Πικέ, το καμάρι της Καταλονίας

Σαν σήμερα στις 2 Φεβρουαρίου του 1987, γεννιέται ο Ζεράρ Πικέ στη Βαρκελώνη.

Πικέ, το καμάρι της Καταλονίας

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1987 γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς της τελευταίας 20ετίας. Ο λόγος για τον Ισπανό διεθνή ποδοσφαιριστή Ζεράρ Πικέ, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαρκελώνη, διαπρέποντας και με την ομάδα της πόλης, την Μπαρτσελόνα, βιώνοντας μαζί της όλες τις ένδοξες στιγμές της, προερχόμενος από τις ακαδημίες του συλλόγου.

Αγωνίστηκε μαζί της 14 χρόνια (2008-2022), σημειώνοντας 396 συμμετοχές και 27 γκολ. Μαζί της κατέκτησε 8 πρωταθλήματα Ισπανίας (2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2018, 2019) και 6 Κύπελλα (2009, 2012, 2015, 2016, 2017, 2018), ενώ σήκωσε και 3 φορές το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ (2009, 2011, 2015).

Παράλληλα, διέπρεψε και με την εθνική ομάδα της Ισπανίας. Κατέκτησε με τη χώρα του τόσο το Μουντιάλ του 2010 όσο και το πρωτάθλημα Ευρώπης του 2012 και αποτελεί έναν από τους λίγους ποδοσφαιριστές στην Ιστορία του σπορ, ο οποίος έχει κατακτήσει Μουντιάλ, Ευρωπαϊκό και Τσάμπιονς Λιγκ. Το διάστημα 2004-2008 ήταν μέλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (με τους Άγγλους να έχουν ξεχωρίσει το ταλέντο του), αλλά ακολούθως επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του, στην οποία και έμεινε μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Πριν από λίγους μήνες ανακοίνωσε πως σταματάει το ποδόσφαιρο και τόνισε μεταξύ άλλων: «Το ποδόσφαιρο μού έδωσε τα πάντα, η Μπαρτσελόνα μού έδωσε τα πάντα, εσείς οι οπαδοί μού δώσατε τα πάντα. Και τώρα που τα όνειρα αυτού του μικρού παιδιού έχουν γίνει πραγματικότητα, θέλω να σας πω ότι αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτό το ταξίδι. Πάντα έλεγα ότι δεν θα υπάρξει άλλη ομάδα μετά την Μπαρτσελόνα και έτσι θα γίνει».

Σε δηλώσεις του έχει εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του να γίνει κάποια στιγμή πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, ενώ, ως γνήσιος Καταλανός, έχει ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος που θα καθόριζε το αν η επαρχία θα ανεξαρτητοποιούταν από την Ισπανία ή όχι.

Aποτελεί τον πέμπτο ποδοσφαιριστή στην Ιστορία της Μπαρτσελόνα σε συμμετοχές, έχοντας πιο πάνω τους Αντρές Ινιέστα, Σέρχιο Μπουσκέτς, Τσάβι και Μέσι. Με όλους αυτούς υπήρξε συμπαίκτης στη σπουδαία Μπαρτσελόνα, η οποία συνδύασε την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι της. Αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς παίκτες στην Ιστορία του κλαμπ.

Με μια ματιά...

1782: Γεννήθηκε ο Ανρί Ντε Ρινί (Δεριγνύ), Γάλλος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της γαλλικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

1828: Ιδρύεται η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, μετέπειτα Εθνική Τράπεζα, και καθιερώνεται ο φοίνικας ως εθνικό νόμισμα.

1853: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Σουρής, Έλληνας σατιρικός ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης («Ο Ρωμηός»).

1922: Γεννήθηκε ο Άλμπερτ Σατζ, Αμερικανός ερευνητής, που ανακάλυψε τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

1922: Ο «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις, ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα, κυκλοφορεί στο Παρίσι σε 1.000 αντίτυπα και προκαλεί αντιδράσεις.

1943: Το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραντ παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό. Η πολιορκία διήρκεσε 140 μέρες και έγινε σύμβολο της αντίστασης κατά των ναζί.

1947: Μία φωτεινή επιγραφή με το σύνθημα «Να φύγουν οι Άγγλοι» αναρτάται στην Ακρόπολη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Οι δράστες συλλαμβάνονται και η αστυνομία ανακοινώνει ότι πίσω από το εγχείρημα κρύβεται κομμουνιστικός δάκτυλος.

1950: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, Έλληνας μαθηματικός, από τους κορυφαίους της επιστήμης του παγκοσμίως.

1970: Πέθανε ο Μπέρτραντ Ράσελ, Άγγλος μαθηματικός, φιλόσοφος και διακεκριμένος εκπρόσωπος του ειρηνιστικού κινήματος. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950.

1975: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ιεροκλής Στολτίδης, ο οποίος διέπρεψε στον Ολυμπιακό. Αγωνίστηκε για μία επταετία (2003-2010), κατακτώντας πρωταθλήματα, κύπελλα, νταμπλ, αλλά και ευρωπαϊκές διακρίσεις.

1977: Γεννήθηκε η διάσημη τραγουδίστρια από την Κολομβία, Σακίρα. Έχει κερδίσει 3 βραβεία Γκράμι και είναι η δεύτερη κατά σειρά πιο επιτυχημένη Λατίνα τραγουδίστρια μετά την Γκλόρια Εστέφαν, με πωλήσεις που ξεπερνούν τους 70 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

1982: Στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας, με διαταγή του Προέδρου της χώρας Χαφέζ αλ Άσαντ, επιτίθενται κατά του χωριού Χαμάκαϊ και σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους, στην προσπάθειά τους να καταστείλουν εξέγερση των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

1997: Πέθανε ο Θεόδωρος Στάμος, Ελληνοαμερικανός ζωγράφος, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

2006: Μέγα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής αποκαλύπτεται σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα και Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη.