Η γέννηση του Στιβ Τζομπς

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1955 γεννιέται ο Αμερικανός επιχειρηματίας και οραματιστής Στιβ Τζομπς.

Η γέννηση του Στιβ Τζομπς

Ο Στίβεν Πολ Τζομπς γεννήθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και φυσικοί του γονείς ήταν ο Συρολιβανέζος Αμπντουφατάχ αλ Τζανταλί και η Ελβετίδα Τζόαν Σίμπλε. Οι γονείς της μητέρας του -πιστοί καθολικοί- δεν ενέκριναν τη σχέση της με μουσουλμάνο και για τον λόγο αυτόν ώθησαν το ζευγάρι να δώσει το παιδί για υιοθεσία στον Πολ Τζομπς, μηχανικό της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και τη σύζυγό του, Κλάρα.

Το 1972 ο νεαρός τότε Στιβ Τζομπς γράφτηκε στο Κολέγιο Ριντ του Όρεγκον, όμως θα εγκαταλείψει τις σπουδές του μετά από ένα εξάμηνο για να δουλέψει στην Ατάρι ως σχεδιαστής παιχνιδιών, ενώ στη συνέχεια θα φύγει για την Ινδία όπου ασπάστηκε τον βουδισμό. Στην Καλιφόρνια θα επιστρέψει το 1974, με την ιδέα της επιχειρηματικής κίνησης μαζί με τον φίλο του, Στιβ Βόζνιακ, που εργαζόταν στην HP, με τους δύο τους να ιδρύουν την Πρωταπριλιά του 1976 τη γνωστή σε όλους πλέον Apple.

Ο Τζομπς ήταν ο ορισμός του χαρισματικού μαρκετίστα, όμως η συγκεντρωτική παρουσία του στην εταιρεία θα κάνει τους μετόχους να τον οδηγήσουν σε παραίτηση το 1985. Στην Apple θα επιστρέψει το 1997 εν μέσω φόβων για πτώχευση. Υπό την ηγεσία του αποφεύχθηκε το διαφαινόμενο «λουκέτο» και 15 χρόνια μετά θα γίνει η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως. Το 2001 θα παρουσιάσει το iPod, ενώ το 2007 θα φέρει επανάσταση στον χώρο της τεχνολογίας με την κυκλοφορία του πρώτου iPhone.

Το 2004 όμως θα διαγνωστεί με καρκίνο και θα αφήσει τη θέση του στην Apple τον Αύγουστο του 2011, ενώ θα χάσει τη μάχη με τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Προς τιμήν του το μοντέλο του iPhone που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του είχε την ονομασία iPhone 4s, παραπέμποντας στη φράση «for Steve» (για τον Στιβ).

Με μια ματιά…

1711: Κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο η όπερα Ρινάλντο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χάιντελ, η πρώτη ιταλική όπερα που γράφτηκε για τη λονδρέζικη σκηνή.

1739: Μάχη της Καρνάλ: ο στρατός του Ιρανού ηγεμόνα Ναντέρ Σαχ νικά τις δυνάμεις του Μογγόλου αυτοκράτορα της Ινδίας, Μωάμεθ Σαχ.

1821: Ελληνική Επανάσταση: ο Αλέξανδρος Υψηλάντης υψώνει επαναστατική σημαία στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας.

1848: Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Φίλιππος της Γαλλίας παραιτείται από τον θρόνο.

1868: Ο Άντριου Τζόνσον γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στον οποίο απαγγέλλονται κατηγορίες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αργότερα θα αθωωθεί στη Γερουσία.

1881: Η Κίνα και η Ρωσική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη συνθήκη της Αγίας Πετρούπολης.

1895: Ξεσπά επανάσταση κοντά στο Σαντιάγο ντε Κούβα, ξεκινώντας τον Κουβανικό Πόλεμο Ανεξαρτησίας, ο οποίος θα λάβει τέλος με τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο του 1898.

1918: Η Εσθονία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1920: Ιδρύεται το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα.

1942: Η μάχη του Λος Άντζελες: ένας λανθασμένος συναγερμός οδηγεί σε μπαράζ αντιαεροπορικών πυρών που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Φεβρουαρίου.

1946: Ο συνταγματάρχης Χουάν Περόν, ιδρυτής του πολιτικού κινήματος που έγινε γνωστό ως Περονισμός, εκλέγεται για πρώτη φορά Πρόεδρος της Αργεντινής.

1968: Πόλεμος του Βιετνάμ: οι Νοτιοβιετναμέζοι ανακαταλαμβάνουν το Χουέ.

1976: Υιοθετείται νέο σύνταγμα στην Κούβα.

1981: Σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους στον Κορινθιακό Κόλπο, πλήττει την Κεντρική Ελλάδα με απολογισμό 20 νεκρούς.

1983: Ειδική επιτροπή του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών καταδικάζει τον εγκλεισμό των Ιαπώνων Αμερικανών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1994: Η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνο ψήφισμα αναγνωρίζει, μετά από 70 χρόνια, τη Γενοκτονία των Ποντίων, ορίζοντας τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο».

2022: Ξεκινάει στις 05.00 ώρα Ρωσίας η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.