Όταν ο Αριστοτέλης έπαψε να είναι… απαγορευμένος στην Κίνα

Ήταν 11 Φεβρουαρίου 1978, όταν η κυβέρνηση της Κίνας ήρε την απαγόρευση των έργων των Αριστοτέλη, Σαίξπηρ και Ντίκενς.

Όταν ο Αριστοτέλης έπαψε να είναι… απαγορευμένος στην Κίνα

Ήταν το τελευταίο απομεινάρι της διαβόητης «πολιτιστικής επανάστασης» που προκάλεσαν οι φόβοι του Μάο και των συν αυτώ για εισχώρηση ρεβιζιονιστικών στοιχείων στην κινεζική κοινωνία.

Η άρση της λογοκρισίας όχι μόνο σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής (από το 1966) αλλά υπαινίχθηκε και επερχόμενες σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Όλο το προηγούμενο διάστημα η ανάγνωση των έργων των συγκεκριμένων συγγραφέων χαρακτηριζόταν από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «έγκλημα κατά της πατρίδας», αφού θεωρούνταν «πυλώνες» του δυτικού πολιτισμού και της ιδεολογίας του.

Τον Οκτώβριο του 1976 η Πολιτιστική Επανάσταση κηρύχθηκε επίσημα λήξασα. Η επακόλουθη ανακοίνωση της άρσης της απαγόρευσης των έργων των Σαίξπηρ, Ντίκενς και Αριστοτέλη τούς ξανάκανε προσβάσιμους στο κινεζικό αναγνωστικό κοινό.

MΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

641: Πέθανε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος, από τους σπουδαιότερους στην Ιστορία της αυτοκρατορίας.

1531: Ο Ερρίκος ο Η’ αναγορεύθηκε κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας διαρρηγνύοντας τους δεσμούς με το Βατικανό.

1650: Πέθανε ο Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος. Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Έμεινε γνωστός και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

1776: Γέννηση στην Κέρκυρα του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.

1810: Ο Nαπολέων, έχοντας πάρει διαζύγιο από την Ιωσηφίνα, παντρεύτηκε τη Μαρία-Λουίζα, πριγκίπισσα της Αυστρίας.

1826: Ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

1825: Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και ισάριθμων ιππέων, αποβιβάστηκε στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο, θέτοντας σε κίνδυνο την Επανάσταση.

1847: Γέννηση του Τόμας Έντισον, Αμερικανού επιχειρηματία και εφευρέτη, με 1.093 πατέντες στο ενεργητικό του.

1929: Υπεγράφη συνθήκη αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Βατικανού.

1945: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο Άγγλος πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν μοίρασαν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, υπογράφοντας τη Συνθήκη της Γιάλτας.

1948: Πέθανε ο Σεργκέι Αϊζενστάιν, Ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Κορυφαία ταινία του το «Θωρηκτό Ποτέμκιν».

1959: Άρχισε στην Αθήνα η δίκη του Γερμανού εγκληματία πολέμου Μαξ Mέρτεν. Ο ναζί υπέγραψε τη μεταφορά 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο Άουσβιτς, ενώ ευθυνόταν για αρπαγές και λεηλασίες των περιουσιών τους. Τμήμα του συγκεντρωμένου θησαυρού φέρεται να κρύφτηκε σε ελληνικό έδαφος και κατά μία εκδοχή όταν επέστρεψε τον Μάη του 1957 ως… τουρίστας (και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Δυτικής Γερμανίας) αναγνωρίστηκε και συνελήφθη, αφού εκκρεμούσε εναντίον του ένταλμα σύλληψης από το 1947 για εγκλήματα πολέμου. Καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη, αλλά κατόπιν γερμανικών πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση (που ήθελε δάνειο και αποστολή μεταναστών) αποφυλακίστηκε τον… Νοέμβρη για να εκτίσει την ποινή του στη Γερμανία. Εκεί, όμως, απηλλάγη των κατηγοριών.

1968: Eγκαίνια του νέου «Mάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν», χωρητικότητας 20.000 θεατών, στη Νέα Υόρκη.

1975: Η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στη Μεγάλη Βρετανία, εκλεγόμενη αρχηγός των Συντηρητικών.

1979: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Ιράν, δρ. Σάχπουρ Μπακχτιάρ, ύστερα από διήμερες μάχες στους δρόμους της Τεχεράνης και ανέλαβε ο Αγιατολάχ Χομεϊνί.

1989: Πέθανε ο εισαγγελέας Ανδρουλιδάκης, που είχε τραυματιστεί στο πόδι από την τρομοκρατική οργάνωση «17Ν».

1990: Μετά από 27 χρόνια φυλάκισης, απελευθερώθηκε ο Νέλσον Μαντέλα.

1990: Ο Αμερικανός πυγμάχος υπερβαρέων βαρών Τζέιμς Ντάγκλας νίκησε τον για 37 αγώνες αήττητο κάτοχο του τίτλου Μάικ Tάισον, στον 10ο γύρο, με νοκ άουτ.

1993: Nέο παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου από τη Ρωσίδα σπρίντερ Ιρίνα Πριβάλοβα στα 60 μ., με 6.92, στη Μαδρίτη.

1994: Πέντε Αμερικανοί και ένας Ρώσος αστροναύτης επέστρεψαν στη Γη με το διαστημόπλοιο «Discοvery», μετά την πρώτη κοινή διαστημική αποστολή των χωρών τους.

2001: Ο γκολκίπερ του ΟΦΗ, Αριάν Μπεκιάι, σκόραρε (90’+5’)στον αγώνα ΟΦΗ- Πανηλειακός (2-2), όντας ο πρώτος τερματοφύλακας στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που σημείωσε τέρμα με κεφαλιά.

2003: Συντριβή στη θαλάσσια περιοχή της Ικαρίας ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ με τέσσερις επιβαίνοντες νεκρούς.

2011: Κατόπιν μαζικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από την προεδρία που κατείχε από το 1981.

2012: Πέθανε η 48χρονη Γουίτνεϊ Χιούστον. Oι εξετάσεις έδειξαν υπερβολική δόση ναρκωτικών και φαρμάκων που οδήγησαν σε πνιγμό ενώ βρισκόταν στην μπανιέρα.

2013: Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος ανακοίνωσε την παραίτησή του. Πρώτος Ποντίφικας που παραιτήθηκε τα τελευταία 500 χρόνια.