Η γέννηση του Λάινους Πόλινγκ

Σαν σήμερα, 28 Φεβρουαρίου του 1901 γεννιέται ο χημικός, ακτιβιστής και συγγραφέας Λάινους Πόλινγκ.

Η γέννηση του Λάινους Πόλινγκ

Ο Λάινους Καρλ Πόλινγκ υπήρξε ένας από τους χημικούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ό αιώνα, ενώ ήταν εκ των ιδρυτών των πεδίων της μοριακής βιολογίας και της κβαντικής χημείας. Μαζί με τη Μαρί Κιουρί, τον Τζον Μπαρντίν και τον Φρέντερικ Σάνγκερ είναι από τα μόνα άτομα που έχουν δύο βραβεία Νόμπελ, έχοντας λάβει Νόμπελ Χημείας και Νόμπελ Ειρήνης, όπως ακριβώς και η Μαρί Κιουρί.

Γεννήθηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός και ο ίδιος ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας. Σχολείο πήγε στο Κόντον και στο Πόρτλαντ, αποφοιτώντας από το τότε Αγροτικό Κολέγιο του Όρεγκον το 1922 με το πτυχίου του μηχανικού. Θα ακολουθήσουν οι σπουδές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια όπου έμαθε κρυσταλλογραφία, ενώ στη συνέχεια έφυγε για την Ευρώπη και το Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής στο Μόναχο. Εκεί έμεινε για 18 μήνες, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε διδακτικό και ερευνητικό έργο.

Η πρώτη βράβευση θα έρθει το 1954 όταν και απονεμήθηκε στον Λάινους Πόλινγκ το Νόμπελ Χημείας για «την έρευνά του στη φύση του χημικού δεσμού και την εφαρμογή της στη διαλεύκανση της δομής των σύνθετων ουσιών». Μετά τη βράβευσή του με Νόμπελ θα ασχοληθεί με το ειρηνευτικό και αντιπυρηνικό έργο, ενώ ήταν από τους διακεκριμένους επιστήμονες που υπέγραψαν το Μανιφέστο Ράσελ - Αϊνστάιν, το οποίο προέβαλε την επικινδυνότητα των πυρηνικών όπλων, με αφορμή τις πρόσφατες επιπτώσεις από τη χρήση τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα βραβευτεί για το έργο του κατά της χρήσης των πυρηνικών όπλων με Νόμπελ Ειρήνης το 1962.

Το 1963, λόγω του έντονου ανταγωνισμού αλλά και των πιέσεων για την ακτιβιστική του δράση, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια στο οποίο δίδασκε 40 χρόνια. Ακολούθως δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μέχρι το 1973 και στη συνέχεια ίδρυσε στην Καλιφόρνια ένα Ινστιτούτο έρευνας για τις θεραπευτικές ιδιότητες της βιταμίνης C, δημοσιεύοντας την αμφιλεγόμενη έρευνα «Καρκίνος και βιταμίνη C» το 1979.

Το 1991 διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, ο οποίος παρά τη θεραπεία έκανε μετάσταση στο συκώτι. Ο Λάινους Καρλ Πόλινγκ θα πεθάνει στις 19 Αυγούστου του 1994 στο σπίτι του, στο Μπιγκ Σουρ στην Καλιφόρνια, σε ηλικία 93 ετών.

Με μια ματιά…

1949: Ανακαλύπτεται η κρύπτη και το τυπογραφείο, στο οποίο τυπώνεται η αντιστασιακή εφημερίδα «Μωριάς».

1950: Η γαλλική Εθνοσυνέλευση επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές της Κόκα Κόλα.

1955: Ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται σε αιγυπτιακές στρατιωτικές βάσεις στη Γάζα, σκοτώνοντας 36 στρατιώτες και έξι πολίτες. Οι Αιγύπτιοι διαμαρτύρονται έντονα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

1974: Οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά από επτά χρόνια.

1975: 42 άτομα σκοτώνονται στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της Βρετανίας, όταν εκτροχιάστηκε τρένο στο μετρό του Λονδίνου.

1981: Η Κίνα ανακοινώνει νέο σχέδιο λιτότητας, καθώς και την ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

1984: Το άλμπουμ «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον κερδίζει 8 βραβεία Γκράμι.

1987: Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δηλώνει έτοιμος να υπογράψει συνθήκη με τις ΗΠΑ για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

1991: Τερματίζεται ο Πόλεμος του Κόλπου.

1992: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Καμπότζη.

1993: Στη Ρωσία δέκα άτομα σκοτώνονται από έκρηξη βόμβας σε τρένο από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ βρισκόταν στην περιοχή της Τσετσενίας.

1994: Πραγματοποιείται η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ, 45 χρόνια μετά την ίδρυσή του, όταν αμερικανικά καταδιωκτικά καταρρίπτουν τέσσερα σερβικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Γκάλεμπ, που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Βοσνίας.

1994: Συρία, Ιορδανία και Λίβανος αποχωρούν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, λόγω της σφαγής των Παλαιστινίων στη Χεβρώνα.

1995: Στη Σομαλία αποβιβάζονται Ιταλοί και Αμερικανοί πεζοναύτες στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΟΗΕ για την υποστήριξη της αποχώρησης των κυανοκράνων από τη χώρα.

1996: Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Μέιτζορ και Μπρούτον, αποφασίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το πολιτικό μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας.

1998: Η σερβική αστυνομία αρχίζει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις «τρομοκρατικών οργανώσεων» στο Κόσοβο.

2001: Σεισμός 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τις βόρειες ΗΠΑ.

2023: Στην Ελλάδα 57 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίζονται από φονική σύγκρουση δύο τρένων, ενός επιβατικού και ενός εμπορικού, στα Τέμπη. Αυτό το τραγικό γεγονός έχει ως αποτέλεσμα την παραίτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους από την ελληνική κυβέρνηση.