Το Ρέιντζερ 8

Σαν σήμερα στις 20 Φεβρουαρίου του 1965 συντρίβεται στη Σελήνη το διαστημικό σκάφος της NASA, Ρέιντζερ 8.

Το Ρέιντζερ 8

Στις 20 Φεβρουαρίου του 1965 συντρίβεται στη Σελήνη το Ρέιντζερ 8, ύστερα από μία επιτυχημένη αποστολή φωτογράφησης πιθανών σημείων προσεδάφισης για τους αστροναύτες του προγράμματος «Apollo». Το Ρέιντζερ 8 (δασοφύλακας) ήταν διαστημικό σκάφος του προγράμματος Ρέιντζερ της NASA, με προορισμό να διαγράψει τροχιά σύγκρουσης με τη Σελήνη και να τηλεμεταδώσει φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας κατά την κάθοδο και μέχρι την τελική σύγκρουση.

Το διαστημικό σκάφος έφερε έξι τηλεοπτικές φωτογραφικές μηχανές vidicon. Δύο από αυτές ήταν ευρείας οπτικής γωνίας (τις φωτογραφικές μηχανές Α και Β στο κανάλι F) και τέσσερις οξείας οπτικής γωνίας (τις φωτογραφικές μηχανές P1, P2, P3 και P4 στο κανάλι P). Οι φωτογραφικές μηχανές αποτελούσαν δύο διαφορετικά αλλά και ανεξάρτητα κανάλια, κάθε ένα με ανεξάρτητη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, χρονόμετρα, και τηλεπικοινωνιακό σύστημα μετάδοσης, ώστε να προσφέρουν μέγιστη δυνατή αξιοπιστία και πιθανότητα λήψης των υψηλής ποιότητας τηλεοπτικών εικόνων. Άλλα πειράματα δεν μετέφερε το διαστημικό σκάφος.

Το Ρέιντζερ 8 έφθασε στο φεγγάρι στις 20 Φεβρουαρίου 1965. Η πρώτη εικόνα λήφθηκε στις 9:34:32 UT από ύψος 2.510 χλμ. Ακολούθησαν 7.137 φωτογραφίες καλής ποιότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 23 λεπτών της πτήσης. Η τελική εικόνα που λήφθηκε πριν από τη συντριβή του σκάφους, έδειχνε λεπτομέρειες 1,5 μέτρων. Το διαστημικό σκάφος συγκρούστηκε στην επιφάνεια της σελήνης διαγράφοντας μια ασυμπτωτική τροχιά γωνίας -13,6 μοιρών με τον ισημερινό της σελήνης. Η επιφάνεια της τροχιάς είχε έγκλιση 16.5 μοιρών με τον ισημερινό της σελήνης. Μετά από πτήση 64,9 ωρών, το σκάφος συνετρίβη στις 09:57:36,756 UT της 20 Φεβρουαρίου 1965 στη Mare Tranquillitatis με συντεταγμένες 2,67 N, 24,659:34:32 UT E. Η ταχύτητα του σκάφους τη στιγμή της σύγκρουσης ήταν 2,68 χλμ/δ. Η απόδοση της αποστολής ήταν γενικά άψογη.

Με μια ματιά…

1822: Η Ναυμαχία των Πατρών. Ελληνικός στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, στον οποίο μετέχουν 27 υδραίικα, 20 σπετσιώτικα και 16 ψαριανά πλοία, καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο υπό τον Καραπεπέ Αλή.

1877: Το μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Η Λίμνη των Κύκνων» κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας.

1913: Ο Ελληνικός Στρατός σφίγγει τον κλοιό του γύρω από τα Ιωάννινα. Το βράδυ οι Τούρκοι ζητούν συνθηκολόγηση.

1933: Ο Αδόλφος Χίτλερ πραγματοποιεί μυστική συνάντηση με Γερμανούς βιομηχάνους, με σκοπό τη χρηματοδότηση της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας του Ναζιστικού κόμματος.

1944: Νορβηγοί αντάρτες βυθίζουν στη Βόρεια Θάλασσα οχηματαγωγό, με το οποίο οι Ναζί μεταφέρουν όλα τα αποθέματά τους σε βαρύ ύδωρ, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν καθοριστικά οι προσπάθειες του Χίτλερ να κατασκευάσει πρώτος την ατομική βόμβα.

1962: Πρόγραμμα Μέρκιουρι: ο Τζον Γκλεν γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, πραγματοποιώντας τρεις περιστροφές σε 4 ώρες και 55 λεπτά.

1992: Ιδρύεται η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, μετά από απόφαση των διοικήσεων των 22 ομάδων που αγωνίζονταν την περίοδο 1991-92 στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας, με σκοπό τη διοργάνωση του πρωταθλήματος και τη διαπραγμάτευση των οικονομικών συμφωνιών που το αφορούν από τις ίδιες τις ομάδες.

2015: Η Ελλάδα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καταλήγουν σε συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες (2ο μνημόνιο), έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις στο Γιούρογκρουπ.