H εξέγερση των φοιτητών που δεν ήθελαν το μάθημα της Γυμναστικής

Οι φοιτητικές ταραχές που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο του 1907, εξαιτίας της υποχρεωτικής παρακολούθησης και εξέτασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο μάθημα της Γυμναστικής, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στις πτυχιακές και διδακτορικές εξετάσεις, έμειναν στην Ιστορία ως «Τα Γυμναστικά».

H εξέγερση των φοιτητών που δεν ήθελαν το μάθημα της Γυμναστικής

Αφορμή των γεγονότων αποτέλεσε η άσχημη συμπεριφορά του διευθυντού του Ακαδημαϊκού Γυμναστηρίου απέναντι στους φοιτητές. Οι τελευταίοι, με μαζικά συλλαλητήρια, βίαιες συμπεριφορές, απεργίες και καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων, ζήτησαν την απομάκρυνση του διευθυντού του Ακαδημαϊκού Γυμναστηρίου, την αντικατάσταση της σουηδικής γυμναστικής με στρατιωτικές ασκήσεις και το προαιρετικό του μαθήματος της γυμναστικής. Ως ένα ακόμη επεισόδιο σε μια μακρά σειρά φοιτητικών κινητοποιήσεων και ταραχών, που εκδηλώνονται σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα και ξεκινούν από διάφορα πανεπιστημιακά αιτήματα, διαμαρτυρίες προς το υπουργείο Παιδείας και την Πρυτανεία για τη συμπεριφορά ή τον τρόπο διδασκαλίας συγκεκριμένων καθηγητών, τα «Γυμναστικά» συνδέθηκαν με τη συγκυρία αλλά κυρίως με τις γενικότερες στάσεις και νοοτροπίες του φοιτητικού σώματος, έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί στον 19ο αιώνα.

Φαίνεται πως ο διευθυντής του Ακαδημαϊκού Γυμναστηρίου, Σπυρίδων Αρβανίτης, μάλλον υπερβάλλοντας, επέμενε να μην επιτρέπεται στους φοιτητές να δίνουν εξετάσεις, αν δεν παρουσίαζαν πιστοποιητικό ότι είχαν προσέλθει 110 φορές στο γυμναστήριο! Οι φοιτητές, ιδιαιτέρως οι τελειόφοιτοι και οι τριτοετείς, εξεγέρθηκαν στις 22 Νοεμβρίου, έσκισαν τους καταλόγους του γυμναστηρίου και απείχαν από τα μαθήματα. Τα επεισόδια διήρκεσαν πολλές ημέρες και οξύνθηκαν. Εντέλει πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποχή από τα μαθήματα και κατάληψη του Πανεπιστημίου και των παραρτημάτων του, ενώ η Σύγκλητος συνεδρίαζε αναζητώντας τρόπους εκτόνωσης της κατάστασης. Στις 3 Δεκεμβρίου το υπουργικό συμβούλιο αποφάσιζε να κλείσει το Πανεπιστήμιο, εάν επέμεναν οι φοιτητές στις απόψεις τους. Ο υπουργός Παιδείας διέταξε μέτρα καταστολής και η Σύγκλητος αποφάσισε να διακοπούν τα μαθήματα.

Ομάδα χωροφυλάκων κατέλαβε το Πανεπιστήμιο και έκλεισε όλες τις πόρτες. Οι φοιτητές κατέλαβαν το Ανατομείο και τη Νομική, όπου και οχυρώθηκαν, ενώ ήταν οπλισμένοι με περίστροφα! Τότε έσπευσε εκεί μεγάλη αστυνομική δύναμη, η οποία απέκλεισε τις προσβάσεις, ενώ ρίχτηκαν προς εκφοβισμό και τουφεκιές στον αέρα. Και ενώ άλλοι φοιτητές έκαναν πορεία προς τη Βουλή, παρενέβη ο εισαγγελέας Κ. Λυκουρέζος. Εισήλθε στο Ανατομείο, όπου συζήτησε με τους φοιτητές. Όλοι συναίνεσαν στην αποχώρηση από τον χώρο αυτόν.

Η συμφωνία περιελάμβανε την απόλυση του διευθυντή του Ακαδημαϊκού Γυμναστηρίου, Σπ. Αρβανίτη. Ακολούθησαν σποραδικά μικροεπεισόδια σε διάφορα σημεία των Αθηνών, αλλά από την επομένη, 5 Δεκεμβρίου 1907, η κατάσταση άρχισε να εκτονώνεται. «Εκόπασεν εξ ολοκλήρου η θύελλα η οποία είχεν ενσκήψει κατά τας τελευταίας ημέρας εις το Πανεπιστήμιον και τα παραρτήματά του… και μόνον ο βηματισμός των φρουρών στρατιωτών ακούεται εν αυτοίς…», όπως έγραφαν οι εφημερίδες.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1897: Υπογράφεται ελληνοτουρκική συνθήκη ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη, μετά τον άτυχο για την Ελλάδα πόλεμο του 1897. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλει 4 εκατομμύρια χρυσές λίρες ως αποζημίωση στην Τουρκία και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Με την ίδια συνθήκη, η Κρήτη αποκτά την αυτονομία της.

1963: Δολοφονείται στην πλατεία Ντίλι, στο Ντάλας του Τέξας, ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

1967: Στη διάσκεψη της μαύρης νεολαίας στο Λος Άντζελες, 200 μαύροι αθλητές αποφασίζουν να μποϊκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό.

1975: Έρχεται στην Ελλάδα ο Βασίλης Χατζηπαναγής από την Παχτακόρ της Τασκένδης και ντεμπουτάρει δύο εβδομάδες μετά, αλλά θα πετύχει το πρώτο του γκολ στις 28/3/1976.

1986: Ο Μάικ Τάισον από το Μπρούκλιν γίνεται σε ηλικία 20 ετών ο νεαρότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην Ιστορία της πυγμαχίας.

2020: Η Λίβερπουλ νικά τη Λέστερ με 3-0 και φτάνει τα 64 σερί ματς χωρίς ήττα στο «Άνφιλντ» για το πρωτάθλημα (από τον Μάιο του 2017), βάζοντας τέλος στο ιστορικό ρεκόρ του Μπομπ Πέισλι, που κρατούσε από τον Δεκέμβριο του 1980.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110