Το τέλος του Παπαδιαμάντη

Στις 3 Ιανουαρίου του 1911 άφησε την τελευταία του πνοή ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, γνωστός και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων».

Το τέλος του Παπαδιαμάντη

Ο Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 4 Μαρτίου του 1851 και από μικρός ήταν κοντά στην εκκλησία και την ορθόδοξη πίστη. Μάλιστα το 1872 επισκέφτηκε το Άγιον Όρος εκεί όπου παρέμεινε οκτώ μήνες ως δόκιμος μοναχός. Πιστεύοντας ότι δεν ήταν άξιος επέστρεψε στην Αθήνα το 1873 και γράφτηκε στην τέταρτη τάξη του Βαρβάκειου Γυμνασίου και έναν χρόνο αργότερα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Παπαδιαμάντης αγάπησε την απλή ζωή, τη νοσταλγούσε και την ονειροπολούσε συνεχώς και είχε το μεγάλο μυστικό να μεταμορφώνει τα ονειροπολήματά του σε εκλεκτά διηγήματα. Ασφαλώς τέτοιες ώρες νοσταλγίας και ονειροπόλησης έπλασε τα «Ρόδινα Ακρογιάλια» (1908), «Ολόγυρα, στη λίμνη» (1892), «Το Αστεράκι» (1909), «Το μοιρολόγι της φώκιας» (1908). Τέτοιες ώρες, επίσης, καθώς έσκυβε πάνω από τον ανθρώπινο πόνο, έγραψε τη «Μαυρομαντηλού» (1891), τη «Σταχομαζώχτρα» (1889), το «Σπιτάκι στο λιβάδι» (1896), την «Υπηρέτρα» (1888) ή το μικρό αριστούργημα «Στο Χριστό στο κάστρο» (1892). Για εκείνον είχε γράψε κάποτε ο Γιώργος Σεφέρης: «Ο Μακρυγιάννης είναι ο πιο σημαντικός πεζογράφος της νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, αν όχι ο πιο μεγάλος, γιατί έχουμε τον Παπαδιαμάντη».

Ο Παπαδιαμάντης δεν ήταν πλούσιος. Αντίθετα ζούσε φτωχικά και κυκλοφορούσε με παλιά ρούχα. Τα όποια λεφτά είχε τα έστελνε στην οικογένειά του, ενώ τα υπόλοιπα τα μοίραζε σε όσους είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. Με την πάροδο των χρόνων η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και έτσι άφησε την Αθήνα για να επιστρέψει στη Σκιάθο, εκεί όπου απεβίωσε σαν σήμερα εξαιτίας πνευμονίας.

ME MIA MATIA...

1496: Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δοκιμάζει ανεπιτυχώς να πετάξει με ιπτάμενη μηχανή.

1850: Ο αγγλικός στόλος, με πρόσχημα την αποζημίωση του Δαβίδ Πατσίφικο (εβραιοπορτογάλου με αγγλική υπηκοότητα), καταπλέει στον Πειραιά και απειλεί να αποκλείσει όλα τα ελληνικά παράλια, αν δεν ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το τελεσίγραφο και οι Άγγλοι αποκλείουν τον Πειραιά, προχωρώντας στην κατάσχεση του φορτίου όποιου πλοίου πλησιάζει. (Υπόθεση Πατσίφικο και τα Παρκερικά).

1887: Οι οπαδοί του Χαρίλαου Τρικούπη πραγματοποιούν την πρώτη σημαντική προεκλογική συγκέντρωση στην ιστορία της Πλατείας Συντάγματος. Περισσότερα από 10.000 άτομα επευφημούν στην πλατεία τον αρχηγό τους.

1919: Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πρόταση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζορζ Κλεμανσό να σταλούν ελληνικές δυνάμεις στη Ρωσία, στο πλαίσιο της επέμβασης των συμμάχων της Αντάντ εναντίον του Κόκκινου Στρατού.

1925: Ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακοινώνει ότι καταλαμβάνει δικτατορικά την εξουσία στην Ιταλία.

1939: Γεννιέται ο Νίκος Αλέφαντος, προπονητής ποδοσφαίρου.

1957: Παρουσιάζεται το πρώτο ηλεκτρικό ρολόι χειρός στο Λάνκαστερ της Πενσιλβάνια.

1957: Η ΑΔΕΔΥ καταφέρεται εναντίον της σάτιρας των δημοσίων υπαλλήλων από τα θέατρα… «Αρκετά γέλασε ο κόσμος σε βάρος τους με τη φτώχεια τους» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

1962: Εγκαινιάζεται ο χλοοτάπητας του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας με τον αγώνα ΑΕΚ - Μπαρτσελόνα (0-6) μπροστά σε 38.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Το κόστος των εισιτηρίων είναι 40 δραχμές το απλό και 60 δραχμές το αριθμημένο. 41 χρόνια αργότερα, στις 5/5/2003, θα ξεκινήσει η κατεδάφιση του γηπέδου η οποία θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου του ίδιου έτους.

1992: Πραγματοποιείται συνάντηση διπλωματών από την Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συζητούν τη μη χρήση της ονομασίας «Μακεδονία», των συμβόλων, αλλά και την παύση της προπαγάνδας από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

2004: Η πτήση 604 της Flash Airlines συντρίβεται στην Ερυθρά Θάλασσα, με απολογισμό 148 νεκρούς, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα στην ιστορία της Αιγύπτου.

2009: Κυκλοφορεί το ιντερνετικό νόμισμα bitcoin.

2015: Συνελήφθη στην Νοτιοανατολική Αττική ο Χριστόδουλος Ξηρός μετά από παρακολούθηση των αρχών. O συλληφθείς είχε πάρει άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού και δεν είχε επιστρέψει. Γίνεται γνωστό ότι ετοίμαζε νέο χτύπημα στο σωφρονιστικό ίδρυμα, το οποίο αποτράπηκε με τη σύλληψή του.

2021: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Τζέρι Μάρσντεν, τραγουδιστής των «Gerry and the Pacemakers», που το 1963 έκανε επιτυχία το γνωστό τραγούδι «You'll never walk alone». To τραγούδι συνδέθηκε με την ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ και έγινε ο ύμνος της.

2022: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Βίκτορ Σανέγιεφ, ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών στο τριπλούν.