Ο θάνατος του «κυρίου Σποκ», Λέοναρντ Νιμόι

Σαν σήμερα, στις 27 Φεβρουαρίου του 2015, φεύγει από τη ζωή ο γνωστός για τον τηλεοπτικό ρόλο του «κυρίου Σποκ» στη σειρά «Σταρ Τρεκ», Λέοναρντ Νιμόι.

Ο θάνατος του «κυρίου Σποκ», Λέοναρντ Νιμόι

Ο Νιμόι γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1931 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης από γονείς Ουκρανούς μετανάστες, που είχαν έρθει στις ΗΠΑ από το Ιζιασλάβ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο πατέρας του ήταν κουρέας, ενώ η μητέρα του ασχολούνταν με τα οικοκυρικά.

Από πολύ μικρός θα δείξει ενδιαφέρον για την υποκριτική και το θέατρο συμμετέχοντας σε τοπικές θεατρικές ομάδες, ενώ μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο της Βοστώνης θα σπουδάσει υποκριτική στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Η πρώτη του επαφή με τη μεγάλη οθόνη θα γίνει το 1951 με τη συμμετοχή στην ταινία «Queen for a day», για να ακολουθήσει η τηλεοπτική σειρά «Zombies of Stratosphere» του 1952, που ήταν και η πρώτη του επαφή με τον κόσμο της τηλεόρασης.

Ο ρόλος όμως που έμελλε να τον στιγματίσει ήταν αυτός του «κυρίου Σποκ» στη σειρά επιστημονικής φαντασίας «Σταρ Τρεκ», στην οποία πρωταγωνίστησε από το 1965, ενώ παρέμεινε ενεργό μέλος του franchise παρά τα reboot που υπέστη τις επόμενες δεκαετίες. Ο «κύριος Σποκ» ήταν ο κυνικός συγκυβερνήτης του διαστημόπλοιου «Έντερπραϊζ», μισός άνθρωπος και μισός Βούλκαν (εξωγήινη φυλή του κόσμου του Σταρ Τρεκ), που με το φλεγματικό του χιούμορ (ή την… έλλειψη αυτού) έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες στο είδος της επιστημονικής φαντασίας.

Η χαρακτηριστική του χειρονομία σε σχήμα V και η ατάκα «Live Long and Prosper» εκφέρεται μέχρι και σήμερα με… θρησκευτική ευλάβεια από τους απανταχού φανς. Για την εμπειρία του με τον ρόλο θα μιλήσει σε δύο αυτοβιογραφίες του, πρώτα το 1975 με τίτλο «Δεν είμαι ο Σποκ» και στη συνέχεια το 1995 με τίτλο αυτή τη φορά… «Είμαι ο Σποκ»!

Ο Λέοναρντ Νιμόι όμως ήταν κάτι παραπάνω από τον τηλεοπτικό «Σποκ». Εκτός από την υποκριτική ασχολήθηκε με την ποίηση, τη φωτογραφία και τη μουσική, έχοντας κυκλοφορήσει πέντε άλμπουμ, με το πρώτο να είναι μουσική εμπνευσμένη από το διάστημα.

Θα πεθάνει σε ηλικία 83 ετών στις 27 Φεβρουαρίου του 2015 στο Μπελ Ερ του Λος Άντζελες έχοντας μόλις ένα χρόνο πριν διαγνωστεί με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια λόγω του εθισμού του στο κάπνισμα. Λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του θα δημοσιεύσει το τελευταίο του ποίημα στο Twitter: «Η ζωή είναι όπως ένα κήπος. Τέλειες στιγμές μπορούν να υπάρξουν, αλλά όχι να παραμείνουν. Παρά μόνο στις αναμνήσεις μας».

Με μια ματιά…

1801: Η Ουάσινγκτον τίθεται στη δικαιοδοσία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών.

1812: Ο ποιητής Λόρδος Βύρων δίνει την πρώτη ομιλία του ως μέλος της Βουλής των Λόρδων, υπερασπίζοντας τις βίαιες αντιδράσεις των Λουδιτών ενάντια στη βιομηχανοποίηση.

1844: Η Δομινικανή Δημοκρατία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αϊτή.

1860: Ο Αβραάμ Λίνκολν δίνει ομιλία στη Νέα Υόρκη, η οποία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

1870: Η σημερινή σημαία της Ιαπωνίας υιοθετείται για πρώτη φορά ως εθνική σημαία για τα ιαπωνικά εμπορικά πλοία.

1900: Ιδρύεται το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα.

1933: Πυρκαγιά στο κτίριο του Ράιχσταγκ: Το γερμανικό κοινοβούλιο στο Βερολίνο πυρπολείται.

1951: Επικυρώνεται η 22η τροποποίηση του συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία περιορίζει σε δύο τις θητείες των προέδρων των ΗΠΑ.

1966: Ιδρύεται η Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ).

1968: Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του ΠΑΚ, που έχουν ιδρύσει εν τω μεταξύ πολιτικοί του φίλοι.

1976: Το Μέτωπο Πολισάριο ανακηρύσσει ανεξάρτητη την πρώην ισπανική περιοχή της Δυτικής Σαχάρας ως Λαοκρατική Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας.

2010: Καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 8,8 Ρίχτερ στη νότια Χιλή, με επίκεντρο την Κονσεπσιόν. Δημιουργείται γιγαντιαίο τσουνάμι.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110