Κώστας Μουσούρης: Παράδειγμα αγάπης για το θέατρο

Ο Κώστας Μουσούρης ήταν ηθοποιός, θιασάρχης και διακεκριμένος σκηνοθέτης του θεάτρου. Αποτέλεσε υψηλό παράδειγμα αγάπης για το θέατρο και επέδειξε απόλυτο σεβασμό στο κοινό, έχοντας κερδίσει τον σεβασμό των πνευματικών ανθρώπων της εποχής του.

Κώστας Μουσούρης: Παράδειγμα αγάπης για το θέατρο

«Θιασάρχη ποιητή» τον είχε αποκαλέσει ο Γρηγόριος Ξενόπουλος. Ο Κάρολος Κουν τον χαρακτήρισε «ακούραστο στυλοβάτη του ελληνικού θεάτρου», ο Μάριος Πλωρίτης έγραψε πως o Κώστας Μουσούρης «έδωσε όχι εκ του περισσεύματος της καρδιάς του, αλλά την καρδιά του ολόκληρη στο ελληνικό θέατρο» και ο Στράτης Μυριβήλης είχε επισημάνει πως σε «κάθε παράσταση του Κώστα Μουσούρη βλέπει κανείς τον μόχθο που προηγήθηκε για να υποταχθούν όλα τα στοιχεία σε μιαν ενιαία εποπτεία που φτάνει ως τις παραμικρές λεπτομέρειες».

Το 1951 ανακαίνισε το θέατρο της Πλατείας Καρύτση, το οποίο πήρε το όνομά του. Είναι το γνωστό και σήμερα «Θέατρο Μουσούρη». Συνεργάστηκε και πάλι με πλειάδα λαμπρών ηθοποιών της εποχής: Ελένη Χατζηαργύρη, Βάσω Μανωλίδου, Νίκο Τζόγια, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρη Χορν, Αντιγόνη Βαλάκου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ελένη Χατζηαργύρη, Τζένη Καρέζη, Τζένη Ρουσσέα και Γιώργο Μιχαλακόπουλο.

Μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του που σημάδεψαν την καλλιτεχνική του διαδρομή: «Τρεις αδελφές» του Άντον Τσέχοφ, «Λουίζα Μίλερ» του Φρίντριχ Σίλερ, «Πυγμαλίων» του Τζορτζ Μπέρναρ Σο, «Πρόσκληση στον πύργο» του Ζαν Ανούιγ, «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» των Γκούντριχ και Χάκετ, «Η κληρονόμος» των Ρουθ και Ογκάστους Γκέτζ, «Πεγκ, καρδούλα μου» του Τζον Χάρτλεϊ Μάνερς, «Το κουρέλι» του Ντάριο Νικοντέμι, «Φωτοφίνις» του Πίτερ Ουστίνοφ και «Ένα παράξενο ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον.

Ο Κώστας Μουσούρης άφησε την τελευταία του πνοή σε κλινική της Αθήνας στις 7 Δεκεμβρίου 1976. Είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κηδεία του έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας. Παραβρέθηκαν o πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο αρχηγός της ΕΔΗΚ Γεώργιος Μαύρος, οι Αλέξης Μινωτής, Κάρολος Κουν, Πέτρος Χάρης, Δημήτρης Μυράτ, Μάνος Κατράκης, Άννα Συνοδινού, Γιώργος Φούντας, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βέρα Κρούσκα, Αντιγόνη Βαλάκου, Νίκος Χατζίσκος και πολλοί ακόμη άνθρωποι του θεάτρου και των γραμμάτων.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1930: Η πρώτη διεθνής ποδοσφαιρική νίκη της Ελλάδας σημειώνεται επί της Βουλγαρίας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για το πρώτο Βαλκανικό Κύπελλο με σκορ 6-1 (Τσολίνας 4, Μεσσάρης 2).

1941: Οι Ιάπωνες με 200 αεροσκάφη καταστρέφουν την αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες.

1946: Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην Ατλάντα σκοτώνει 119 άτομα. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην αμερικανική ιστορία.

1963: Συλλαμβάνεται ως ύποπτος για τις δολοφονίες που αποδίδονται στον «δράκο του Σέιχ Σου» ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο οποίος υποβάλλεται σε εξαντλητική ανάκριση. Αρνείται αρχικά την ενοχή του, ομολογεί τέσσερις ημέρες αργότερα ότι αυτός είναι ο «δράκος» που τρομοκρατεί επί τέσσερα χρόνια τη Θεσσαλονίκη, για να ανακαλέσει στη συνέχεια την ομολογία του, επικαλούμενος πιέσεις.

1965: Με ταυτόχρονες λειτουργίες στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ’ γίνεται αμοιβαία άρση του αλληλοαφορισμού.

1972: Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το διαστημόπλοιο «Apollo 17», στην τελευταία αποστολή του προγράμματος «Apollo» στη Σελήνη.

1975: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής κάνει το ντεμπούτο του στον αγώνα Ηρακλής - Ατρόμητος στη Βέροια. Θα αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 281 φορές και θα πετύχει 61 γκολ.

1975: Ο Ολυμπιακός συντρίβει 4-2 τον Παναθηναϊκό για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

1983: Boeing 727 της Iberia Líneas Aéreas de España συγκρούεται με DC-9 της Aviaco, ενώ τα δύο αεροπλάνα τροχοδρομούσαν μέσα σε πυκνή ομίχλη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μαδρίτης «Μπαράχας», σκοτώνοντας 93 άτομα.

1994: Ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στο χωριό Μπελογιάννης στη Βουδαπέστη, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως ελληνικής καταγωγής, πολιτικοί πρόσφυγες.

1999: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 2-1 τη Γιουβέντους στην Ιταλία, αλλά αποκλείεται από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ λόγω της ήττας 1-3 στο πρώτο παιχνίδι.

2008: Επεκτείνονται σε όλη τη χώρα τα επεισόδια για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια.

2018: Ο 38χρονος Έλληνας δικηγόρος Ανδρέας Ζαγκλής γίνεται ο τέταρτος γενικός γραμματέας της ΦΙΜΠΑ, καθώς διαδέχεται τον Πάτρικ Μπάουμαν που πέθανε αιφνιδίως.

2019: Ο κολυμβητής Ανδρέας Βαζαίος με 1:50.85 κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. μικτή ατομική στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας της Γλασκώβης, καταρρίπτοντας το ευρωπαϊκό ρεκόρ του 1:51.36 που κατείχε ο Ούγγρος ολυμπιονίκης Λάζλο Τσεχ από τις 4/12/2015.