Η ζωή χωρίς τον Άντι Γουόρχολ

Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου -  Ο Αμερικανός ζωγράφος και καλλιτέχνης, Άντι Γουόρχολ, «έφυγε» από τη ζωή το 1987. 

Η ζωή χωρίς τον Άντι Γουόρχολ

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1987 πέθανε ο Αμερικανός ζωγράφος, σκηνοθέτης και συγγραφέας Άντι Γουόρχολ. Υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές του κινήματος της Ποπ Αρτ, ο οποίος είχε τεράστια επιρροή στην εποχή του μέχρι και σήμερα βέβαια. Μια τέχνη λαϊκή που οικειοποιήθηκε μορφές και στρατηγικές της διαφήμισης και κατάφερε να δημιουργήσει μία νέα γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Στη δεκαετία του ‘60 το όνομα του Γουόρχολ, του «Πάπα της Ποπ Αρτ» όπως τον ονόμασαν, πήρε διαστάσεις θρύλου. Κανένας καλλιτέχνης του 20ού αιώνα, αν εξαιρέσουμε τον Πικάσο και τον Νταλί, δεν έφτασε σε ανάλογη παγκόσμια φήμη. Οι πίνακές του περιλαμβάνουν κυρίως πρόσωπα (Έλβις Πρίσλεϊ, Τζάκλιν Κένεντι, Μέριλιν Μονρόε, Λιζ Τέιλορ, Μέγας Αλέξανδρος κ.ά.), εικόνες από πραγματικά γεγονότα (συγκρούσεις αυτοκινήτων, ηλεκτρικές καρέκλες), καταναλωτικά αγαθά (κονσέρβες σούπας Κάμπελ, μπουκάλια Κόκα Κόλα), χαρτονομίσματα και λουλούδια. Επιδέξιος στην αυτοδιαφήμιση, ο Γουόρχολ προέβαλε την ιδέα του καλλιτέχνη ως απλού μεσάζοντος, απρόσωπου και αμέτοχου. «Αν θέλετε να γνωρίσετε το έργο μου, δείτε την επιφάνεια και αυτό είναι όλο - δεν υπάρχει τίποτε από πίσω». Ο Τρούμαν Καπότε τον είχε αποκαλέσει «Σφίγγα χωρίς αίνιγμα», υπονοώντας την έλλειψη οποιουδήποτε μυστηρίου στα έργα του.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως εικονογράφος σε διαφημίσεις, βιτρίνες, εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων και υπέγραφε τις δημιουργίες του ως Άντι Γουόρχολ. Στα μεταγενέστερα έργα του δεν ξέχασε ποτέ τις τεχνικές και τις εικόνες που κυριαρχούσαν σε αυτήν την περίοδο της ζωής του. Οι πρώτοι πίνακές του είναι τυποποιημένες σειρές κόμικς ή διαφημίσεων. Αργότερα ζωγραφίζει μία επαναλαμβανόμενη εικόνα, χρησιμοποιώντας σφραγίδες από ξύλο ή ελαστικό, καθώς και στένσιλ, για να οδηγηθεί τελικά στην τεχνική της μεταξοτυπίας πάνω σε μουσαμά.

Στις 3 Ιουνίου 1968 η ριζοσπάστρια φεμινίστρια Βάλερι Σολάνας, ιδρύτρια και μοναδικό μέλος του Συνδέσμου Κατακρεουργήσεως Ανδρών (SCUM), αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει πυροβολώντας τον και τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Ο Γουόρχολ υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση που του έσωσε τελικά τη ζωή και παρέμεινε στο νοσοκομείο για έναν μήνα. Μία άλλη εγχείρηση, χρόνια αργότερα, φαίνεται ότι του κόστισε τη ζωή. Στις 22 Φεβρουαρίου 1987, λίγες ημέρες μετά από μία εγχείρηση στη χοληδόχο κύστη, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 58 ετών.

Με μία ματιά...

1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο για να κηρύξει την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

1848: Ξεσπά η λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση στη Γαλλία, που θα οδηγήσει στην κατάργηση της βασιλείας και στην εγκαθίδρυση της Β’ Γαλλικής Δημοκρατίας.

1917: Ξεσπούν απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ρωσία, που θα οδηγήσουν στη λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση και στο τέλος της κυριαρχίας των τσάρων, με την καθαίρεση του Νικολάου Β’.

1949: Γεννήθηκε ο Νίκι Λάουντα, Αυστριακός πιλότος της Φόρμουλα 1, από τις θρυλικές μορφές του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η μεθοδικότητα στην προετοιμασία και η αποφασιστικότητα στους αγώνες ήταν τα δύο χαρακτηριστικά που τον διέκριναν. Αναδείχθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1975, 1977, 1984), με 25 νίκες σε γκραν πρι.

1973: Πέθανε η Κατίνα Παξινού, σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός με διεθνή καριέρα, έχοντας πάρει και βραβείο Όσκαρ.

1985: Γενέθλια σήμερα για μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στην Ιστορία του Ολυμπιακού. Ο παλαίμαχος πλέον μπασκετμπολίστας Γιώργος Πρίντεζης γίνεται 39 ετών. Με τους Πειραιώτες κατέκτησε δύο σερί πρωταθλήματα Ευρώπης και στο πρώτο, στην Πόλη το 2012, σημείωσε το νικητήριο καλάθι του τελικού. Φόρεσε τα ερυθρόλευκα σχεδόν 20 χρόνια.

1993: H «Ορχήστρα των Χρωμάτων», υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της, Μάνου Χατζιδάκι, δίνει συναυλία διαμαρτυρίας κατά του νεοναζισμού με έργα Βάιλ, Λιστ και Μπάρτοκ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιέχει ένα κείμενο-μανιφέστο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη κατά του νεοναζισμού με τίτλο «Σκέψεις και παρατηρήσεις για το αναζωογονημένο φαινόμενο του νεοναζισμού».

2020: Πέθανε η Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά.