Η εκδίκηση για τη δολοφονία του Κένεντι

Στις 24 Νοεμβρίου 1963 δολοφονείται ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ που σκότωσε τον τότε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Φ. Κένεντι.

Η εκδίκηση για τη δολοφονία του Κένεντι

Δύο μέρες νωρίτερα ο Κένεντι έκανε περιοδεία στους δρόμους του Ντάλας μαζί με τη σύζυγό του Τζάκι Κένεντι. Το ζευγάρι επέβαινε σε μία ανοιχτή λιμουζίνα όταν ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έπεφτε νεκρός έπειτα από σφαίρα που δέχτηκε στον αυχένα. Παρά τη γρήγορη μετάβασή του στο κοντινότερο νοσοκομείο, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στη ζωή και έτσι ο Κένεντι άφησε την τελευταία του πνοή. Δύο ώρες μετά το σκηνικό ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο δράστης της δολοφονίας, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, συνελήφθη και στις 24 Νοεμβρίου αποφασίζεται η μεταγωγή του από τα κρατητήρια του αστυνομικού μεγάρου του Ντάλας στα δικαστήρια. Λίγο πριν βγει από το κτίριο, ο Τζακ Ρούμπι κατάφερε να διασπάσει τον κλοιό της αστυνομίας και έτσι πυροβόλησε εξ επαφής τον 24χρονο συλληφθέντα στο στομάχι. Ο Όσβαλντ μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, εκεί όπου άφησε λίγες ώρες μετά την τελευταία του πνοή. Την ίδια στιγμή οι Αρχές συνέλαβαν τον Ρούμπι, ο οποίος υποστήριξε πως δολοφόνησε τον δολοφόνο του Προέδρου γιατί ήταν αγανακτισμένος και δεν ήθελε η Τζάκι Κένεντι να υποβληθεί στο μαρτύριο μιας δίκης όπου θα έβλεπε τον άνθρωπο που σκότωσε τον άντρα της.

Ο Ρούμπι υπήρξε ιδιοκτήτης κακόφημου νυχτερινού κέντρου και πασίγνωστος συνεργάτης και πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, ο ίδιος υπήρξε πράκτορας των Αμερικανών, ενώ άλλες θεωρούσαν πως ήταν πράκτορας των Σοβιετικών. Όσον αφορά τη δολοφονία του Κένεντι, υπήρξε η φημολογία πως την εντολή έδωσε το ανεξέλεγκτο συνδικάτο Τίμστερς Γιούνιον, ηγέτης του οποίου ήταν ο Τζίμι Χόφα, ενώ φημολογείται πως πίσω από το συμβόλαιο θανάτου βρισκόταν η μαφία της Σικελίας. Σαφείς απαντήσεις για τις δολοφονίες των Κένεντι και Όσβαλντ δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1826: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης επιτυγχάνει μεγάλη νίκη στην Αράχωβα κατά των Τουρκαλβανών, οι οποίοι χάνουν 1.300 άνδρες.

1845: Ξεκινά τη λειτουργία του το «Ναυτικόν Σχολείον», μετέπειτα Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, επί της κορβέτας «Λουδοβίκος», με Βασιλικό Διάταγμα, κατόπιν εισηγήσεως του υπουργού επί των Ναυτικών, Κωνσταντίνου Κανάρη του πυρπολητή.

1859: Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει το μνημειώδες έργο του «Η καταγωγή των ειδών».

1947: Το Κογκρέσο με συντριπτική πλειοψηφία καταδικάζει τους δέκα καλλιτέχνες του Χόλιγουντ που αρνούνται να συνεργαστούν με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών και να καταδώσουν συναδέλφους τους κομμουνιστές.

1976: Το αμερικανικό συγκρότημα The Band δίνει το αποχαιρετιστήριο κοντσέρτο του στο Σαν Φρανσίσκο, με την παρουσία κορυφαίων ονομάτων της ροκ σκηνής. Η συναυλία απαθανατίζεται από τον Μάρτιν Σκορσέζε στην ταινία-ντοκουμέντο «The last waltz» («Το τελευταίο βαλς»).

1990: Ο 37χρονος παίκτης του μπέιζμπολ Μπο Ντίαζ σκοτώνεται στο σπίτι του στο Καράκας της Βενεζουέλας όταν το δορυφορικό πιάτο που είναι τοποθετημένο στη στέγη πέφτει πάνω του.

1991: Η Άρσεναλ παραμένει αήττητη για 17 συνεχόμενους αγώνες στην Πρέμιερ Λιγκ ισοφαρίζοντας το 43χρονο δικό της ρεκόρ. Δέχεται το πρώτο γκολ μετά από 619 λεπτά συνεχόμενου παιχνιδιού.

1995: Αποφυλακίζεται ο Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής της Έβερτον, Ντάνκαν Φέργκιουσον, ο οποίος είχε καταδικαστεί γιατί είχε χτυπήσει εκτός φάσης αντίπαλό του σε αγώνα πρωταθλήματος.

1999: Ο Γιώργος Τζελίλης κατακτά τρία αργυρά μετάλλια στην κατηγορία των 69 κιλών και ο Βαλέριος Λεωνίδης τρία χάλκινα στην ίδια κατηγορία, κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

2012: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο ενδυμάτων στην Ντάκα του Μπαγκλαντές σκοτώνει τουλάχιστον 112 άτομα.

2015: Τουρκική κατάρριψη ρωσικού Sukhoi Su-24 στα σύνορα με τη Συρία, στην οποία σκοτώθηκαν ο ένας από τους δύο πιλότους, καθώς και ένας Ρώσος στρατιωτικός ομάδας διάσωσης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες διεθνείς παραθέσεις και αντιπαραθέσεις.

2015: Οι Ουόριορς νικούν τους Λέικερς με 111-77 και σπάνε το ρεκόρ του καλύτερου ξεκινήματος στην Ιστορία του ΝΒΑ με 16-0. Το προηγούμενο (15-0) ανήκε στους Ρόκετς τη σεζόν 1993-94 και στους Κάπιτολς τη σεζόν 1948-49.

2017: Ο Λιονέλ Μέσι παραλαμβάνει σε λιτή τελετή στη Βαρκελώνη το Χρυσό Παπούτσι της σεζόν 2016-17, με τον περσινό νικητή και συμπαίκτη του, Λουίς Σουάρες, να κάνει τη βράβευση. Πρόκειται για το τέταρτο τρόπαιό του, με το οποίο φτάνει τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

2022: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο γίνεται ο έκτος παίκτης που φτάνει τις πέντε συμμετοχές (2006, 2010, 2014, 2018, 2022) σε Παγκόσμια Κύπελλα, μετά τους Καρβαχάλ, Ματέους, Μάρκες, Μέσι και Κουαρδάδο, όταν παίζει στον αγώνα Πορτογαλία - Γκάνα για τη φάση των ομίλων στο Κατάρ.