Η «γέννηση» του θωρηκτού «Αβέρωφ»
Στις 4 Μαρτίου 1910 καθελκύεται το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» στο Λιβόρνο της Ιταλίας.
Στις 4 Μαρτίου 1910 καθελκύεται το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» στο Λιβόρνο της Ιταλίας, το πλοίο που θα γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην Ελληνική Ιστορία. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διέθετε μια ελάχιστη δύναμη απαρχαιωμένων τορπιλοβόλων και τριών γαλλικών θωρηκτών που είχαν κατασκευαστεί το 1889. Έτσι η κατασκευή νέων αξιόμαχων στόλων ήταν μονόδρομος για την Ελλάδα.
Για την ανανέωση του στόλου η τότε κυβέρνηση Μαυρομιχάλη είχε απευθυνθεί στα Ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας, όπου εκείνη ακριβώς την εποχή κατασκευαζόταν ένα θωρακισμένο το οποίο είχε παραγγελθεί και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από το ιταλικό ναυτικό. Όμως, η ακύρωση της παραγγελίας από τη μεριά των Ιταλών και η άμεση προκαταβολή του 1/3 της συνολικής αξίας του πλοίου επέτρεψαν την απόκτηση του θωρηκτού από την Ελλάδα. Η σχετική προκαταβολή είχε δοθεί από τη διαθήκη του Γεωργίου Αβέρωφ και ανερχόταν στα οκτώ εκατομμύρια χρυσές δραχμές. Το υπόλοιπο ποσό ανερχόταν στα 15.650.000 χρυσές δραχμές και καλύφθηκε από το ταμείο του εθνικού στόλου.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Σύμφωνα με τη διαθήκη του Αβέρωφ, το 1/5 της περιουσίας του θα παραχωρούταν για τη ναυπήγηση ισχυρού καταδρομικού πλοίου που θα είχε το όνομά του και θα ήταν διασκευασμένο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να χρησιμεύει ως εκπαιδευτικό πλοίο σχολής ναυτικών δοκίμων προς την πρακτική και θεωρητική τελειοποίηση αυτών. Για το θωρηκτό «Αβέρωφ» είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και το τουρκικό ναυτικό, ωστόσο δεν έγινε ποτέ η ολοκλήρωση της αγοράς του. Το θρυλικό «Αβέρωφ» ζύγιζε 10.200 τόνους και όταν δημιουργήθηκε είχε ιταλικές μηχανές 19.000 ίππων, 22 γαλλικούς λέβητες, γερμανικές γεννήτριες και αγγλικά πυροβόλα 190 και 234 χιλιοστών. Η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυσσε το θωρηκτό ήταν 23 κόμβοι. Το «Γ. Αβέρωφ» την 1 Σεπτεμβρίου 1911 κατέπλευσε στο Φάληρο, όπου έγινε δεκτό από τους Έλληνες με ενθουσιασμό.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1827: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικάει τις δυνάμεις του Κιουταχή στο Κερατσίνι.
1881: Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αρχίζει να γράφει την πρώτη ιστορία του με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς. Τίτλος της «Σπουδή στο κόκκινο».
1912: Οι σουφραζέτες πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους του Λονδίνου και σπάνε κάθε παράθυρο που βρίσκουν στο διάβα τους, επειδή η αγγλική κυβέρνηση δεν τους χορηγεί δικαίωμα ψήφου.
1937: Αρχίζει στην Ελλάδα η εφαρμογή του θεσμού Κοινωνικής Ασφάλισης.
1944: Αρχίζει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη. Θα τελειώσει στις 8 Μαρτίου με την αποχώρηση των εισβολέων Γερμανών.
1945: Ιδρύεται ο Ερυθρός Αστέρας του Βελιγραδίου, μία από τις σημαντικότερες ομάδες που ανέδειξε η Γιουγκοσλαβία, με δραστηριότητα σε πολλά σπορ, και παίρνει το όνομά του από τον Σλόμπονταν Kότσιτς (αστέρας) και τον Zόραν Zούγιοβιτς (ερυθρός).
1966: Ο Τζον Λένον δηλώνει «Είμαστε (σ.σ. οι Μπιτλς) πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό» και προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ.
1970: Το γαλλικό υποβρύχιο «Ευρυδίκη» εκρήγνυται μέσα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα την απώλεια ολόκληρου του 57μελούς πληρώματος.
1975: Απονέμεται στον Τσάρλι Τσάπλιν από τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ο τίτλος του ιππότη.
1977: Πάνω από 1.570 άτομα σκοτώνονται στη Ρουμανία, όταν σημειώνεται σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τους 35.000 φτάνουν οι άστεγοι.
2008: Πεθαίνει από καρκίνο του πνεύμονα στα 61 χρόνια της η ηθοποιός Έλενα Ναθαναήλ.
2014: Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου τον πολιτικό σχηματισμό «Το Ποτάμι», ο οποίος θα συμμετάσχει στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
2016: Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, αναλαμβάνει γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ.
2017: Με άλμα στα 4,85 μ. η Κατερίνα Στεφανίδη κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στο 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Βελιγράδι.
2018: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο αρχηγός της Φιορεντίνα, Ντάβιντε Αστόρι, ύστερα από ανακοπή καρδιάς που υπέστη στον ύπνο του.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ