Το μαρτυρικό τέλος του Αλ Καπόνε

Στις 25 Ιανουαρίου του 1947 ο Αλ Καπόνε πέθανε σε ηλικία 48 ετών.

Το μαρτυρικό τέλος του Αλ Καπόνε

Ο Αμερικανός γκάνγκστερ είχε πάνω από 1.000 ένοπλους άνδρες στις υπηρεσίες του, ενώ είχε υψηλές διασυνδέσεις και με τις αστυνομικές αρχές του Σικάγο. Οι δουλειές του αφορούσαν κυρίως δωροδοκίες και εκβιασμούς, ενώ επηρέαζε και εκλογικά αποτελέσματα, έτσι ώστε να μην κλονίζονται τα οικονομικά του συμφέροντα. Μία από τις μεγάλες πηγές εσόδων του ήταν το λαθρεμπόριο αλκοόλ, καθώς εκείνη την εποχή υπήρξε ποτοαπαγόρευση. Ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε τη «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου» που κόστισε τη ζωή σε επτά μέλη της συμμορίας του Μοράν. Αν και δεν ενοχοποιήθηκε για το μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου, ο Αλ Καπόνε προκάλεσε την κοινή γνώμη με το πολύνεκρο έγκλημα.

Έτσι ο κλοιός στένεψε για τον ίδιο και τον Μάιο του 1929 συνελήφθη και καταδικάστηκε για παράνομη μεταφορά όπλων. Μέσα στο άνετο κελί του στο σωφρονιστήριο της ανατολικής Φιλαδέλφειας ο «σημαδεμένος» είχε να αντιμετωπίσει τον δικό του δαίμονα που άκουγε στο όνομα Τζίμι. Ο σκληρός γκάνγκστερ της εποχής έκλαιγε και ούρλιαζε τις νύχτες το όνομα του φανταστικού του εχθρού, παρακαλώντας να τον αφήσει ήσυχο. Ο Τζίμι υπήρξε ένα από τα θύματα της «Σφαγής του Αγίου Βαλεντίνου» και είχε στοιχειώσει τον Αλ Καπόνε. Μάλιστα ο «σημαδεμένος» είχε καλέσει στο κελί του ένα από τα καλύτερα μέντιουμ της εποχής, προκειμένου να του εξηγήσει τους λόγους που τον είχε στοιχειώσει ο Τζίμι. Ούτε το μέντιουμ μπόρεσε να βρει τις απαντήσεις που έψαχνε ο Αλ Καπόνε, ο οποίος από την ηλικία των 20 είχε κολλήσει σύφιλη. Ο ίδιος δεν είχε αναζητήσει θεραπεία και έτσι η ασθένεια εξελίχθηκε σε νευροσύφιλη, η οποία οδηγεί σταδιακά σε άνοια.

Μετά από έξι χρόνια στη φυλακή, ο περίφημος γκάνγκστερ μεταφέρθηκε το 1939 σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Βαλτιμόρη, εκεί όπου οι γιατροί διαπίστωσαν πως είχε τις διανοητικές ικανότητες ενός 12χρονου παιδιού. Την 25η Ιανουαρίου ο Αλ Καπόνε απεβίωσε ύστερα από ανακοπή καρδιάς και μέχρι και την τελευταία του πνοή τον συντρόφευε το φάντασμα του Τζίμι.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1836
: Θεμελιώνεται το κτίριο των Ανακτόρων στον λόφο της Mπουμπουνίστρας, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Γκέρτνερ. Πρόκειται για το σημερινό κτίριο της Βουλής.

1919: Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών, πρόδρομος του ΟΗΕ.

1935: Ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος δίνει μία ιστορικά σημαντική διάλεξη «Περί σουρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στον ελληνικό χώρο.

1962: Παραιτείται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιάκωβος Βαβανάτσος, σε βάρος του οποίου υπήρξαν φήμες για διαβλητή ηθική συμπεριφορά.

1971: Ο Τσαρλς Μάνσον κρίνεται ένοχος φόνου εκ προμελέτης της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, συζύγου του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, και άλλων έξι ατόμων, στο σπίτι της στο Μπέβερλι Χιλς τον Αύγουστο του 1969, καθώς και του ζεύγους Λα Μπιάνκα στο Λος Άντζελες.

1995: Ο Ερίκ Καντονά αποβάλλεται στον αγώνα Κρίσταλ Πάλας - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν κατά την έξοδό του από τον αγωνιστικό χώρο επιτίθεται και κλοτσάει φίλαθλο των γηπεδούχων. Ο παίκτης των «κόκκινων διαβόλων», που ήρθε από τη Γαλλία μέσω της Λιντς τον Νοέμβριο του 1992, θα τιμωρηθεί με 20.000 λίρες πρόστιμο και φυλάκιση δύο εβδομάδων.

2004: Στις καθυστερήσεις του αγώνα Βιτόρια Γκιμαράες - Μπενφίκα ο 24χρονος Ούγγρος επιθετικός της Μπενφίκα, Μίκλος Φέχερ, δέχεται την κίτρινη κάρτα του διαιτητή για καθυστέρηση. Αμέσως μετά παθαίνει ανακοπή καρδιάς, καταρρέει στον αγωνιστικό χώρο και πεθαίνει. Ήταν ο δεύτερος διεθνής παίκτης που έχασε τη ζωή του στον αγωνιστικό χώρο σε διάστημα επτά μηνών, μετά τον Καμερουνέζο Μαρκ-Βιβιάν Φοέ, ο οποίος είχε εκπνεύσει σε αγώνα για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Γαλλία τον περασμένο Ιούνιο.

2023: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Κώστας Τζιδημόπουλος, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του ολυμπιονίκη του ταεκβοντό Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ήταν μέλος της οικογένειας του ολυμπιακού αθλήματος από την πρώτη μέρα ίδρυσής του (το 1980, όταν και μπήκε στον ΣΕΓΑΣ), ήταν προπονητής του Νικολαΐδη από το 1996 έως το 2012 και τεχνικός σύμβουλος.