Xριστουγεννιάτικη ιστορία

Η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» είναι διήγημα του Ντίκενς και αποτελεί τον μεγάλο χριστουγεννιάτικο μύθο της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Xριστουγεννιάτικη ιστορία

Ο Κάρολος Ντίκενς, Άγγλος συγγραφέας και δημοσιογράφος, αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος που ανέδειξε η βικτωριανή Αγγλία κι ένας από τους σπουδαιότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπήρξε από τους σφοδρότερους επικριτές τόσο των ταξικών διαιρέσεων της αγγλικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, όσο και της τεράστιας φτώχειας που σήμανε για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού η Βιομηχανική Επανάσταση. Ο Ντίκενς γεννήθηκε το 1812 και πέθανε το 1870 από εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ πέντε χρόνια νωρίτερα είχε γλιτώσει από θαύμα σε σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» είναι διήγημα του Ντίκενς και αποτελεί τον μεγάλο χριστουγεννιάτικο μύθο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Ο πρωτότυπος τίτλος του είναι «A Christmas Carol» (Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα). Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1843 και αμέσως έγινε μεγάλη επιτυχία. Μόλις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πούλησε 6.000 αντίτυπα, ασύλληπτο νούμερο για την εποχή.

Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης, που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανένα. Στο μυαλό του οι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν χρήματα, ενώ απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο.

Την παραμονή κάποιων Χριστουγέννων, ο Σκρουτζ δέχεται έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Είναι το φάντασμα του νεκρού συνεργάτη του Τζέικομπ Μάρλεϊ, τσιγκούνη και μίζερου, όπως ο Σκρουτζ. Τον προειδοποιεί να αλλάξει χαρακτήρα για να μην έχει την ίδια κατάληξη. Στη συνέχεια, τον επισκέπτονται τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων και του υποδεικνύουν τα λάθη του, βοηθώντας τον να μετανιώσει. Ο Σκρουτζ αλλάζει άρδην τη συμπεριφορά του και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του.

Ο σπουδαίος Άγγλος συγγραφέας έγραψε το βιβλίο σε μία περίοδο που βρισκόταν κι ο ίδιος σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεθεί συναισθηματικά με τους ήρωες της ιστορίας του, δίνοντας εξαιρετική ζωντάνια στην αφήγηση. Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» γνώρισε πολλές μεταφορές στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, το θέατρο και την όπερα. Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο πάμπλουτος τσιγκούνης ήρωας του Γουόλτ Ντίσνεϊ, έχει σημείο αναφοράς τον Εμπενίζερ Σκρουτζ.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1797: Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο Ρήγας Φεραίος.

1848: Πεθαίνει η Έμιλι Τζέιν Μπροντέ, Αγγλίδα συγγραφέας, μία από τις δύο αδελφές που έγραψαν το μυθιστόρημα «Ανεμοδαρμένα Ύψη».

1906: Γεννιέται ο Σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

1911: Γεννιέται ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος.

1913: Επιδημία τύφου στην Αθήνα, λόγω μόλυνσης του νερού στο δημοτικό υδραγωγείο. Τα θύματα υπερβαίνουν τα 300.

1915: Γεννιέται η Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιαφ.

1915: Φεύγει από τη ζωή ο Δρ. Αλόις Αλτσχάιμερ, Γερμανός νευρολόγος. Το όνομά του δόθηκε στην ασθένεια του εγκεφάλου που πλήττει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα.

1959: Πεθαίνει σε ηλικία 117 ετών ο Γουόλτερ Γουίλιαμς, ο τελευταίος επιζών του αμερικανικού εμφυλίου.

1965: Ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ επανεκλέγεται στο αξίωμα του προέδρου της Γαλλίας. Αντίπαλός του ο μετέπειτα σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν.

1971: Κάνει πρεμιέρα η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι».

1980: Πυρπολούνται τα πολυκαταστήματα Μινιόν και Κατράντζος. Το συμβάν αποδίδεται σε τρομοκρατική ενέργεια.

1983: Κλάπηκε το αυθεντικό τρόπαιο Ζιλ Ριμέ της ΦΙΦΑ από τα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδίας στο Ριο ντε Τζανέιρο.

1986: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ βάζει τέλος στην εξορία του επιστήμονα Αντρέ Ζαχάροφ και τις συζύγου του.

1987: Γεννιέται ο Γάλλος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Καρίμ Μπενζεμά.

1990: Ορκίζεται στο Δημαρχείο της Αθήνας ο νέος δήμαρχος Αντώνης Τρίτσης και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

1992: Ο Ερίκ Καντονά σημειώνει το πρώτο του γκολ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 1-1 με την Τσέλσι.

1993: Νέος πρόεδρος του ΣΥΝ εκλέγεται ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος παίρνει 600 ψήφους έναντι 526 του Αλέκου Αλαβάνου.

1996: Πεθαίνει ο Ιταλός ηθοποιός Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

1997: Κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες η ταινία του Τζέιμς Κάμερον «Τιτανικός», η πρώτη σε εισπράξεις στην ιστορία του κινηματογράφου.

1997: Ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Ίντερ, Ρονάλντο, κατακτά τη «Χρυσή Μπάλα». Είναι ο δεύτερος τίτλος, που κερδίζει τη χρονιά αυτή μετά την ανάδειξή του ως κορυφαίου ποδοσφαιριστή από το αγγλικό περιοδικό «World Soccer».

2000: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακηρύσσεται από το περιοδικό TIME «Πρόσωπο της Χρονιάς».

2016: Στην Άγκυρα, τρομοκράτης της «τζιχάντ» προσποιούμενος τον άνδρα ασφαλείας μπαίνει σε έκθεση τέχνης και δολοφονεί μπροστά στις κάμερες τον Ρώσο πρέσβη στην Τουρκία. Στη συνέχεια πέφτει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

2016: Την ίδια μέρα στο Βερολίνο άλλος ισλαμιστής πέφτει με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά. σκοτώνει 11 άτομα και στη συνέχεια πέφτει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.