Η γέννηση του «ποιητή της εικόνας»

Στις 20 Ιανουαρίου 1920 είχε γεννηθεί ο Φεντερίκο Φελίνι, ο οποίος παραμένει ακόμα και σήμερα ένας από τους ξεχωριστούς και επιδραστικούς σκηνοθέτες στην Ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.  Οι ταινίες του Ιταλού δημιουργού παίζονται και ξαναπαίζονται σε ειδικά αφιερώματα, δείγμα της απήχησής του και στους νεότερους σινεφίλ.

Η γέννηση του «ποιητή της εικόνας»

Σύμφωνα με τους κριτικούς κινηματογράφου, υπήρξε ένας «ποιητής της εικόνας» και ένας «μάγος της μεγάλης οθόνης». Νεορεαλιστής στην αρχή της καριέρας του, ανέπτυξε στη συνέχεια ένα προσωπικό στυλ και αντλώντας από καταστάσεις της καθημερινότητας υπήρξε δημιουργός φανταστικών κόσμων και παραμυθιών. Παρέμεινε πιστός στη μεγάλη οθόνη έναντι της μικρής, την οποία σατίριζε σε κάθε ευκαιρία.

Με τη «Γλυκιά ζωή» («La dolce vita», 1959) ο Φελίνι πέρασε στη δεύτερη και πιο σημαντική περίοδο του κινηματογραφικού του έργου. Πρόκειται για μία συγκλονιστική τοιχογραφία της κοινωνίας της Ρώμης στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, σε σενάριο Πιερ Πάολο Παζολίνι και πρωταγωνιστές τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και την Ανίτα Έκμπεργκ.

Στο αριστουργηματικό «Οκτώμισι» («Otto e mezzo», 1963) ο σκηνοθέτης αφήνει ελεύθερη τη φαντασία του για να μας μιλήσει για τον ίδιο του τον εαυτό, τις παιδικές του μνήμες, τις ερωτικές φαντασιώσεις του, τα τραύματα μιας ρωμαιοκαθολικής παιδείας, αλλά και τα αδιέξοδα του καλλιτέχνη – δημιουργού σε έναν κόσμο όπου την κυρίαρχη θέση κατέχουν η αποξένωση και η πνευματική σύγχυση.

Ο Φεντερίκο Φελίνι πέθανε στη Ρώμη στις 31 Οκτωβρίου 1993, μία μέρα μετά την επέτειο των πενήντα χρόνων του γάμου του με την Τζουλιέτα Μασίνα. Είχε υποστεί καρδιακή προσβολή λίγες ημέρες νωρίτερα. Την κηδεία του, που έγινε στο Στούντιο 5 της Τσινετσιτά στη Ρώμη, παρακολούθησαν 70.000 κόσμου. Κατά παράκληση της συζύγου του, ο τρομπετίστας Μάουρο Μαούρ έπαιξε τη σύνθεση του Νίνο Ρότα, βασικού συνεργάτη του Φελίνι, «Improvviso dell’ Angelo».

Στη διάρκεια της ζωής του τιμήθηκε με πλήθος βραβείων. Ξεχωρίζει ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών («Ντόλτσε βίτα»), ο Χρυσός Λέοντας («Σκιές του υποκόσμου») και οι δύο Αργυροί Λέοντες («Οι Βιτελόνι», «Λα στράντα») του Φεστιβάλ της Βενετίας. Οι δημιουργίες του βραβεύτηκαν τέσσερις φορές με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας («Λα στράντα», «Οι νύχτες της Καμπίρια», «Οκτώμισι», «Άμαρκορντ»), ενώ ο ίδιος ήταν 12 φορές υποψήφιος στις κατηγορίες σεναρίου και σκηνοθεσίας. Το 1993 βραβεύτηκε με Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο.

ME MIA MATIA...

1833: Ο βασιλιάς Όθων και τα μέλη της Αντιβασιλείας φτάνουν στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη». Τους συνοδεύουν 4.000 Βαυαροί στρατιώτες.

1898: Ιδρύεται η Αθλέτικ Μπιλμπάο από 33 άτομα, φοιτητές που έπαιζαν ποδόσφαιρο στην Αγγλία και εργάτες που έμεναν στο Μπιλμπάο.

1919: Αποβιβάζονται στην Οδησσό τα πρώτα τμήματα της ελληνικής 2ης μεραρχίας στην Εκστρατεία της Κριμαίας.

1929: Προβάλλεται στους κινηματογράφους «Ο ληστής της Αριζόνα», η πρώτη μεγάλου μήκους ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε σε εξωτερικούς χώρους.

1937: Με τον Αναγκαστικό Νόμο 447 της δικτατορικής κυβέρνησης Μεταξά επιβάλλεται ο υποχρεωτικός σημαιοστολισμός δημοσίων υπηρεσιών, καταστημάτων και οικιών κατά τις εθνικές εορτές.

1942: Σε ναζιστική διάσκεψη στο προάστιο Βάνζεε του Βερολίνου αποφασίζεται η λεγόμενη «τελική λύση», δηλαδή η εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης.

1955: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρώνται σε φιλικό αγώνα για την ενίσχυση της Εταιρείας Προστασίας Ζώων. Οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούν 3-0, έχοντας κορυφαίο τον Ανδρέα Μουράτη και σκόρερ τον Θέμη Μουστακλή.

1976: Φίλαθλοι του Ηρακλή προκαλούν επεισόδια όταν, λόγω της απουσίας του «ενδιάμεσου», πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Γιώργου Ροκίδη, αναβάλλεται για τον επόμενο μήνα (16/2) η δίκη για την «υπόθεση λουλουδιών», στην οποία κατηγορούμενος είναι, μεταξύ άλλων, και ο Αντώνης Μαντζαβελάκης για απόπειρα δωροδοκίας.

1996: Ο Γιασέρ Αραφάτ εκλέγεται Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

2006: Πεθαίνει στον Βόλο σε ηλικία 85 ετών ο καθηγητής διαιτησίας Πέτρος Τζουβάρας, που θεωρείται και ο «πατριάρχης της ελληνικής διαιτησίας». Διετέλεσε διεθνής διαιτητής της ΦΙΦΑ (1958-1968) και παρατηρητής από το 1969 έως το 1990 και άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο με βιβλία κανονισμών, οδηγούς διαιτησίας κ.ά.

2008: Ο Γιοσέμπα Γιορέντε της Βαγιαδολίδ πετυχαίνει το πιο γρήγορο γκολ στην Ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν όταν σκοράρει εναντίον της Εσπανιόλ μόλις στα 7 δευτερόλεπτα.

2009: Ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει τον προεδρικό όρκο ως πρώτος Αφροαμερικανός (και γενικά ο 44ος) Πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ.

2010: Αρχίζει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στο κέντρο της Αθήνας.