O σπουδαίος Μπρούνο Γκαντς

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2019 πέθανε ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ηθοποιούς των τελευταίων 40 ετών.

O σπουδαίος Μπρούνο Γκαντς

Ο λόγος για τον Ελβετό καλλιτέχνη Μπρούνο Γκαντς, τον εμβληματικό ηθοποιό της «Πτώσης». Μία από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες του γερμανόφωνου θεάτρου και κινηματογράφου, με παγκόσμια εμβέλεια. Συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο Ερίκ Ρομέρ, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Βιμ Βέντερς, ο Τζόναθαν Ντέμι, ο Βέρνερ Χέρτζογκ και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Στη μεγάλη οθόνη υποδύθηκε, μεταξύ άλλων, έναν εμβληματικό άγγελο στα «Φτερά του Έρωτα» του Βιμ Βέντερς, τον Αδόλφο Χίτλερ στην «Πτώση» και τον καλόκαρδο παππού στη «Χάιντι».

Ανάμεσα στους πιο αξιοσημείωτους ρόλους του ήταν αυτοί του Τζόναθαν Χάρκερ στην ταινία του Βέρνερ Χέρτζογκ «Νοσφεράτου» (1979), του αγγέλου Νταμιέλ στα «Φτερά του Έρωτα» που σκηνοθέτησε ο Βιμ Βέντερς το 1987. Ενσάρκωσε με εντυπωσιακό τρόπο τον Αδόλφο Χίτλερ στο πολεμικό δράμα του Όλιβερ Χιρσμπίγκελ «Η Πτώση» που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας (2004).

Η ερμηνεία του έγινε δεκτή διεθνώς με εξαιρετικά σχόλια, αν και ο ρόλος αυτός τον στοίχειωνε για χρόνια όπως είχε δηλώσει. Υποδύθηκε, επίσης, τον Αλέξανδρο, τον συγγραφέα στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μία ημέρα» (1998), η οποία βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Με τον Έλληνα σκηνοθέτη συνεργάστηκε και στην τελευταία του ταινία «Η σκόνη του χρόνου» (2009). Το 2000 ο Γκαντς έπαιξε στην παράσταση «Φάουστ» σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, μία από τις σπάνιες φορές που έχει παρουσιαστεί ολόκληρο το έργο του Γκαίτε. Η συνολική διάρκεια ήταν περίπου δεκαπέντε ώρες. Ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο θεατρικό εγχείρημα στο οποίο έχω πάρει ποτέ μέρος».

Ο Γκαντς δραστηριοποιούταν περισσότερο από 50 χρόνια στο γερμανόφωνο θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση, ήταν κάτοχος του «Iffland-Ring», του σημαντικότερου βραβείου για γερμανόφωνους ηθοποιούς. Ο Μπρούνο Γκαντς πέθανε σε ηλικία 77 ετών στο Βέντενσβιλ της Ελβετίας. Λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του είχε διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου.

Με μια ματιά…

1821: Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

1852: Γεννήθηκε ο Θεόδωρος Ράλλης, Έλληνας ζωγράφος, από τους κυριότερους εκπροσώπους του οριενταλισμού.

1907: Γεννήθηκε ο Άγγελος Τερζάκης, Έλληνας πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος («Πριγκίπισσα Ιζαμπώ», «Μενεξεδένια Πολιτεία», «Το μυθιστόρημα των Τεσσάρων»).

1923: Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου ονομάζεται 1η Μαρτίου.

1943: Οι ιταλικές κατοχικές δυνάμεις εκτελούν 150 κατοίκους του χωριού Δομένικο Λάρισας, σε αντίποινα για τον θάνατο εννέα Ιταλών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

1958: Γεννήθηκε ο γνωστός ράπερ και ηθοποιός Άις-Τι.

1959: Γεννήθηκε ο σπουδαίος Αμερικανός τενίστας Τζον Μάκενρο. Έγινε ευρύτερα γνωστός λόγω του έντονου ανταγωνισμού του με τον Σουηδό τενίστα Μπιορν Μποργκ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, αλλά και για την απειθαρχία του έναντι εσφαλμένων (κατά τη γνώμη του) αποφάσεων των διαιτητών, την οποία εξέφραζε ενίοτε με προκλητικό τρόπο, κάτι ασυνήθιστο στην Ιστορία του αθλήματος.

1964: Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η Ένωση Κέντρου κερδίζουν τις εκλογές με ποσοστό 52,8% (171 έδρες). Η ΕΡΕ λαμβάνει 35,2% (107 έδρες) και η ΕΔΑ 11,8% (22 έδρες).

1979: Γεννήθηκε ο Βαλεντίνο Ρόσι, Ιταλός αναβάτης αγώνων μοτοσικλέτας, με επτά τίτλους στο Moto GP. O «γιατρός», όπως τον αποκαλούν οι χιλιάδες θαυμαστών του, είναι ίσως ο κορυφαίος αναβάτης στην Ιστορία της αγωνιστικής μοτοσικλέτας και ο μοναδικός που έχει αγωνιστεί σε πάνω από 400 γκραν πρι.

1981: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος Αμερικανός μπασκετμπολίστας και πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Κιντέλ Γουντς, ο οποίος έπαιξε στην ομάδα του Πειραιά τη σεζόν 2007-08.

1985: Iδρύθηκε η Χεζμπολάχ, σιιτική, ακραία ισλαμική, παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση, με βάση τον Λίβανο. Συμμετέχει στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της χώρας. Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θεωρείται κίνημα αντίστασης στον αραβικό κόσμο, αλλά στη Δύση αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση.

2016: To ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοινώνει ότι οι νεκροί από τη γρίπη στην Ελλάδα ανήλθαν στους 100.

2016: Πέθανε ο Αιγύπτιος Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι, ο οποίος υπήρξε διπλωμάτης, πολιτικός και γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.