Μίκαελ Σουμάχερ: Δέκα χρόνια από το φρικτό ατύχημα

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (29/12) από την ημέρα που ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1, Μίκαελ Σουμάχερ, είχε ένα τρομακτικό ατύχημα, ενώ έκανε σκι στις γαλλικές Άλπεις.

Μίκαελ Σουμάχερ: Δέκα χρόνια από το φρικτό ατύχημα

Η αρχική δήλωση του υπεύθυνου του χιονοδρομικού κέντρου ήταν καθησυχαστική, κάνοντας λόγο για διάσειση. Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση έρχεται από την μάνατζερ του Γερμανού, Ζαμπίνε Κεμ, η οποία αποκαλύπτει το χτύπημα στο κεφάλι και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Η πραγματικότητα ήταν όμως πολύ πιο δραματική.

Από την κάμερα που είχε στο κράνος του, οι ερευνητές διαπίστωσαν πώς έγινε το κακό. Ο Γερμανός έκανε σκι περίπου τρία έως έξι μέτρα εκτός ορίων της πίστας, όταν αρχικά βρήκε σε έναν χιονισμένο βράχο, έχασε την ισορροπία του και έπεσε με ορμή με το κεφάλι του πάνω σε έναν δεύτερο βράχο.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με ελικόπτερο, οι νοσηλευτές διαπιστώνουν ότι οι τραυματισμοί του είναι πολύ σοβαροί, οπότε μεταφέρεται απευθείας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ.

Δέκα χρόνια μετά το φρικτό ατύχημα, έρχονται στο φως νέες λεπτομέρειες από την 24ωρη φροντίδα που δέχεται ο Σουμάχερ. Η BILD αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της φροντίδας και της αποκατάστασής του, επιβιβάζεται σε ένα αυτοκίνητο Mercedes AMG και τον «κάνουν βόλτες». Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να διεγείρουν τον εγκέφαλό του με οικείους ήχους, αφού ο Σουμάχερ πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες σε αγώνες αυτοκινήτων είτε στη Formula 1 είτε σε άλλες κατηγορίες πριν από το ντεμπούτο του το 1991 στο Βελγικό Grand Prix.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι έως και 15 γιατροί, μασέρ και βοηθοί είναι μέλη της ομάδας φροντίδας του, προκειμένου να του παράσχουν την καλύτερη φροντίδα 24 ώρες το 24ωρο. Η σύζυγός του έχει θέσει αυστηρούς κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να τον επισκεφτεί. Η μικρή λίστα περιλαμβάνει τους στενούς φίλους Ζαν Τοντ -πρώην πρόεδρο της ομάδας του Σουμάχερ στη Φεράρι- και τον Λούκα Μπάντερ - πρώην δοκιμαστή για τη Σκουντερία στα χρόνια της δόξας του Γερμανού.

Οι θαυμαστές του μπορούν να δουν για μία ακόμη φορά τη ζωή του θρύλου της F1 σε ένα ντοκιμαντέρ πέντε ημερών από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ενώ άλλο ένα ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Netflix το 2021.

Ο αδερφός του, Ραλφ, αφήνει να εννοηθεί πως ο 54χρονος πλέον «Σούμι» δεν θα αναρρώσει ποτέ πλήρως μετά το τρομακτικό ατύχημα. «Μου λείπει ο Μίκαελ των παλιών ημερών. Δεν ήταν μόνο ο αδερφός μου. Όταν ήμασταν παιδιά, ήταν επίσης ο προπονητής και ο μέντοράς μου. Μου δίδαξε κυριολεκτικά τα πάντα για τους αγώνες καρτ. Μπορεί να υπάρχει μια διαφορά ηλικίας επτά ετών, αλλά ήταν πάντα δίπλα μου. Αγωνιζόμασταν μαζί, κάναμε πρακτική μαζί και ό,τι έχει σημασία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό». Ο γιος του, Μικ, ο οποίος ακολούθησε τα βήματά του, ήταν 14 ετών όταν έγινε το τραγικό ατύχημα...

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1862: Κατασκευάζεται η πρώτη μπάλα του μπόουλινγκ!

1890: Η 7η ίλη ιππικού των ΗΠΑ σκοτώνει 400 άνδρες και γυναικόπαιδα στην τοποθεσία Γούντεντ Νι Κρικ. Είναι η τελευταία μεγάλη μάχη Ινδιάνων και Αμερικανικών δυνάμεων, κατά την οποία σκοτώνεται και ο αρχηγός των Σιου «Μεγάλο Πόδι».

1940: Το υποβρύχιο «Πρωτεύς» βυθίζει ανατολικά του Μπρίντιζι το ιταλικό οπλιταγωγό «Σαρδηνία». Στη συνέχεια, όμως, εμβολίζεται από ιταλικό τορπιλοβόλο και βυθίζεται.

1958: Ιδρύεται ο ΟΠΑΠ, με το Βασιλικό Διάταγμα 20 «Περί Συστάσεως Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου».

1969: Η ταινία του Κώστα Γαβρά, "Ζ", που αναφέρεται στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ανακηρύσσεται καλύτερη ταινία της χρονιάς από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.

1998: Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση αποφασίζουν μετά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας να εγκαταστήσουν στην Κρήτη τους ρωσικής κατασκευής αντιβαλλιστικούς πυραύλους S-300.

1999: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής τιμάται από την ΕΠΑΕ για την μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο με μια επιταγή αξίας 1.000.000 δραχμών και ανακοινώνει την ίδρυση ποδοσφαιρικής ακαδημίας στις αρχές του 2000

2002: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 6-5 την Βάσας και κατακτά το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στο πόλο.

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Μάριος Πλωρίτης, έλληνας διανοούμενος, δημοσιογράφος, κριτικός, μεταφραστής, λογοτέχνης και σκηνοθέτης.

2021: Οι Ουόριορς χάνουν από τους Νάγκετς με 86-89, αλλά ο Στεφ Κάρι γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του NBA που φτάνει τα 3.000 τρίποντα.

2022: Ο Στάθης Τσώνος, σκηνοθέτης πληθώρας αθλητικών μεταδόσεων της ΕΡΤ, πεθαίνει μετά από δύσκολη μάχη που έδινε για καιρό.

2022: Ο Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, ο θρυλικός Πελέ, πεθαίνει σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας, σε ηλικία 82 ετών.