Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Στις 22 Δεκεμβρίου του 1882 ο Τόμας Έντισον στόλισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια.

Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ο Έντισον είχε ντύσει το εργαστήριό του με μία σειρά από ηλεκτρικά φώτα. Εκείνα τα χρόνια συνηθιζόταν οι άνθρωποι να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με κεράκια, λόγω και της οικονομικής κρίσης που υπήρχε. Ωστόσο, τα κεριά προκαλούσαν σε πολλές περιπτώσεις πυρκαγιές σε σπίτια με αποτέλεσμα ο Έντισον να σκεφτεί κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να αντικαταστήσει τα κεριά με χρωματιστά λαμπιόνια, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων και να υπάρξει πιο φαντασμαγορική ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των εορτών.

Χρησιμοποιώντας ένα μονό καλώδιο, ο Έντισον κατάφερε να σχεδιάσει ογδόντα κόκκινους, λευκούς και μπλε λαμπτήρες. Μόλις ολοκλήρωσε το έργο του, ο Αμερικανός κάλεσε δημοσιογράφους στο σπίτι του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, προκειμένου να τους δείξει την πρώτη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ιστορία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» το αποτέλεσμα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό εξαιτίας ένα δυναμό που είχε τοποθετήσει ο Έντισον στη βάση του δέντρου και το οποίο του έδινε περιστροφική κίνηση.

Μετά την έξυπνη ανακάλυψη, ο Αμερικανός προσπάθησε να προωθήσει στην αγορά τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, ωστόσο ο κόσμος δεν έδειξε ιδιαίτερη ανταπόκριση. Εκτός του υψηλού κόστους, η τοποθέτησή τους χρειαζόταν τη βοήθεια ηλεκτρολόγου και έτσι έγινε πιο δύσκολη η διάδοσή τους. Η χρήση μικρών κεριών, παρά τον εγγενή της κίνδυνο, παρέμεινε η δημοφιλής μέθοδος φωτισμού των οικιακών χριστουγεννιάτικων δέντρων μέχρι και τη δεκαετία του 1920, όταν και τα προσυναρμολογημένα φώτα της Τζένεραλ Ελέκτρικ έγιναν πιο προσιτά και φθηνά. Στις αρχές του 20ού αιώνα ξεκίνησε και η παράδοση να υπάρχει δημόσιος φωτισμός δέντρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ένας αστικός μύθος γύρω από τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ο μύθος λέει πως στη Νέα Υόρκη το 1917 ένα μικρό παιδί με το όνομα Άλμπερτ Σαντάκα συγκλονίστηκε από μία πυρκαγιά που προκλήθηκε σε χριστουγεννιάτικο δέντρο λόγω των κεριών και έτσι ζήτησε από τους γονείς του να κατασκευάσουν φθηνούς λαμπτήρες. Η οικογένεια Σαντάκα προσπάθησε να πουλήσει ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, αλλά οι πωλήσεις ήταν πεσμένες στην αρχή. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Σαντάκα έγινε αργότερα επικεφαλής μίας εταιρείας φωτισμού αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1849: Ο συγγραφέας Φιόντορ Ντοστογέφσκι οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα, από το οποίο γλιτώνει την τελευταία στιγμή, έπειτα από ανάκληση της εκτέλεσής του.

1940: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Χειμάρρα.

1944: Εκτελείται κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών στη Συκάμινο, κοντά στον Ωρωπό, σε ηλικία 35 ετών, η Φαίνη Ξύδη, πρωταθλήτρια Ελλάδας στην αντισφαίριση από το 1934, ενώ είχε συμμετάσχει στο τουρνουά του Γουίμπλεντον (1935, 1936) και στο Ρολάν Γκαρός. Ήταν κόρη της Αλεξάνδρας Δραγούμη και ανιψιά του Ίωνα Δραγούμη και μία εβδομάδα νωρίτερα είχε συλληφθεί από αντάρτες του ΕΛΑΣ, ενώ βρισκόταν στο πατρικό της σπίτι στην Κηφισιά.

1963: Το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Λακωνία», συμφερόντων Γουλανδρή, πιάνει φωτιά και βυθίζεται δύο ημέρες αργότερα στα ανοιχτά των νησιών Μαδέρα στον Ατλαντικό, προκαλώντας τον θάνατο 128 ατόμων.

1964: Γαλλική αρχαιολογική αποστολή ανακαλύπτει αρχαία ελληνική πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα κοντά στον ποταμό Παντζ.

1978: Διά νόμου επιβάλλεται η χρήση μίας και μοναδικής ελληνικής σημαίας, αυτή της θαλάσσης, με 9 ρίγες, για όλες τις χρήσεις.

1989: Έπειτα από μία εβδομάδα αιματηρών διαδηλώσεων, ο Ίον Ιλιέσκου αναλαμβάνει την προεδρία της Ρουμανίας, θέτοντας τέλος στο κομμουνιστικό καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου.

1989: Ανοίγει μετά από 30 χρόνια η Πύλη του Βραδεμβούργου, σηματοδοτώντας την παύση της διαίρεσης του Βερολίνου σε ανατολικό και δυτικό.

1996: Ο διεθνής Βραζιλιάνος αμυντικός του Άγιαξ, Μάρτσιο Σάντος, κατέχει το νέο ρεκόρ της πιο γρήγορης αποβολής στην Ιστορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου με 17". Το παλαιότερο ανήκε στον Toν Ρίτμποργκ από τον Οκτώβριο του 1990 με 28".

2007: Ο Νίκλας Μπέντνερ σημειώνει το πρώτο του γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, που ήταν και το νικητήριο της Άρσεναλ επί της Τότεναμ, δημιουργώντας έτσι ρεκόρ για το πιο γρήγορο γκολ από αλλαγή στην Αγγλία. Χρειάστηκε μόνο 1,8 δευτερόλεπτα για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά από κόρνερ του Φάμπρεγας από τη στιγμή που μπήκε αλλαγή στη θέση του Εμπουέ στο 74’.

2013: Ξεπερνά τα 300 κιλά το βάρος του γιγάντιου κουραμπιέ που παρασκευάζεται και καταναλώνεται στο πάρκο του Αστερόκοσμου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.