Η «γέννηση» του YouTube

Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα, στις 15 Φεβρουαρίου. 

Η «γέννηση» του YouTube

Στις 15 Φεβρουαρίου του 2005 εγκαινιάστηκε η δημοφιλής σελίδα ανταλλαγής βίντεο YouTube. Εμπνευστές του οι Τσαντ Χάρλεϊ, Στιβ Τσεν και Τζουντ Καρίμ, οι οποίοι ήταν όλοι πρώην υπάλληλοι της PayPal. Ο Χάρλεϊ σπούδασε σχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα της Πενσιλβάνια και ο Τσεν με τον Καρίμ πληροφορική μαζί στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι Ουρμπάνα.

O Χάρλεϊ και ο Τσεν φέρεται να ανέπτυξαν την ιδέα για το YouTube κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2005, αφού είχαν βιώσει δυσκολία στην κοινή χρήση ενός βίντεο από ένα πάρτι στο διαμέρισμα του Τσεν στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Καρίμ είπε ότι η έμπνευση για το YouTube προήλθε από το… ατύχημα της Τζάνετ Τζάκσον στο Super Bowl του 2004, όταν το στήθος της αποκαλύφθηκε, και αργότερα από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004. Ο Καρίμ, που δεν μπορούσε να βρει εύκολα διαδικτυακά βίντεο από τα περιστατικά, τον οδήγησε στην ιδέα του σάιτ και στον διαμοιρασμό βίντεο. Ο Χάρλεϊ και ο Τσεν είπαν ότι η αρχική ιδέα για το YouTube ήταν μια έκδοση βίντεο μιας διαδικτυακής υπηρεσίας γνωριμιών και είχαν επηρεαστεί από την ιστοσελίδα Hot or Not.

Το YouTube ξεκίνησε ως ένα εγχείρημα που χρηματοδοτούνταν από την εκκίνηση της τεχνολογίας, μέσω της Sequoia Capital και της Artis Capital Management, από τον Νοέμβριο του 2005 έως τον Απρίλιο του 2006. Στις αρχές τα κεντρικά γραφεία του YouTube βρίσκονταν πάνω από μία πιτσαρία και ένα ιαπωνικό εστιατόριο στο Σαν Ματέο, στην Καλιφόρνια. Η ονομασία του τομέα www.youtube.com ενεργοποιήθηκε τη 14η Φεβρουαρίου του 2005 και ο δικτυακός τόπος αναπτύχθηκε κατά τους επόμενους μήνες.

Το πρώτο βίντεο από το YouTube, με τίτλο «Me at the zoo», δείχνει τον συνιδρυτή Τζουντ Καρίμ στο San Diego Zoo. Το βίντεο αναρτήθηκε στις 23 Απριλίου του 2005 και ακόμα προβάλλεται στην ιστοσελίδα με πάνω από 300 εκατομμύρια προβολές!

Οι άνθρωποι που δημιουργούν και αναρτούν βίντεο στο YouTube ως επάγγελμα ονομάζονται YouΤubers. Το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρο και πολλοί YouΤubers έχουν αποκτήσει μεγάλο κοινό. Κάθε YouΤuber ασχολείται με οποιοδήποτε αντικείμενο της επιλογής του, από βιντεοπαιχνίδια μέχρι μαγειρική και περιηγήσεις.

Τον Νοέμβριο του 2005 ονομάστηκε «Η εφεύρεση του 2005» από το περιοδικό «Time». Τον Οκτώβριο του 2006 η εταιρεία αγοράστηκε από την Google με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της Google. Η εταιρεία εδρεύει στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνια και χρησιμοποιεί την τεχνολογία Adobe Flash Video. Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου στο YouTube ανεβάζεται από ιδιώτες, ωστόσο μέσα μαζικής ενημέρωσης και επιχειρήσεις παρέχουν ορισμένο από το υλικό τους μέσω της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων των CBS, BBC, Vevo και άλλων, ως μέρος του προγράμματος εταιρικής σχέσης YouTube.

Αυτήν τη στιγμή είναι η δεύτερη σε επισκεψιμότητα σελίδα παγκοσμίως, μετά το Google Search. Έχει περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες μηνιαίως! Το YouTube ανέφερε έσοδα 29,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022! O Χάρλεϊ παρέμεινε διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2010. Τωρινός CEO ο Νιλ Μόχαν.

Με μια ματιά…

1564: Γεννιέται ο Γκαλιλέο Γκαλιλέι, γνωστός ως Γαλιλαίος, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση να απαρνηθεί.

1835: Γεννιέται ο Δημήτριος Βικέλας, Έλληνας ποιητής και πεζογράφος, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

1857: Λήγει η κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά από τους Αγγλογάλλους. Είχε επιβληθεί από τις 12 Μαΐου του 1854 λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

1932: Πεθαίνει ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου, Έλληνας διπλωμάτης, νομικός και εθνικός ευεργέτης. Με τα χρήματα που άφησε στη διαθήκη του χτίστηκε το Καυτανζόγλειο στη Θεσσαλονίκη.

1988: Πεθαίνει ο Ρίτσαρντ Φάινμαν, Αμερικανός φυσικός, ο οποίος συνέβαλε στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής (1965) για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής.

1989: Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει ότι και ο τελευταίος της στρατιώτης έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Ευσεβία, Ευσέβιος.