκόσμιος πρωταθλητής Κάσιους Κλέι ασπάζεται τον μωαμεθανισμό και αλλάζει το όνομά του σε Μοχάμεντ Άλι.

1968: Τρεις αντάρτες εκτελούνται στη Ροδεσία. Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ροδεσίας, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.

1990: Η «Ελευθεροτυπία» αποκαλύπτει την υπόθεση Κιάππε που συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κωνσταντίνος Κιάππε, υπάλληλος της ΕΠΟ με ειδικότητα επί των διεθνών σχέσεων, αποκαλύπτει την «υποτιθέμενη» έγγραφη καταγγελία του διαιτητή Κώστα Δημητριάδη στη ΦΙΦΑ σε σχέση με κυκλώματα που ρυθμίζουν αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στις 14 Μαΐου η υπόθεση θα κλείσει οριστικά με τις ελληνικές αρχές να στέλνουν επιστολή στη ΦΙΦΑ διαβεβαιώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προσυνεννοημένα παιχνίδια.

1994: Πεθαίνει στο νοσοκομείο «Μεμόριαλ» της Νέας Υόρκης η Μελίνα Μερκούρη μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο. Υπήρξε ηθοποιός παγκόσμιας φήμης, θερμή αγωνίστρια της δημοκρατίας και υπουργός Πολιτισμού σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

1996: Ως μοναδικό ελληνικό προϊόν αναγνωρίζει τη φέτα η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δίνει στη Δανία προθεσμία πέντε ετών για να μετονομάσει το τυρί που πουλάει ως φέτα.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110