Γεννιέται η Διδώ Σωτηρίου

Στις 18 Φεβρουαρίου 1909 γεννιέται στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας η Ελληνίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Διδώ Σωτηρίου.

Γεννιέται η Διδώ Σωτηρίου

Κόρη του Ευάγγελου και της Μαριάνθης Παπαδοπούλου και αδερφή της Έλλης Παππά, το 1919 η οικογένεια της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη, ενώ μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθε ως πρόσφυγας στον Πειραιά, με την οικογένειά της να την ακολουθεί στη συνέχεια, μένοντας στην Αθήνα όπου σπούδασε γαλλική φιλολογία, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Το 1936 αρχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα και ως ανταποκρίτρια στο περιοδικό «Νέος Κόσμος της Γυναίκας». Στη διάρκεια της Κατοχής θα ενταχθεί στον αντιστασιακό Τύπο, ούσα μέλος του ΚΚΕ, ενώ το 1944 θα γίνει αρχισυντάκτρια στον «Ριζοσπάστη». Τον Νοέμβριο του 1945 μαζί με τη Χρυσούλα Χατζηβασιλείου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο ιδρυτικό συνέδριο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Γυναικών στο Παρίσι, όμως το 1947 θα διαγραφεί από το ΚΚΕ. Με το τέλος του Εμφυλίου θα αρχίσει να συνεργάζεται με το περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης» και την εφημερίδα «Αυγή», ενώ θα διατελέσει αρχισυντάκτρια στο περιοδικό «Γυναίκα» και επιστημονική συνεργάτιδα στα περιοδικά «Γυναικεία Δράση» και «Κομμουνιστική Δράση».

Πέρα από το δημοσιογραφικό της έργο, υπήρξε σπουδαία λογοτέχνης, με το μυθιστόρημά της «Ματωμένα Χώματα» να έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερα από 400.000 αντίτυπα. Σε όλη της τη ζωή συμμετείχε ενεργά στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, ενώ δώρισε το σπίτι της στην οδό Κοδριγκτώνος, απέναντι από το Πεδίον του Άρεως, με σκοπό να γίνει έδρα της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος από το 1981. Από το 2001 η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων καθιερώνει το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου», ενώ πολλοί δρόμοι, βιβλιοθήκες και σχολεία της χώρας μας φέρουν τιμητικά το όνομά της. Μέχρι τον θάνατό της στις 23 Σεπτεμβρίου 2004 νοίκιαζε ένα διαμέρισμα στην περιοχή του Ζωγράφου.

Με μια ματιά…

1478: Ο Γεώργιος, δούκας του Κλάρενς, εκτελείται στον Πύργο του Λονδίνου καταδικασμένος για προδοσία εναντίον του μεγαλύτερου αδελφού του, Εδουάρδου Δ’ της Αγγλίας.

1637: Ογδοηκονταετής Πόλεμος: στα ανοιχτά των ακτών της Κορνουάλης στην Αγγλία, ο ισπανικός στόλος αναχαιτίζει έναν σημαντικό αγγλοολλανδικό στόλο 44 πλοίων συνοδευόμενο από έξι πολεμικά πλοία, καταστρέφοντας ή καταλαμβάνοντας 20 από αυτά.

1791: Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών περνά νόμο με τον οποίο η πολιτεία του Βερμόντ εισχωρεί στην Ένωση, με ισχύ από τις 4 Μαρτίου του 1791, συμπληρώνοντας 14 χρόνια κατά τα οποία η πολιτεία υπήρχε ως de facto ανεξάρτητο και σε μεγάλο βαθμό μη αναγνωρισμένο κράτος.

1873: Ο Βούλγαρος επαναστατικός ηγέτης Βασίλ Λέβσκι εκτελείται δι' απαγχονισμού στη Σόφια από τις οθωμανικές αρχές.

1885: Δημοσιεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οι «Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν» του Μαρκ Τουέιν.

1930: Μελετώντας φωτογραφίες που ελήφθησαν τον Ιανουάριο, ο Κλάιντ Τόμπο ανακαλύπτει τον Πλούτωνα.

1932: Η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας ανακηρύσσει τη Μαντσουκούο (το απαρχαιωμένο κινεζικό όνομα για τη Μαντζουρία) ανεξάρτητη από τη Δημοκρατία της Κίνας.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Γιόζεφ Γκέμπελς εκφωνεί τον «Ολοκληρωτικό πόλεμο», έναν από τους πιο διάσημους λόγους του, στο Σπορτσπαλάτς.

1946: Ναύτες του Βασιλικού Ινδικού Ναυτικού στασιάζουν στο λιμάνι της Βομβάης, απ' όπου η δράση απλώνεται σε όλες τις επαρχίες της βρετανικής Ινδίας, με τη συμμετοχή 78 πλοίων και 20.000 ναυτικών.

1952: Η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

1965: Η Γκάμπια γίνεται ανεξάρτητη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1972: Ένα Learjet 25 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συντρίβεται έξω από τις ακτές του Μόντε Κάρλο. Και τα δύο μέλη του πληρώματος είναι νεκρά.

1983: Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώνονται και ένας τραυματίζεται σοβαρά στο Σιάτλ, στη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία με κίνητρο τη ληστεία στην Ιστορία των ΗΠΑ.

2016: Χάνει τη ζωή του σε τροχαίο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στην Αθήνα, ο δημοφιλής τραγουδοποιός Παντελής Παντελίδης.