«Οι έξι του Μπέρμιγχαμ»

Την 21η Νοεμβρίου του 1974 ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙRA) κάνει την πιο αιματηρή επίθεση στη μέχρι τότε ιστορία του. Με εκρηκτικούς μηχανισμούς μεγάλης ισχύος «χτυπάει» δύο παμπ στο κέντρο του Μπέρμιγχαμ. Περισσότεροι από 160 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 21 πέθαναν επί τόπου.

«Οι έξι του Μπέρμιγχαμ»

Η αστυνομία, αν και δεν είχε πειστικά αποδεικτικά στοιχεία, συνέλαβε έξι άτομα ιρλανδικής καταγωγής που ζούσαν στην αγγλική πόλη από το 1960. Οι πέντε από αυτούς, λίγο πριν από τις εκρήξεις, είχαν φύγει από την περιοχή για να παραστούν στην κηδεία ενός μέλους του ΙΡΑ στο Μπέλφαστ.

Κατά την επιβίβασή τους σε φέρι μποτ για τη Βόρεια Ιρλανδία έπεσαν σε βρετανικό μπλόκο, χωρίς να αναφέρουν στις αρχές τον πραγματικό λόγο του ταξιδιού τους. Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, όμως, οι Άγγλοι ενημερώθηκαν για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπέρμιγχαμ και τους συνέλαβαν.

Μετά από εξαντλητικά βασανιστήρια τα οποία περιελάμβαναν στέρηση φαγητού και ύπνου, απειλές, ξύλο, εικονικές εκτελέσεις και σκυλιά να τους τρομοκρατούν, οι τέσσερις από τους έξι αναγκάστηκαν να υπογράψουν τις ομολογίες τους. Για δύο από αυτούς, οι εξετάσεις των αρχών «έδειξαν» ότι είχαν υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών στα χέρια τους. Όλοι πάντως δήλωναν αθώοι.

Στη δίκη οδηγήθηκαν το 1975 με κατηγορίες για φόνο, συνωμοσία και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Η κακοδικία ήταν παραπάνω από εμφανής, καθώς απλές και αβάσιμες ενδείξεις χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία. Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

Τη δεκαετία του ’80 η υπόθεση των «έξι του Μπέρμιγχαμ» αναμοχλεύθηκε από τον δημοσιογράφο Κρίς Μάλιν. Μετά από εξαντλητική έρευνα που κατέληξε σε ένα ντοκιμαντέρ και ένα βιβλίο, υποστήριξε με στοιχεία ότι οι φυλακισμένοι Ιρλανδοί ήταν αθώοι.

Οι «έξι» κατέθεσαν έφεση η οποία απορρίφθηκε, αλλά η πίεση από τον Τύπο και την κοινή γνώμη υποχρέωσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την υπόθεση. Η νέα έρευνα για τα τεστ στα χέρια στα οποία είχαν υποβληθεί οι δύο Ιρλανδοί ήταν αρνητική, ενώ αποκαλύφθηκε ότι οι αξιωματικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση είχαν αλλάξει τις απολογίες και είχαν προσκομίσει ψευδή στοιχεία στη δίκη.

Τελικά αθωώθηκαν όλοι το 1991, ύστερα από 16 χρόνια κάθειρξης. «Για 6,5 χρόνια ήμασταν ένας πολιτικός αποδιοπομπαίος τράγος. Η αστυνομία μας είχε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν το είχαμε κάνει εμείς. Μας τόνιζαν ότι αυτό δεν τους ένοιαζε. Έπρεπε να μας φυλακίσουν για να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα», είπαν στους δημοσιογράφους, βγαίνοντας από το δικαστήριο.

Αν και ήταν κοινή πεποίθηση ότι οι βόμβες στις παμπ ήταν «δουλειά» του ΙΡΑ, η υπόθεση παραμένει άλυτο μυστήριο. Δύο από τους έξι κατηγορούμενους έλεγαν ότι στη φυλακή τους είχε πλησιάσει ένα γνωστό μέλος της οργάνωσης, το οποίο τους είχε ομολογήσει ότι αυτός ήταν ο υπεύθυνος για τις αιματηρές εκρήξεις.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1877: Ο αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον ανακοινώνει τη δημιουργία του φωνόγραφου, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».

1915: Ισχυρή αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο, θέλοντας να πιέσει τον βασιλιά Κωνσταντίνο να εξέλθει στον πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ.

1942: Ο σκιτσογράφος Μπομπ Κλάμπετ δημιουργεί τον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Τουίτι Μπερντ, τον αιώνιο στόχο του γάτου Σιλβέστερ.

1950: Δύο τρένα συγκρούονται στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά με απολογισμό 21 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 17 Καναδοί στρατιώτες που προορίζονταν για την Κορέα.

1955: Κάνει πρεμιέρα η ταινία - θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου «Στέλλα», που έκανε τη Μελίνα Μερκούρη σταρ διεθνούς βεληνεκούς.

1954: Η αντιπολίτευση αναδεικνύεται νικήτρια των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια την ΕΔΑ. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Παυσανίας Κατσώτας. Στον Πειραιά εκλέγεται ο κοινός υποψήφιος ΕΠΕΚ, ΕΔΑ και Δημοκρατικού Κόμματος, Δημήτρης Σαπουνάκης, και στη Θεσσαλονίκη ο Μηνάς Πατρίκιος.

1976: Ο 55χρονος Κάζιμιρ Γκόρσκι, προπονητής της Εθνικής Πολωνίας, υπογράφει στον Παναθηναϊκό, διαδεχόμενος τον Αϊμορέ Μορέιρα.

1977: Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Concorde εκτελεί την παρθενική εμπορική πτήση του από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.

1980: Ξεσπά θανατηφόρα πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη Νεβάδα. 85 άτομα σκοτώθηκαν και 627 τραυματίστηκαν στη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Νεβάδας.

1992: Πρώτη εμφάνιση του Νίκου Γκάλη με τα χρώματα του ΠΑΟ εναντίον του Άρη (ΠΑΟ - Άρης 82-70).

1992: Ο Αμερικανός γκαρντ του Ηρακλή, Στιβ Μπαρτ, παίζει τον τελευταίο του αγώνα στην Ελλάδα εναντίον του Σπόρτιγκ στα Πατήσια για την 9η αγωνιστική και σημειώνει τους 36 από τους 78 πόντους της ομάδας του. Λίγες ημέρες μετά, θα συλληφθεί στο αεροδρόμιο για κατοχή ναρκωτικών και θα απελαθεί.

2000: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Εμίλ Ζάτοπεκ, επονομαζόμενος και «ο άνθρωπος- ατμομηχανή» για το ιδιαίτερο αγωνιστικό του στυλ. Ήταν Τσέχος δρομέας μεγάλων αποστάσεων και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ού αιώνα.

2020: Ο Καμερουνέζος Γιουσουφά Μοκόκο μπαίνει αλλαγή στο 85ο λεπτό της αναμέτρησης Ντόρτμουντ - Χέρτα 5-2 και γίνεται ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα σε ηλικία 16 ετών και μίας ημέρας.