Η διάδοση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα

Στις 12 Ιανουαρίου 1899 ο τότε σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ και κατοπινός υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου (1917-1920), Μιλτιάδης Νεγρεπόντης, εισηγήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας την προκήρυξη «αγώνος ποδοσφαιρίσεως».

Η διάδοση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα

Λίγα χρόνια πριν, και συγκεκριμένα το 1895, είχαν ξεκινήσει οι πρώτες προσπάθειες για τη διάδοση του ποδοσφαίρου στην ελληνική επικράτεια. Ο ομογενής Α. Βλαστός μετέφρασε εκείνη τη χρονιά τους αρχικούς κανόνες του αθλήματος, οι οποίοι ήταν γραμμένοι στα αγγλικά. Στόχος του ήταν η ένταξη του ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Αυτό τελικά δεν κατέστη εφικτό, ωστόσο στην Αθήνα διεξήχθη τουρνουά επίδειξης μεταξύ της Δανίας, της Μικτής Σμύρνης και της Μικτής Θεσσαλονίκης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 δημιουργήθηκε η ομάδα της Ουνιόν Σπορτίβ, που την αποτελούσαν Ιταλοί, Άγγλοι, Γάλλοι και Βέλγοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο ήταν ο Όμιλος Φιλομούσων, ο σημερινός Ηρακλής Θεσσαλονίκης, που για τον λόγο αυτό φέρει την προσωνυμία «γηραιός». Σε συνέχεια των προσπαθειών του Βλαστού να διαδώσει περισσότερο το ποδόσφαιρο, ο Ιωάννης Χρυσαφής χάρισε στο άθλημα την πρώτη ολοκληρωμένη μετάφραση των κανονισμών του.

Μετά από έναν χρόνο ο Μιλτιάδης Νεγρεπόντης εισηγήθηκε την προκήρυξη αγώνα ποδοσφαίρου. Το κείμενο των πρακτικών, που φέρει την υπογραφή του καθηγητή Σπυρίδωνος Λάμπρου, πρώτου προέδρου του ΣΕΓΑΣ και μετέπειτα πρωθυπουργού, έχει επί λέξει ως εξής: «Προτάσει του κ. Νεγρεπόντη αποφασίζεται να προκηρυχθή αγών Ποδοσφαιρίσεως (foot-ball) και ανατίθεται εις την αυτήν επιτροπήν η σύνταξις της προκηρύξεως και των όρων της τελέσεως του αγώνος».

Έτσι το 1906 έγιναν οι πρώτοι πανελλήνιοι ποδοσφαιρικοί αγώνες, με τον Εθνικό Αθηνών να αναδεικνύεται νικητής μετά και την επικράτηση επί του Πανελληνίου με 3-0. Την ίδια χρονιά ο Εθνικός δοκίμασε τις δυνάμεις του κόντρα σε ομάδα μοίρας του αγγλικού στόλου που βρισκόταν στον Πειραιά. Η διαφορά των δύο ομάδων ήταν χαοτική, αφού οι Άγγλοι αναδείχθηκαν νικητές με 18-0. Το 1906 συγκροτήθηκε και η πρώτη εθνική ομάδα, που ως Μικτή Αθηνών έλαβε μέρος στη Μεσολυμπιάδα της Αθήνας. Την αποτελούσαν 10 παίκτες του Εθνικού και ένας του Πανελληνίου.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1822: Μάχη εναντίον των Τούρκων στα Στύρα της Εύβοιας, κατά την οποία σκοτώνεται ο επικεφαλής των Ελλήνων, Ηλίας Μαυρομιχάλης.

1833: Η Αντιβασιλεία συνάπτει δάνειο 60 εκατομμυρίων φράγκων με την τράπεζα Ρότσιλντ των Παρισίων.

1913: Ο Ρώσος επαναστάτης Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ένας από τους εκδότες της εφημερίδας «Πράβντα», σε επιστολή του προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπογράφει για πρώτη φορά ως «Στάλιν» (ατσάλινος άνθρωπος).

1931: Επεισόδια από τους καπνεργάτες του Πειραιά, επειδή στις καπναποθήκες προσλήφθηκαν γυναίκες αντί για άνδρες.

1959: Ιδρύεται η αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Motown, που θα βάλει τη μαύρη μουσική και ιδιαίτερα τη σόουλ στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη.

1966: Το ΔΣ της ΑΕΚ κάνει δεκτό το αίτημα του 36χρονου άσου Κώστα Νεστορίδη που, έχοντας έρθει σε ρήξη με τον πρόεδρο της ομάδας Κλεάνθη Μαρόπουλο, εξαιτίας του παραγκωνισμού του, ζητάει να μεταγραφεί σε ομάδα του εξωτερικού.

1971: Παραπέμπονται στις ΗΠΑ σε δίκη ο αιδεσιμότατος Φίλιπ Μπέριγκαν και πέντε ακόμα άτομα, με την κατηγορία της συνωμοσίας για την απαγωγή του Χένρι Κίσινγκερ και την ανατίναξη ομοσπονδιακού κτιρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

1976: Πεθαίνει η Αγκάθα Κρίστι, Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.

1996: Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

1997: Τρεις νεκροί, τέσσερις αγνοούμενοι, τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες είναι ο απολογισμός της θεομηνίας που πλήττει την Ελλάδα.

2000: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία συμφωνούν στην αναβολή της εκτέλεσης της θανατικής ποινής που έχει επιβληθεί στον καταδικασμένο αρχηγό του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

2006: Περίπου 362 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίζονται, όταν ποδοπατούνται στη διάρκεια τελετουργίας σε γέφυρα της πόλης Μίνα, ανατολικά της Μέκκας, όπου τελειώνει το πενθήμερο προσκύνημα των μουσουλμάνων.

2007: Η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» εξαπολύει επίθεση με ρουκέτα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.