Η πρεμιέρα της «Γκόλφως»

Στις 22 Ιανουαρίου του 1915 έκανε πρεμιέρα η πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Γκόλφω».

Η πρεμιέρα της «Γκόλφως»

Ήταν μια βουβή ταινία με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Πλουτή και τη Βιργινία Διαμάντη, η οποία προβλήθηκε στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Πάνθεον». Στην ταινία συμμετείχαν και οι ηθοποιοί Ολυμπία Δαμάσκου, Διονύσης Βεντέρης, Ζάχος Θάνος, Θόδωρος Λιτός, Παντελής Λαζαρίδης και Χρυσάνθη Χατζηχρήστου.

Την προσαρμογή του σεναρίου έκανε ο Σπύρος Περεσιάδης, σκηνοθέτης ήταν ο Κωνσταντίνος Μπαχατώρης, ενώ διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Ιταλός Φιλίπο Μαρτέλι. Η παραγωγή της ταινίας κόστισε γύρω στις 100.000 δραχμές, ποσό αστρονομικό για τα δεδομένα της εποχής. Επίσης έγιναν και εξωτερικά γυρίσματα σε Αροάνια, Ελευσίνα, Κόρινθο και Πύργο Βασιλίσσης.

Όσον αφορά την υπόθεση της ταινίας, η φτωχή Γκόλφω, μια ορφανή και εξαιρετικά όμορφη νεαρή βοσκοπούλα, ξενοδουλεύει υπηρετώντας τον τσέλιγκα Ζήση. Ερωτεύτηκε τον Τάσο, παρά τη στενή πολιορκία του πλούσιου Κίτσου. Η Γκόλφω δεν θαμπώθηκε από τα πλούτη του Ζήση και παρέμεινε πιστή στους όρκους αγάπης που έχει ανταλλάξει με τον Τάσο, ο οποίος δεν δέχτηκε πιεστικά προξενιά για να παντρευτεί την εξαδέλφη του Κίτσου και κόρη του τσέλιγκα, Σταυρούλα.

Τελικά, όμως, ο Τάσος υπέκυψε, χάλασε τον αρραβώνα που στο μεταξύ έχει κάνει με την Γκόλφω, την οποία έδιωξε και τελικά παντρεύτηκε την ξαδέρφη του Κίτσου. Έτσι η φτωχή βοσκοπούλα τον καταράστηκε και παραμονή του γάμου έδωσε την ευχή της στον Τάσο, ο οποίος μετάνιωσε πικρά για την απόφασή του να παντρευτεί τη Σταυρούλα. Παρά την προσπάθεια που έκανε, τελικά δεν πρόλαβε να επιστρέψει στην Γκόλφω, αφού η ίδια φαρμακώθηκε και άφησε την τελευταία της πνοή στα χέρια του. Ο Τάσος, μην μπορώντας να αντέξει την απώλεια, αυτοκτόνησε δίπλα της.

Ο Τύπος αποθέωσε το αποτέλεσμα, αν και εστίαζε σε κάποια προβλήματα, όπως στην καθαρότητα της εικόνας λόγω του κακού φωτισμού. Η ταινία προβλήθηκε για έξι μέρες στην Αθήνα και το κοινό γέμισε την αίθουσα του κινηματογράφου. Στη συνέχεια η «Γκόλφω» προβλήθηκε στον Πειραιά και μετέπειτα πήγε σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1788: Γεννιέται ο λόρδος Βύρων, φιλέλληνας Άγγλος ποιητής.

1870: Ιδρύεται στη Γερμανία η Deutsche Bank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

1927: Μεταδίδεται η πρώτη ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Άρσεναλ και της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

1938: Η Ελλάδα νικά την Παλαιστίνη με 3-1 στο Τελ Αβίβ, με δύο γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη και ένα του Αντώνη Μηγιάκη. Είναι η πρώτη εκτός έδρας νίκη στην Ιστορία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου.

1942: Γεννιέται ο Μίμης Δομάζος, ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

1964: Διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία η πρώτη τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Πρόκειται για τους δεύτερους Χειμερινούς του Ίνσμπρουκ, αφού οι πρώτοι διεξήχθησαν στο Σαμονί της Γαλλίας. Οι πρώτοι όμως Αγώνες στην Ιστορία που πήραν τη φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία ήταν οι Θερινοί Ολυμπιακοί του 1936 στο Βερολίνο.

1965: Δεκατέσσερα άτομα χάνουν τη ζωή τους όταν αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-124 Γκλοουμπμάστερ συντρίβεται στον Χελμό, λόγω εσφαλμένης εκτίμησης της θέσης του αεροσκάφους από τον κυβερνήτη του.

1972: Εντάσσονται στην ΕΟΚ, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία.

1977: Πεθαίνει ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης («Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», «Τα πλοία δεν άραξαν»).

1987: Ο Αμερικανός πολιτικός Μπαντ Ντουάιερ αυτοκτονεί μπροστά στις κάμερες, ανοίγοντας μία έντονη συζήτηση για τα όρια της δημοσιογραφίας.

2008: Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από το 1997, αναλαμβάνει διευθυντής εθνικών συνδέσμων της ΟΥΕΦΑ αντικαθιστώντας τον Τζέικομπ Έρελ. Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης είναι γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, πρώην τερματοφύλακα και ηγετικού παράγοντα του Ολυμπιακού.

2018: Ο Ζορζ Ουεά, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο και επιθετικός της Μονακό, της Μίλαν, της Τσέλσι, της Μάντσεστερ Σίτι, της Μαρσέιγ κ.ά., γίνεται ο 24ος Πρόεδρος της Λιβερίας.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110