Τα «Στηλιτικά», η πολιτική ανωμαλία του 1874

Στις 30 Νοεμβρίου 1874 επεισόδια σημειώνονται στην Ελληνική Βουλή.

Τα «Στηλιτικά», η πολιτική ανωμαλία του 1874

Στις 30 Νοεμβρίου 1874 επεισόδια σημειώνονται στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση Βούλγαρη χωρίς τη νόμιμη απαρτία. Με τον όρο «Στηλιτικά» χαρακτηρίζεται η πολιτική ανωμαλία που προέκυψε στην ελληνική πολιτική σκηνή και διήρκεσε μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου του 1875, με κύριο πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό Δημήτριο Βούλγαρη.

Οι εκλογές του 1874 (23-26 Ιουνίου) δεν έδωσαν πλειοψηφία στον Βούλγαρη. Ο Υδραίος πολιτικός προσπάθησε να καλυτερεύσει τη θέση του, ακυρώνοντας την εκλογή σε ολόκληρες περιφέρειες, ελπίζοντας να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά είδε και κάποιους δικούς του βουλευτές να τον εγκαταλείπουν.

Έτσι, όταν στις 30 Νοεμβρίου ζήτησε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, δεν συγκέντρωσε τους 96 βουλευτές που χρειαζόταν για να έχει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα απαρτία στη Βουλή (96 επί συνόλου 140 βουλευτών). Παρ' όλα αυτά, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από 85 μόνο βουλευτές, αγνοώντας την ένσταση που είχαν υποβάλει δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι είχαν παραμείνει στην αίθουσα.

Μετά το κλείσιμο της Βουλής η κατάσταση χειροτέρεψε. Αφού δεν είχαν κυρωθεί τα πρακτικά, δεν υπήρχε και ψηφισμένος προϋπολογισμός. Ο Βούλγαρης, μετά το αποτέλεσμα των επαναληπτικών και αναπληρωματικών εκλογών, αύξησε κατά 10 τους βουλευτές του κόμματός του, που ανήλθαν συνολικά στους 90.

Στην πρώτη συνεδρία της επόμενης συνόδου της Βουλής, στις 19 Μαρτίου 1875, προσήλθαν 82 βουλευτές του Βούλγαρη και 10 της αντιπολίτευσης ως παρατηρητές. Παρά την αποχώρηση των τελευταίων, η κυβέρνηση όρκισε 10 νεοεκλεγέντες βουλευτές και με μία νομική ακροβασία του βουλευτή Μαντινείας και προσωρινού προέδρου της Βουλής, Γεωργίου Ρεβελιώτη, προχώρησε στην επικύρωση των πρακτικών της προηγουμένης συνόδου των σχετικών με τον προϋπολογισμό, χωρίς να διαθέτει και πάλι την απαρτία στο σώμα.

Η εγκυρότητα, όμως, των επαναληπτικών εκλογών και η ερμηνεία που έδινε η κυβέρνηση στο Σύνταγμα όσον αφορά την απαρτία αμφισβητήθηκαν από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (τη μοναδική της χώρας εκείνη την περίοδο) και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και σχεδόν όλες οι εφημερίδες.

Στις 21 Μαρτίου οι τρεις καθημερινές εφημερίδες της Αθήνας, «Εφημερίς», «Στοά» και «Νεολόγος», δημοσίευσαν πίνακα με τα ονόματα των 82 βουλευτών που είχαν μείνει στη συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου και είχαν παρακολουθήσει την ορκωμοσία των 10 νέων. Εξ αυτού του λόγου, οι 82 αυτοί βουλευτές, που επέμεναν να ασκούν νομοθετική εξουσία, χωρίς να αποτελούν την πλειοψηφία στη Βουλή, ονομάστηκαν «Στηλίτες» και η περίοδος αυτή της πολιτικής ανωμαλίας «Στηλιτικά».

ME MIA MATIA...

1900: Πεθαίνει ο μεγάλος Βρετανός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ.

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες (άνω των 30 πόντων από το έδαφος) όταν βγαίνουν έξω.

1979: Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία ένα από τα θρυλικά άλμπουμ της ροκ, το «The Wall» των Pink Floyd, και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα.

1982: Κυκλοφορεί ο δίσκος του Μάικλ Τζάκσον, «Thriller». Θα γίνει ο δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ιστορία.

1988: Υπογράφεται η απόφαση για τη συμμετοχή τρίτου ξένου στους αγώνες ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής.

2011: Ο ΠΑΟΚ κερδίζει την Τότεναμ στο Λονδίνο με 2-1, παίζοντας μάλιστα με 10 παίκτες για ένα ημίχρονο, και προκρίνεται στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ μία αγωνιστική πριν από την ολοκλήρωση των αγώνων των ομίλων.

2022: Ο Λιονέλ Μέσι παίζει στον 22ο αγώνα του (Πολωνία - Αργεντινή 0-2) σε Παγκόσμιο Κύπελλο και ξεπερνά τον Ντιέγκο Μαραντόνα (21) ως ο Αργεντινός παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στα τελικά της διοργάνωσης.