Η εφεύρεση των σπίρτων
Στις 27 Νοεμβρίου του 1826 ο Τζον Γουόκερ κατασκεύασε το πρώτο σπίρτο.
Πριν από τον Άγγλο φαρμακοποιό αποπειράθηκαν και άλλοι να βρουν τη «συνταγή» για τα σπίρτα, αλλά προσπαθούσαν να το κάνουν με φώσφορο και θείο, κάτι το οποίο όπως φάνηκε αποδείχτηκε άκαρπο. Έτσι ήρθε η εφεύρεση του Γουόκερ για να ανοίξει τον δρόμο της σωστής δημιουργίας των σπίρτων.
Τα πρώτα σπίρτα εμφάνισαν πολλά προβλήματα. Η φλόγα δεν ήταν δυνατή, ενώ η μυρωδιά τους ήταν δυσάρεστη. Αρκετοί από όσους είχαν ασχοληθεί με τα πρώτα σπίρτα εμφάνισαν προβλήματα υγείας, κυρίως στα οστά τους, εξαιτίας του λευκού φωσφόρου. Το 1836 ο Ούγγρος Γιάνος Ιρίνι αποφάσισε να αντικαταστήσει το χλωριούχο κάλιο με διοξείδιο του μολύβδου στην κεφαλή του σπίρτου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανάβει το σπίρτο με πιο ασφαλή τρόπο, ενώ η φλόγα ήταν πιο έντονη.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Αφού είδε πως το πείραμά του πέτυχε, ο Ιρίνι πούλησε την πατέντα του στον Ίστβαν Ρόμερ, ο οποίος ήταν πλούσιος φαρμακοποιός και κατοικούσε στη Βιέννη. Ο Ρόμερ έβαλε μπρος στην παραγωγή των σπίρτων και όπως ήταν φυσιολογικό βγήκε κερδισμένος οικονομικά. Από την άλλη, ο Ιρίνι ήταν ένας φτωχός φοιτητής, ο οποίος, αν και προχώρησε σε μία σημαντική εφεύρεση, δεν μπόρεσε να φτιάξει την οικονομική του κατάσταση.
Το σπίρτο ασφαλείας κατασκευάστηκε το 1844 από τον Σουηδό Γκούταβ Έρικ Πας και βελτιώθηκε μια δεκαετία αργότερα από τον Τζον Έντβαρντ Λούντστρομ. Η εφεύρεση των σπίρτων διευκόλυνε την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής, ενώ από την άλλη συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση ενός μεγάλου ποσοστού των καπνιστών.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1847: Κίνημα υπό τον λοχαγό της Οροφυλακής Νικόλαο Μερεντίτη στην Πάτρα. Με ασαφή κίνητρα, επιδίδεται σε λήστευση του τοπικού υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, εν ονόματι του «Συντάγματος και του Χριστού», ενώ αποτυγχάνει να ληστέψει το τελωνείο. Τελικά, η Εθνοφυλακή καταστέλλει το κίνημά του και ο Μερεντίτης ζητά την προστασία των Άγγλων.
1912: Η Αλβανία παρουσιάζει τη νέα σημαία της, τον δικέφαλο αετό του Βυζαντίου σε φόντο κόκκινο.
1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: το γαλλικό ναυτικό βυθίζει στην Τουλόν τα πλοία και τα υποβρύχιά του για να μην πέσουν στα χέρια των ναζί.
1952: Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει στο εξωτερικό ότι ο συλληφθείς Πλουμπίδης «είναι από 27ετίας πράκτορας της Ασφάλειας».
1965: Ασύλητο βασιλικό τάφο της Μυκηναϊκής Περιόδου ανακαλύπτει στις Αρχάνες Κρήτης ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης.
1969: Τα γραφεία της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας El Al στην Αθήνα πλήττονται από χειροβομβίδα που πετάει νεαρός Άραβας, τραυματίζοντας πάνω από 15 άτομα. Ο μικρός Γεώργιος Νάστος θα πεθάνει λίγο αργότερα.
1978: Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ιδρύει το PKK, που μάχεται για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.
1999: Ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των 94 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην ίδια κατηγορία ο Λεωνίδας Κόκκας κατακτά ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο.
2006: Ο Φάμπιο Καναβάρο γίνεται ο πρώτος αμυντικός που κατακτά τη Χρυσή Μπάλα.
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 41 ετών και ύστερα από μάχη με τον καρκίνο ο Πέτρος Ακριβάκης. Υπήρξε παλαίμαχος δισκοβόλος και γιος ενός εκ των κορυφαίων προπονητών ρίψεων που πέρασαν από τη χώρα, του Νίκου Ακριβάκη. Είχε παραστεί σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες με την ιδιότητα του ομοσπονδιακού προπονητή.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ