Η επίθεση στην Πιάτσα Φοντάνα

Ήταν 12 Δεκεμβρίου του 1969 όταν έκρηξη βόμβας στην Πιάτσα Φοντάνα του Μιλάνου σκοτώνει 16 και τραυματίζει ακόμη 90 ανθρώπους.

Η επίθεση στην Πιάτσα Φοντάνα

Η βόμβα εξερράγη στις 16:37 στην Πιάτσα Φοντάνα, στο κέντρο του Μιλάνου, και συγκεκριμένα στο κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας. Από τη βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 17 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 88. Οι άτυχοι ήταν αυτοί που βρίσκονταν στην κατάμεστη αίθουσα των συναλλαγών.

Στο κεντρικό κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας οι ουρές ήταν μεγάλες και ο εκνευρισμός έντονος, καθώς ο όγκος των συναλλαγών εμφανιζόταν σημαντικά αυξημένος λόγω Χριστουγέννων. «Μέσα στον καπνό, βλέπω ένα ανθρώπινο κορμί να πετάει στον αέρα σαν άψυχη κούκλα και να σκάει ένα μέτρο από μένα», δήλωσε ο 27χρονος τραπεζικός υπάλληλος Μικέλε Καρλότο, ένας από τους 88 τραυματίες, λίγα λεπτά μετά την ισχυρότατη έκρηξη. Η βομβιστική επίθεση στο Μιλάνο είναι η δεύτερη πιο αιματηρή τρομοκρατική ενέργεια στη διάρκεια των μολυβένιων χρόνων στην Ιταλία, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια (1980).

Λίγο αργότερα, στις 16:55, μία άλλη βόμβα εξερράγη στην υπόγεια διάβαση που συνδέει την είσοδο της Τράπεζας Εργασία στη Βία Βένετο με εκείνη στη βία ντι Σαν Μπασίλικο τραυματίζοντας 13 άτομα. Μισή ώρα αργότερα, στις 17:20 και στις 17:30 εξερράγησαν δύο βόμβες στη Ρώμη: Η μία μπροστά στο Αλτάρε ντέλα Πάτρια και η άλλη στην είσοδο του Μουζέο σεντράλε ντελ Ρισοργτζιμέντο, στην Πιάτσα Βενέτσια, προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων. Τέλος μια πέμπτη βόμβα βρέθηκε προτού εκραγεί μέσα σε ασανσέρ και καταστράφηκε με ελεγχόμενη έκρηξη, στην Εμπορική Τράπεζα της Ιταλίας στην Πιάτσα ντέλα Σκάλα, δίπλα στη φημισμένη Σκάλα του Μιλάνου.

Αμέσως η αστυνομία ξεκίνησε ένα ανθρωποκυνηγητό, το οποίο οι Ιταλοί πολίτες παρομοίασαν με το αντίστοιχο του 1945 για τη σύλληψη του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Στους δρόμους της Ρώμης, του Μιλάνου, του Τορίνο και άλλων πόλεων στήθηκαν μπλόκα και συνελήφθησαν εκατοντάδες άτομα, κατά κύριο λόγο από το χώρο των αναρχικών και της άκρας Αριστεράς.

Οι αρχές υποπτεύθηκαν κυρίως τις μαρξιστικών προσανατολισμών Ερυθρές Ταξιαρχίες, αν και οι οργανώσεις της Αριστεράς κατήγγειλαν τις τρομοκρατικές ενέργειες ως προβοκάτσια της ακροδεξιάς για την ανακοπή του εργατικού κινήματος που, εκείνη την περίοδο, αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς.

Τις επόμενες μέρες στα πλαίσια των ερευνών για τους δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας στην Πιάτσα Φοντάνα συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν περίπου 80 άτομα κυρίως αναρχικοί. Σύμφωνα με τον τότε υπεύθυνο του πολιτικού γραφείου της αστυνομικής διεύθυνσης του Μιλάνου, μεταξύ των ατόμων που εξετάστηκαν ήταν και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων.

Ανάμεσα στα άτομα που ανακρίθηκαν ήταν και ο αναρχικός εργάτης σιδηροδρόμων Τζουζέπε Πινέλλι, ο οποίος είχε ανακριθεί μαζί με άλλους αναρχικούς την άνοιξη του 1969 σχετικά με τη βόμβα που εξερράγη στις 25 Απριλίου στο περίπτερο της Φίατ στην Έκθεση του Μιλάνου και τη βόμβα που βρέθηκε στο κεντρικό σταθμό της πόλης, τρομοκρατικές ενέργειες για τις οποίες τελικά καταδικάστηκε ο Τζοβάννι Βεντούρα, μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης Όρντινε Νουόβο.

Στις 15 Δεκεμβρίου κι ενώ συνέχιζε να κρατείται στην αστυνομική διεύθυνση (παράνομα καθώς η κράτηση στην αστυνομία μπορούσε να διαρκέσει το πολύ δύο μέρες επομένως θα έπρεπε ή να αφεθεί ελεύθερος ή να οδηγηθεί στις φυλακές), ο Πινέλλι έπεσε από το παράθυρο του δωματίου όπου διεξαγόταν η ανάκριση και σκοτώθηκε. Οι σύντροφοι του Πινέλλι κατήγγειλαν ότι δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικά όργανα. Ο αστυνομικός διευθυντής στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε λίγο μετά το θάνατο του Πινέλλι, υποστήριξε ότι ο θάνατος του 41 ετών αναρχικού ήταν αυτοκτονία. Οι τέσσερις αστυνομικοί και ένας αξιωματικός των καραμπινιέρων, που κατά το θάνατο του Πινέλλι βρίσκονταν στο γραφείο, κρίθηκαν αθώοι.

Με αφορμή το θάνατο του Πινέλλι, ο Ιταλός νομπελίστας συγγραφέας Ντάριο Φο έγραψε το 1970 το θεατρικό έργο «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού».

Με μια ματιά…

1975: Ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Γιώργος Ανδριανόπουλος δηλώνει «δεν έχω πειστεί για την ευθύνη της ΠΑΕ» και ουσιαστικά απαλλάσσει τον Παναθηναϊκό από την κατηγορία ότι ο πρώην παίκτης του ΠΑΟ, Γιώργος Ροκίδης, αποδέχθηκε πρόταση του Αντώνη Μαντζαβελάκη, και προσέφερε χρήματα στους παίκτες του Ηρακλή, Χαλαμπαλιά και Νικολούδη, για να έχουν μειωμένη απόδοση στον αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας στο Καυτανζόγλειο στάδιο, τον οποίο κέρδισε ο Παναθηναϊκός με 1-2, γνωστή και ως «η υπόθεση των λουλουδιών».

1999: Καβάλα-Πανιώνιος 3-7. Για πρώτη φορά ο Πανιώνιος πετυχαίνει 7 γκολ σε εκτός έδρας νίκη. Είναι επίσης ο πρώτος αγώνας του ελληνικού πρωταθλήματος που τελειώνει με αυτό το σκορ.

1999: Ολυμπιακός - Πανηλειακός 2-1. Ο Κυριάκος Καραταΐδης συμπληρώνει 347 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό ξεπερνώντας τον Γιάννη Γκαϊτατζή (346).

2016: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κερδίζει το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» με διαφορά ρεκόρ 429 βαθμών μπροστά από τον δεύτερο Λιονέλ Μέσι και τον Αντουάν Γκριεζμάν, που ήρθε τρίτος.

Γιορτάζουν: Σπυρίδων, Σπυριδούλα



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110