Όταν πέθανε ο «άγγελος του θανάτου»…

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Φεβρουαρίου 1979 όταν άφηνε τα εγκόσμια επί βραζιλιάνικου εδάφους ο δρ. Τζόζεφ Μένγκελε, ο επονομαζόμενος και «άγγελος του θανάτου».

Όταν πέθανε ο «άγγελος του θανάτου»…

Πρόκειται για τον διάσημο ναζί γιατρό και εγκληματία πολέμου που πραγματοποιούσε φρικιαστικά πειράματα στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Yπολογίζεται ότι ευθύνεται για τον θάνατο 40.00ο αθώων, για τους οποίους δεν δικάστηκε ποτέ, αφού ούτε το ανθρωποκυνηγητό των Συμμάχων ούτε εκείνο του κράτους του Ισραήλ καρποφόρησε.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, πριν καταλήξει από εγκεφαλικό, προσπαθώντας να μην πνιγεί στις παραλίες του Σάο Πάουλο, ενόσω διέφευγε από τους διώκτες του, είχε περάσει από Ιταλία, Γερμανία Αργεντινή, Παραγουάη αλλά και τα μέρη μας! Την Κύθνο πιο συγκεκριμένα. Οι πληροφορίες θέλουν να έμεινε με ψεύτικο όνομα σε μοναστήρι μαζί με τη δεύτερη γυναίκα του και τον θετό του γιο. Φέρεται να έμεινε για μια εβδομάδα και μόλις ένιωσε τον κλοιό να σφίγγει αποχώρησε. Πιθανώς με τη βοήθεια της μυστικής οργάνωσης «Οντέσα», που βοηθούσε τους καταζητούμενους ναζί να διαφύγουν. Όπως είχε κάνει άλλη μια φορά για εκείνον το 1950 στέλνοντάς τον στη Λατινική Αμερική.

Ο Μένγκελε είχε συλληφθεί το 1945 από Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι όμως τον απελευθέρωσαν επειδή δεν τον αναγνώρισαν. Για πέντε χρόνια έμεινε ανενόχλητος στη γενέτειρά του, στο Γκίνσμπουργκ, πριν αρχίσει το ασύλληπτο… κυνήγι του ανά την υφήλιο, αλλάζοντας παρουσιαστικό, διαβατήρια και ταυτότητες. Ο τάφος με τα λείψανά του εντοπίστηκε έξι χρόνια μετά τον θάνατό του.

Με μια ματιά…

1497: Οπαδοί του Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα καίνε στη Φλωρεντία έργα τέχνης και βιβλία ως αμαρτωλά. Έμεινε στην ιστορία ως η «πυρά της ματαιοδοξίας».

1812: Γεννήθηκε ο Τσαρλς Ντίκενς, Άγγλος μυθιστοριογράφος.

1828: Ο έμπορος και εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλλης ή Δόμπολης διορίστηκε από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια ταμίας της Ελλάδας. Παρέμεινε στην θέση του έως τις 18 Νοεμβρίου 1829, αμισθί, κατόπιν επιθυμίας του.

1867: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα συγγραφέας παιδικών βιβλίων Λόρα Ινγκλς Γουάιλντερ. Το γνωστότερο έργο της ήταν το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι».

1885: Γεννήθηκε ο Σινκλέρ Λιούις, Αμερικανός συγγραφέας, πρώτος που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1930.

1885: Πέθανε ο Γιατάρο Ιβαζάκι, Ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρείας Μιτσουμπίσι.

1894: Πέθανε ο Άντολφ Σαξ, τεχνίτης πνευστών και εφευρέτης του σαξοφώνου.

1898: Ο Εμίλ Ζολά οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου για το έργο του «Κατηγορώ».

1935: Kυκλοφόρησε το επιτραπέζιο παιχνίδι «Μονόπολη».

1942: Πέθανε ο Ντοράντο Πιέτρι, Ιταλός μαραθωνοδρόμος. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 τερμάτισε πρώτος σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, υποβασταζόμενος από κάποιους κριτές. Για τον λόγο αυτό ακυρώθηκε από την ελλανόδικο επιτροπή.

1956: Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των μαθητών του Γυμνασίου Αμμοχώστου, δολοφονήθηκε από αγγλικά πυρά ο δεκαοκτάχρονος μαθητής της ΣΤ’ Τάξης, Πετράκης Γιάλλουρος, σημαιοφόρος της διαδήλωσης και υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων του Γυμνασίου. Ο πρώτος μαθητής νεκρός του αγώνα.

1962: Τέθηκε σε ισχύ το αμερικανικό εμπάργκο σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων από και προς την Κούβα.

1964: Πέθαινε αιφνιδίως από πνευμονικό οίδημα, σε ηλικία 70 ετών, ο συναρχηγός της Ενώσεως Κέντρου, Σοφοκλής Βενιζέλος.

1971: Η Ελβετία παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.

1974: Γεννήθηκε ο κορυφαίος Καναδός μπασκετμπολίστας Στιβ Νας.

1976: Η Nτάιαν Θορν έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής ποδοσφαιρικού αγώνα ανδρών στο Κρόιντον του Λονδίνου.

1977: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου.

1989: Γεννήθηκε ο Νικ Καλάθης, διεθνής Ελληνοαμερικανός μπασκετμπολίστας, πρώην του Παναθηναϊκού και νυν της Φενέρμπαχτσε.

1990: Κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος συμφωνεί να παραδώσει το μονοπώλιο της εξουσίας που κατείχε επί 73 χρόνια.

1991: Έπειτα από προσπάθειες του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας άρσης βαρών, Γιάννη Σγουρού, ήρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία ο Πύρρος Δήμας.

1992: Τα 12 μέλη της ΕΟΚ υπέγραψαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, του ευρώ. Με τη συνθήκη η ΕΟΚ μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς.

1994: Ο Μάικλ Τζόρνταν υπέγραψε συμβόλαιο με τους Γουάιτ Σοξ, ομάδα του μπέιζμπολ.

2008: O μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος (Ιωάννης Λιάπης) εκλέχθηκε νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία με 45 ψήφους έναντι 27 του μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου.

2009: Πυρκαγιές στην Αυστραλία άφησαν πίσω τους 173 ανθρώπους νεκρούς, στη χειρότερη φυσική καταστροφή της χώρας όλων των εποχών.