Η πρώτη Ιντιφάντα
Στις 9 Δεκεμβρίου 1987 οι Παλαιστίνιοι εξεγείρονται στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της καταπίεσης των Ισραηλινών, που εκδηλώνεται με φόνους, μαζικές φυλακίσεις, κατεδαφίσεις σπιτιών, βασανισμούς και εκτοπίσεις.
Η πρώτη Ιντιφάντα, που στα αραβικά σημαίνει «ταρακούνημα», υπήρξε μία νεανική εξέγερση. Ονομάστηκε και «πετροπόλεμος», επειδή οι νεαροί Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούσαν κυρίως πέτρες και άλλα αυτοσχέδια όπλα για να αντιμετωπίσουν τον προηγμένο τεχνολογικά ισραηλινό στρατό. Στην πρώτη εκδοχή της ήταν ένα αυθόρμητο φαινόμενο. Εκ των υστέρων, PLO και Χαμάς έδωσαν σκληρή μάχη για να την οικειοποιηθούν και να τη χρησιμοποιήσουν, η καθεμία για λογαριασμό της.
Η πρώτη Ιντιφάντα τερματίστηκε επισήμως στις 20 Αυγούστου 1993 με τη συμφωνία του Όσλο μεταξύ Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ, που είχε ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Υπολογίζεται ότι από το 1987 που ξέσπασε έως το 2000 οπότε εκδηλώθηκε η δεύτερη Ιντιφάντα έχασαν τη ζωή τους 1.500 Παλαιστίνιοι και 400 Ισραηλινοί, ενώ περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ομοεθνείς τους ως συνεργάτες των Ισραηλινών.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Στη δεύτερη Ιντιφάντα, η οποία τοποθετείται χρονικά από το φθινόπωρο του 2000 μέχρι τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ (11 Νοεμβρίου 2004), οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν ως όπλο αρχικά τον πετροπόλεμο και στη συνέχεια τις επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ οι Ισραηλινοί ξεδίπλωσαν όλη την γκάμα της στρατιωτικής τους μηχανής. Για να αποφύγουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας, πραγματοποίησαν εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη και άρχισαν να χτίζουν ένα τείχος κατά μήκος της Δυτικής Όχθης.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1892: Ιδρύεται η αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ.
1912: Το υποβρύχιο «Δελφίν», με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο, επιτίθεται με τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού «Μετζιτιέ». Είναι η πρώτη αναφερόμενη στην παγκόσμια ναυτική Ιστορία επιχείρηση υποβρυχίου με τορπίλη.
1963: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται αιφνιδιαστικά από την αρχηγία του κόμματος της ΕΡΕ και αναχωρεί για το Παρίσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Αμαλία.
1968: Επτά νεκροί και 21 τραυματίες από έκρηξη σε στοά των λιγνιτωρυχείων Αλιβερίου. Η έκρηξη οφείλεται σε λάθος του υπευθύνου για τον χειρισμό εκρηκτικών.
1979: Πιστοποιείται η εξάλειψη του ιού της ευλογιάς, καθιστώντας αυτήν την πρώτη ανθρώπινη νόσο που οδηγήθηκε στην εξαφάνιση.
1981: Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει νέο αρχηγό της τον Ευάγγελο Αβέρωφ, μετά την παραίτηση του Γεώργιου Ράλλη. Στη σχετική ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας ο Αβέρωφ λαμβάνει 67 ψήφους έναντι 32 του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και 12 του Ιωάννη Μπούτου.
1996: Ο Έλληνας ομοιοπαθητικός Γιώργος Βυθούλκας παραλαμβάνει στη Σουηδία το εναλλακτικό Νόμπελ Ιατρικής.
1998: Ο Ολυμπιακός αποσπά ισοπαλία 1-1 από την Κροάσια στο Ζάγκρεμπ και προκρίνεται στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ.
1998: Στον αγώνα Αϊντχόφεν - Μπενφίκα (2-2) ο Ρώσος Ντμίτρι Κοκλόφ της ολλανδικής ομάδας σημειώνει το 1-0, που είναι και το 1.000ό γκολ στην Ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ.
2002: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παραδίδει στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού (Σχέδιο Ανάν).
2008: Σε κλίμα οδύνης και οργής κηδεύεται στο Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου ο 16χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, που δολοφονήθηκε από σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια.
2012: Η Εθνική νεανίδων του Γιώργου Μορφέση, 16 μήνες μετά τον ευρωπαϊκό της θρίαμβο, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης, που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας, νικώντας στον τελικό την Ουγγαρία με σκορ 9-5 και ολοκληρώνοντας τη διοργάνωση αήττητη.
2020: Ο Πάολο Ρόσι, ο ποδοσφαιριστής που οδήγησε την Ιταλία στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία, πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών.