Η γέννηση του «λαϊκού αυτοκινήτου»

Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες, ο Φέρντιναντ Πόρσε παρουσιάζει το «λαϊκό αυτοκίνητο», γνωστότερο ως Volkswagen.

 Η γέννηση του «λαϊκού αυτοκινήτου»

Ο Πόρσε ήταν καθηγητής, σχεδιαστής και μηχανικός αυτοκινούμενων μέσων. Οι πιο γνωστές εργασίες του είναι η συνδρομή του στη δημιουργία της Mercedes-Benz SSK και του Volkswagen Käfer, γνωστού στα ελληνικά σαν «Σκαθάρι».

Το πρώτο πρόγραμμα της εταιρείας ήταν η σχεδίαση ενός αυτοκινήτου «της μάζας» που θα ήταν προσβάσιμο για αγορά από όλο τον λαό και το ονόμασε Volkswagen (αυτοκίνητο του λαού). Το πρόγραμμα αυτό το χρηματοδότησε ο Αδόλφος Χίτλερ. Στις 26 Φεβρουαρίου 1936, για τη μελλοντική μαζική παραγωγή του Volkswagen, ιδρύθηκε η εταιρεία Gesellschaft zur Vorbereitung des Volkswagen, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Volkswagen-Werke GmbH και ξεκίνησε να χτίζεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στην πραγματικότητα ξεκίνησε η δημιουργία μιας ολόκληρης πόλης, η οποία, εκτός από το εργοστάσιο, θα περιλάμβανε και οικισμούς για τους εργαζόμενους και όλες τις βοηθητικές εγκαταστάσεις. Η πόλη αυτή πήρε το όνομα Βόλφσμπουργκ (Wolrfsburg) και ακόμα και σήμερα είναι η έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen.

Το 1948 ο Φέρντιναντ Πόρσε πήρε τα ανταλλακτικά από το Volkswagen, τα βελτίωσε και με τη βοήθεια του Κομέντα δημιούργησαν το Roadster 356, που ήταν το πρώτο όχημα που έφερε το όνομα της εταιρείας Πόρσε. Το 1950 ο Φέρντιναντ ευτύχησε να δει το όνειρό του πραγματικότητα, με τη μαζική πλέον παραγωγή των οχημάτων Porsche.

Το 1951 πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 1999 του δόθηκε, μετά θάνατον, το βραβείο του μηχανικού αυτοκινήτων του αιώνα. Το τελευταίο «σκαθάρι» βγήκε την 1.7.1974 μετά από 11.916.519 οχήματα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, μέχρι το τέλος παραγωγής, το έτος 2003, κατασκευάστηκαν σε όλον τον κόσμο συνολικά 21.529.464 οχήματα αυτού του τύπου.


ME MIA MATIA...
1725: Γεννήθηκε ο Νικολά Ζοζέφ Κινιό, Γάλλος στρατιωτικός μηχανικός, δημιουργός του πρώτου αυτοκινήτου στον κόσμο.
1802: Γεννήθηκε ο Βίκτωρ Ουγκό, Γάλλος συγγραφέας. Το αριστούργημά του «Οι Άθλιοι» ακολουθεί ακριβώς αυτήν τη διηγηματική μορφή συνδυάζοντας τον έρωτα, την καταδίωξη και την αθλιότητα των ανθρωπίνων πλασμάτων, με την εξιστόρηση κορυφαίων ιστορικών στιγμών. Το έργο του «Η Παναγία των Παρισίων» αποτελεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στο 1482 με πρωταγωνιστή τον δύσμορφο κωδωνοκρούστη του ναού, Κουασιμόδο, που αποτελεί προσωποποίηση του μεσαιωνικού πνεύματος.
1883: Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του 19ου αιώνα, που χρημάτισε δέκα φορές πρωθυπουργός.
1933: Παναθηναϊκός και ΑΕΚ αναδεικνύονται ισόπαλοι 4-4 για το πρωτάθλημα Ελλάδας. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 1-0, 2-1 και 4-2, αλλά οι «Ενωσίτες» κατάφεραν να ισοφαρίσουν στα τελευταία λεπτά του αγώνα.
1906: Γεννήθηκε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης.
1953: Γεννήθηκε ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Μάικλ Μπόλτον.
1954: Γεννήθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
1969: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία «Ζ» του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού.
1983: Γεννήθηκε ο διεθνής Πορτογάλος ποδοσφαιριστής (με ρίζες από τη Βραζιλία), Πέπε, ο οποίος αγωνίστηκε για μία δεκαετία (2007-17) στη Ρεάλ Μαδρίτης.
1986: Πέθανε η Αμαλία Φλέμινγκ, σύζυγος και επιστημονική συνεργάτιδα του μεγάλου Βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμιγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Η ίδια εξελέγη και βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
1995: O τραπεζικός οίκος Barings, η αρχαιότερη επενδυτική τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας, καταρρέει, εξαιτίας των ασύμφορων οικονομικών συμφωνιών που συνήψε στη Σιγκαπούρη ο 28χρονος υπάλληλος Νικ Λίσον. Έπαιξε και έχασε στην αγορά παραγώγων 1,4 δισ. δολάρια. Θα αγοραστεί για 1 λίρα από την ING.
2014: Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης ανακοινώνει την ίδρυση κόμματος με την επωνυμία «Το Ποτάμι».
2020: Τo πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού covid-19 στη χώρα μας ανακοινώνουν οι αρχές. Πρόκειται για την 38χρονη σχεδιάστρια μόδας Δήμητρα Βουλγαρίδου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε επισκεφθεί το Μιλάνο για την έκθεση μόδας.
2020: Πέθανε ο Κώστας Βουτσάς, δημοφιλής κωμικός με καλλιτεχνική διαδρομή που ξεπερνά τα 70 χρόνια. Με το πληθωρικό και μπριόζικο παίξιμό του, δημιούργησε έναν ιδιαίτερο τύπο κωμικού ηθοποιού που αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό.