Δέκα χρόνια χωρίς τον «Μαύρο Πάνθηρα»

Στις 5 Ιανουαρίου του 2014 έφυγε από τη ζωή μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές μορφές: ο Εουσέμπιο πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών λόγω καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων.

Δέκα χρόνια χωρίς τον «Μαύρο Πάνθηρα»

Ο «Μαύρος Πάνθηρας» για πολλούς είναι ο κορυφαίος επιθετικός όλων των εποχών. Στην επαγγελματική του καριέρα σημείωσε 733 γκολ σε 745 αγώνες. Το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής του καριέρας το πέρασε στην Μπενφίκα (1960-1975), με την οποία κατέκτησε 11 πρωταθλήματα Πορτογαλίας και το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1962. Αναδείχθηκε τρεις χρονιές πρώτος σκόρερ σε ολόκληρη την Ευρώπη (1964–65, 1965–66 και 1967–68), ενώ το 1965 πήρε τη Χρυσή Μπάλα και στο Μουντιάλ του 1966 ήταν πρώτος σκόρερ με 9 γκολ και οδήγησε την Πορτογαλία στην τρίτη θέση.

Μεγάλωσε σε μια εξαιρετικά φτωχή κοινωνία, με μόνη διέξοδο για τα νεαρά αγόρια το ποδόσφαιρο. Ο Εουσέμπιο συνήθιζε να φεύγει από το σχολείο και να παίζει ξυπόλυτος το αγαπημένο του άθλημα στις αλάνες της γειτονιάς του, με αυτοσχέδιες μπάλες, φτιαγμένες από κάλτσες και εφημερίδες. Μαζί με τους φίλους του έφτιαξαν μια ομάδα που την ονόμασαν «Os Brasileiros» («Οι Βραζιλιάνοι»), προς τιμήν της μεγάλης ομάδας της Εθνικής Βραζιλίας της δεκαετίας του '50.

Γρήγορα φάνηκαν οι ποδοσφαιρικές ικανότητες του νεαρού Εουσέμπιο. Ταχύτητα, κοφτή ντρίμπλα, δυνατό σουτ και ευχέρεια στο σκοράρισμα, στοιχεία που θα τον ακολουθήσουν σε όλη του την καριέρα και θα συμβάλλουν στο χτίσιμο του θρύλου του. Το 1957 θα ανέβει σκαλοπάτι και θα ενταχθεί στο δυναμικό της τοπικής Σπόρτινγκ Λορέντζο Μαρκές (τροφοδότρια ομάδα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας), αφού πρώτα είχε απορριφθεί από την Γκρούπο Ντεπορτίβο, που προωθούσε ταλέντα στην ανταγωνίστριά της Μπενφίκα. Με την ομάδα της Σπόρτινγκ κατέκτησε το τοπικό πρωτάθλημα του Λορέντζο Μαρκές και το περιφερειακό της Μοζαμβίκης.

Το ταλέντο του διέκρινε ένας παλιός Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, ο Ζοζέ Κάρλος Μπάουερ, και τον πρότεινε στη Σάο Πάουλο. Όταν αυτή τον απέρριψε, ο Μπάουερ απευθύνθηκε στον προπονητή της Μπενφίκα, Μπέλα Γκούτμαν (μετέπειτα προπονητή και του Παναθηναϊκού), ο οποίος εισηγήθηκε αμέσως την απόκτησή του στη διοίκηση των «Αετών» της Λισαβόνας. Ο Εουσέμπιο ήταν 18 ετών και η μεταγραφή του στην Μπενφίκα πέρασε από χίλια κύματα, καθώς τον διεκδίκησε μέχρι τέλους και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ο Εουσέμπιο έκανε την πρώτη εμφάνισή του με τα χρώματα της Μπενφίκα στις 23 Μαΐου του 1961 στο φιλικό παιχνίδι εναντίον της Ατλέτικο ντε Πορτουγκάλ, σημειώνοντας χατ τρικ στη νίκη της ομάδας του με 4-2. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία... Το τελευταίο παιχνίδι του Εουσέμπιο με τη φανέλα της Μπενφίκα ήταν στις 18 Ιουνίου 1975 κατά της Μικτής Αφρικής στην Καζαμπλάνκα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1900: Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς, καθώς μπαίνει σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.

1913: Η Ναυμαχία της Λήμνου. Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά. Οι Τούρκοι μετρούν μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένας τραυματίας.

1932: Γεννιέται ο Ουμπέρτο Έκο, Ιταλός συγγραφέας και πανεπιστημιακός.

1939: Πεθαίνει η Αμέλια Έρχαρτ, Αμερικανίδα πιλότος, η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό.

1950: Στην Ελλάδα αποκαλύπτεται σκάνδαλο μεταφοράς καυσίμων, που εμπλέκει στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.

1968: Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ διαδέχεται τον Αντονίν Νοβότνι στην προεδρία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας. Θα πάρει φιλελεύθερα μέτρα, που θα οδηγήσουν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου στην εισβολή των στρατιωτικών και την «εκπαραθύρωσή» του (Άνοιξη της Πράγας).

1988: Πεθαίνει σε ηλικία 40 ετών από ανακοπή καρδιάς ο μπασκετμπολίστας των Γιούτα Τζαζ, Πιτ Μάραβιτς, ο επονομαζόμενος «Pistol Pete».

1989: Το καλωδιακό δίκτυο ESPN αγοράζει τα τηλεοπτικά δικαιώματα 175 αγώνων μπέιζμπολ τον χρόνο για 400 εκατομμύρια δολάρια.

2009: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 77 ετών ο πρώην αθλητής του Πανιωνίου, Βαγγέλης Δεπάστας.

2009: Η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» εξαπέλυσε επίθεση με 31 σφαίρες από καλάσνικοφ και αμυντική χειροβομβίδα εναντίον αστυνομικών της διμοιρίας Α-542 στο υπουργείο Πολιτισμού.

2022: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο τραγουδιστής Σάκης Παπανικολάου, ο οποίος υπήρξε η τραγουδιστική συνοδεία της μεγάλης ομάδας του Παναθηναϊκού στην πορεία της προς τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» το 1971. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους Έλληνες συνθέτες και μαέστρους όπως ο Γιώργος Μουζάκης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Κώστας Γιαννίδης, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης, ο Ζακ Ιακωβίδης, ο Τάκης Αθηναίος, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Κώστας Χατζής, ο Χάρης Ανδρεάδης και πολλοί άλλοι.