Το «Βενέρα 3» αγγίζει την επιφάνεια της Αφροδίτης

Την 1η Μαρτίου του 1966 το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 3» αγγίζει την επιφάνεια της Αφροδίτης.

Το «Βενέρα 3» αγγίζει την επιφάνεια της Αφροδίτης

Πρόκειται για το πρώτο κατασκεύασμα του ανθρώπου που επιχείρησε να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια άλλου πλανήτη, όντας μέρος των προγραμμάτων «Βενέρα» που από το 1961 μέχρι το 1984 είχαν στόχο τη μελέτη του δεύτερου σε απόσταση πλανήτη από τον Ήλιο του ηλιακού μας συστήματος.

Ήταν 16 Νοεμβρίου του 1965 όταν πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Το τμήμα εισόδου του διαστημοπλοίου στην ατμόσφαιρα ήταν εξοπλισμένο με σύστημα ραδιοεπικοινωνιών, επιστημονικά όργανα καθώς και πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι 4,5 περίπου μηνών, θα καταφέρει να φτάσει στην Αφροδίτη. Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του και λίγο πριν από την επιχείρηση προσέγγισης της επιφάνειας του πλανήτη διατηρούσε ραδιοφωνική επικοινωνία με τη Γη.

Η προσπάθεια όμως προσεδάφισης δεν θα στεφθεί με επιτυχία, καθώς το διαστημόπλοιο συνετρίβη στην επιφάνειά της λίγο μετά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα. Πρόλαβε όμως να μας στείλει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από την επιφάνεια της Αφροδίτης, που με τη χρήση τηλεσκοπίου είναι αδύνατο να τραβηχτούν λόγω των πυκνών νεφών που περιβάλλουν τον πλανήτη, εξαιτίας του έντονου φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου του 1970 από το «Βενέρα 7», το οποίο θα στείλει πληροφορίες για ατμοσφαιρική πίεση της Αφροδίτης καθώς και τη θερμοκρασία που επικρατεί στην επιφάνειά της.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

86 π.Χ.: Ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας, επικεφαλής του στρατού της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, μπαίνει στην Αθήνα και καθαιρεί τον τύραννο Αριστίωνα, ο οποίος υποστηρίχθηκε από στρατεύματα του Μιθριδάτη ΣΤ’ του Πόντου.

293: Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες Διοκλητιανός και Μαξιμιανός ανακηρύσσουν Καίσαρες τον Κωνστάντιο Χλωρό και τον Γαλέριο, ξεκινώντας έτσι την Τετραρχία.

317: Ο Κρίσπος και ο Κωνσταντίνος Β’, γιοι του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’, και ο Λικίνιος, γιος του αυτοκράτορα Λικίνιου, γίνονται Καίσαρες.

1692: Η Σάρα Γκουντ, η Σάρα Όσμπορν και η Τιτούμπα προσάγονται ενώπιον των τοπικών δικαστών στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης, ξεκινώντας αυτό που θα γινόταν γνωστό ως «δίκη των μαγισσών του Σάλεμ».

1796: Η Βαταβική Δημοκρατία εθνικοποιεί την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών.

1811: Ο διοικητής της Αιγύπτου, Μεχμέτ Αλή Πασάς, σκοτώνει τους ηγέτες της δυναστείας των Μαμελούκων.

1815: Ο Ναπολέων επιστρέφει στη Γαλλία από την εξορία του στην Έλβα.

1845: Ο Τζον Τάιλερ υπογράφει νομοσχέδιο που επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να προσαρτήσουν τη Δημοκρατία του Τέξας.

1867: Η Νεμπράσκα γίνεται η 37η πολιτεία των ΗΠΑ. Το Λάνκαστερ μετονομάζεται σε Λίνκολν και γίνεται πρωτεύουσα της πολιτείας.

1870: Ολοκληρώνεται, μετά από 6 χρόνια μαχών και τον θάνατο του Προέδρου της Παραγουάης, Φρανσίσκο Σολάνο Λόπες, ο πόλεμος της Τριπλής Συμμαχίας στη Νότια Αμερική.

1872: Ιδρύεται το Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν, το πρώτο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

1923: Εφαρμόζεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1933: Ο Χίτλερ συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του στη Γερμανία.

1935: Ξεσπάει στην Ελλάδα στρατιωτικό κίνημα βενιζελικών αξιωματικών.

1936: Ολοκληρώνεται το φράγμα Χούβερ.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Βουλγαρία υπογράφει το Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα, συντασσόμενη με τις δυνάμεις του.

1943: Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ αφοπλίζουν και συλλαμβάνουν τους αντάρτες της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΣΑΠ, μεταξύ αυτών τον Γεώργιο Κωστόπουλο και τον Στέφανο Σαράφη.

1946: Εθνικοποιείται η Τράπεζα της Αγγλίας.

1947: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει τις χρηματοοικονομικές του πράξεις.

1950: Ψυχρός Πόλεμος: ο Κλάους Φουχς καταδικάζεται για κατασκοπία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης, αποκαλύπτοντας άκρως απόρρητα δεδομένα σχετικά με πυρηνικά όπλα.

1953: Ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν παθαίνει εγκεφαλικό και καταρρέει. Πεθαίνει τέσσερις μέρες αργότερα.

1954: Πορτορικανοί εθνικιστές επιτίθενται στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών, τραυματίζοντας πέντε αντιπροσώπους.

1956: Η IATA ολοκληρώνει ένα σχέδιο φωνητικού αλφαβήτου για τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

1962: Αεροσκάφος της American Airlines συντρίβεται κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

1973: Ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» επιτίθεται στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Χαρτούμ, με αποτέλεσμα τη δολοφονία τριών δυτικών ομήρων.

1981: Ο Μπόμπι Σαντς, μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, ξεκινά στη φυλακή απεργία πείνας.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Ευδόκιος, Ευδοκία, Χαρίσιος, Χαρισία.