Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Κόμπι…

Στις 26 Ιανουαρίου του 2020 ο παγκόσμιος αθλητισμός βυθίστηκε στο πένθος μετά τον ξαφνικό θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ.

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Κόμπι…

Ο θρύλος του ΝΒΑ και των Λέικερς ξεκίνησε το ταξίδι του προς την ακαδημία μπάσκετ που διατηρούσε, προκειμένου να προπονηθεί με τη 13χρονη κόρη του, Τζιάνα. Ο Αμερικανός επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο μαζί με την κόρη του και ορισμένους οικογενειακούς φίλους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπήρξε βλάβη, με αποτέλεσμα το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν να συντριβεί στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια.

Ο Μπράιαντ και η κόρη του πέθαναν ακαριαία, όπως επίσης και άλλα εννέα άτομα. Με βάση το ιατροδικαστικό πόρισμα, η αιτία θανάτου των επιβαινόντων του ελικοπτέρου ήταν αμβλύ τραύμα με δύναμη, ενώ διαπιστώθηκε επίσης ότι ο 50χρονος πιλότος Άρα Ζομπαγιάν δεν είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Στο άκουσμα της είδησης, πλήθος κόσμου δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο Μπράιαντ έφυγε τόσο απρόσμενα από τη ζωή σε ηλικία 41 ετών. Όπως ήταν φυσιολογικό, εκατομμύρια άνθρωποι, από τον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο, αλλά και απλοί πολίτες, τίμησαν τη μνήμη του θρυλικού Κόμπι με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, ένας δρόμος κοντά στο «Staples Center», το γήπεδο όπου δοξάστηκε και αποθεώθηκε από τους οπαδούς των Λέικερς, πήρε το όνομά του. Μάλιστα, στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στις 24 Φεβρουαρίου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Μάικλ Τζόρνταν, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Μάτζικ Τζόνσον, Μπιλ Ράσελ, Τζέρι Ουέστ, Φιλ Τζάκσον, Σακίλ Ο' Νιλ, Πάου Γκασόλ, Ντουέιν Ουέιντ, Άντονι Ντέιβις, Στεφ Κάρι, Τζέιμς Χάρντεν, Ράσελ Ουέστμπρουκ, Λε Μπρον Τζέιμς και Ντέβιν Μπούκερ.

Ο θρύλος του αμερικανικού μπάσκετ είχε χαράξει μία τεράστια καριέρα στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Λέικερς, τους οποίους υπηρέτησε για είκοσι συνεχόμενα χρόνια (1996-2016). Ως μέλος της ομάδας του Λος Άντζελες κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα (2000, 2001, 2002, 2009, 2010), ενώ αναδείχθηκε 16 φορές Ολ Σταρ παίκτης και δώδεκα φορές συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη αμυντική πεντάδα του πρωταθλήματος. Το 2008 κατέκτησε τον τίτλο του MVP και είχε επίσης αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης στη σειρά των τελικών του 2009 και του 2010 αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στο τελευταίο του παιχνίδι, το 2016, και σε ηλικία 38 ετών, ο Κόμπι σημείωσε 60 πόντους. Προς τιμήν του οι Λέικερς απέσυραν τις φανέλες με το Νο 8 και το Νο 24, τις οποίες είχε δοξάσει με τα χρώματά τους.

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, είχε παντρευτεί τη Βανέσα Λέιν με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Μάλιστα, η ίδια λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Μπράιαντ είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το μυαλό μου αρνείται να δεχτεί ότι τόσο ο Κόμπι όσο και η Τζίτζι έχουν φύγει. Δεν μπορώ να επεξεργαστώ τις δύο αυτές πληροφορίες ταυτόχρονα. Είναι σαν να προσπαθώ να επεξεργαστώ πως ο Κόμπι πέθανε, αλλά το σώμα μου αρνείται να δεχτεί πως η Τζίτζι μου δεν θα επιστρέψει ποτέ σε μένα».


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας ορκίζεται στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας, προσωρινή έδρα της κυβέρνησής του, ως ο πρώτος κυβερνήτης του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

1932: Η αγροτική εξέγερση, λόγω της οικονομικής κρίσης, παίρνει πανελλαδικές διαστάσεις.

1951: Ο Νίκος Φώσκολος κάνει την πρώτη του ραδιοφωνική μετάδοση σε αγώνα ποδοσφαίρου. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 θα γράψει το πρώτο του σενάριο για τον κινηματογράφο («Η Κρυστάλλω») και μετά την εισβολή της τηλεόρασης τον «Άγνωστο πόλεμο» και αργότερα τη «Λάμψη».

1977: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Φιλοποίμην Φίνος, ο «πατέρας» του ελληνικού κινηματογράφου.

1994: Αποτυχημένη δολοφονική επίθεση κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρίγκιπα Καρόλου της Αγγλίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

1996: Ο πυγμάχος Ντέιβ Σουλτζ πυροβολείται θανάσιμα στη βίλα του Τζον E. ντι Πον σε προάστιο της Φιλαδέλφειας. O Ντι Πον θα παραδοθεί 48 ώρες αργότερα.

1996: Ο δήμαρχος της Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, υψώνει την ελληνική σημαία στις βραχονησίδες Ίμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.

2001: Σεισμός συγκλονίζει το Γκουγιαράτ της Ινδίας προκαλώντας πάνω από 20.000 ανθρώπινες απώλειες.

2008: Έρευνα δείχνει ότι σε κάθε Ευρωπαίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 αναλογούν σχεδόν 500 κιλά σκουπίδια, κυρίως από την κατανάλωση τροφών και διάφορες συσκευασίες. «Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί και οι Κύπριοι, βάσει πληθυσμού και έκτασης.

2020: Ο Χρήστος Βολικάκης κατακτά την έκτη θέση στον αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδηλασίας στο Μίλτον του Καναδά και παίρνει την πρωτιά στη γενική κατάταξη βγαίνοντας κυπελλούχος κόσμου.