Το ματωμένο ντέρμπι του 1991

Στις 13 Ιανουαρίου του 1991 το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό δεν τελείωσε ποτέ, καθώς ένας φίλαθλος έχασε τη ζωή του.

Το ματωμένο ντέρμπι του 1991

Συγκεκριμένα, αυτή η αναμέτρηση διακόπηκε από τον διαιτητή Ζακεστίδη στο 84ο λεπτό κι ενώ οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνταν 2-1 (Τσιαντάκης 6', Τσαλουχίδης 55' - Γεωργιάδης 14') στη Νέα Φιλαδέλφεια, αφού η ατμόσφαιρα είχε γίνει αφόρητη λόγω ρίψης δακρυγόνων από την αστυνομία. Έξω από το γήπεδο ο νεαρός φίλαθλος του Ολυμπιακού, Γιώργος Παναγιώτου, σκοτώθηκε από φωτοβολίδα, δέκα χρόνια μετά την τραγωδία της Θύρας 7 και πέντε ύστερα από τη δολοφονία του Χαράλαμπου Μπλιώνα στο Αλκαζάρ. Ο αγώνας επαναλήφθηκε έναν μήνα μετά στη Ρόδο και η ΑΕΚ νίκησε 1-0.

Ο μύθος, που συντηρείται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σήμερα, αναφέρει ότι η διακοπή προκλήθηκε εσκεμμένα με ευθύνη της ΠΑΕ ΑΕΚ, ώστε να στερήσει από τον Ολυμπιακό το πρωτάθλημα. Παράλληλα, είχε και τη «βοήθεια» της ΕΠΑΕ που αντί να διατάξει τη συνέχιση του ματς από το 84’ αποφάσισε την επανάληψή του.

«Ήταν μια εποχή που όλες οι αποφάσεις της ομοσπονδίας ήταν κατά κανόνα σε βάρος του Ολυμπιακού και αυτό μας εξόργιζε. Μετά από εκείνη την επανάληψη του αγώνα, κάθε φορά που έπρεπε να πάμε στη Νέα Φιλαδέλφεια αναρωτιόμασταν τι μας περιμένει. Λέγαμε "θα αρχίσουν οι προβολείς να αναβοσβήνουν σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο και θα μας πετάνε καπνογόνα για πλάκα". Νιώθαμε ότι μπορούν να συμβούν τα πάντα εναντίον μας και όλοι όσοι τα κάνουν να μένουν ατιμώρητοι» είχε σχολιάσει χρόνια μετά ο επί πολλά έτη παίκτης του Ολυμπιακού, Γιώτης Τσαλουχίδης.

Ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Στράτος Γιδόπουλος, δήλωσε πως επρόκειτο για προβοκάτσια από τους αντιεξουσιαστές εναντίον της αστυνομίας. «Δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ποδόσφαιρο τα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας. Η ώρα που επιλέχθηκε να ριφθούν τα δακρυγόνα, τρία λεπτά πριν από τη λήξη, και τα επακολουθήσαντα, αποδεικνύουν σχεδιασμό και οργάνωση. Και βέβαια πρόθεση να επεκταθεί η αναταραχή των τελευταίων ημερών στον αθλητικό χώρο» ήταν η επίσημη δήλωση της τότε υφυπουργού Αθλητισμού, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά.

Με μια ματιά

1822: Η A’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων.

1859: Γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880, πρωτοπόρος, μαζί με τον Νίκο Καμπά και τον Γεώργιο Δροσίνη, της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής (ή Παλαμικής) σχολής.

1898: Ο Εμίλ Ζολά δημοσιεύει στην εφημερίδα «L’ Aurore» μία ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας, υπό τον τίτλο «Κατηγορώ», για την «Υπόθεση Ντρέιφους».

1941: Πέθανε ο Τζέιμς Τζόις, Ιρλανδός συγγραφέας. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ού αιώνα, δημιουργός του μυθιστορήματος «Οδυσσέας» (1922).

1992: Η Ιαπωνία ζητά συγγνώμη που εξανάγκασε τις γυναίκες της Κορέας σε σεξουαλική δουλεία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1993: Πέθανε ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Έλληνας ζωγράφος και συγγραφέας. Τα έργα του κινούνται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γλωσσικές του επιλογές, αφού πετυχαίνει να αντικαταστήσει τις λέξεις-νοήματα με τις λέξεις-αισθήσεις.

1994: Γεννήθηκε ο σπουδαίος Σέρβος μπασκετμπολίστας Βασίλιε Μίτσιτς. Αγωνίζεται πλέον στο ΝΒΑ με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, ενώ νωρίτερα διέπρεψε στην Ευρωλίγκα με την Εφές. Κατέκτησε το τρόπαιο το 2021 και το 2022 και ισάριθμες φορές πήρε το βραβείο του MVP στα συγκεκριμένα φάιναλ φορ.

2018: Πέθανε σε ηλικία 64 ετών ο τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός, σατιρικός κωμικός, ραδιοφωνικός παραγωγός και ηθοποιός Τζίμης Πανούσης. Ήταν γνωστός για τη σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο στίχο του. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘70 σχημάτισε το συγκρότημα Μουσικές Ταξιαρχίες, στο οποίο ανέλαβε τα φωνητικά, τους στίχους και τη μουσική.