Αυτή είναι η παλαιότερη ομάδα ποδοσφαίρου στον κόσμο

Ιδρύθηκε το 1857 και αρχικά είχε δικούς της κανόνες - Ποιο ήταν το πρώτο ντέρμπι της ιστορίας

Αυτή είναι η παλαιότερη ομάδα ποδοσφαίρου στον κόσμο

Πρόκειται για την Σέφιλντ ΦΚ (Sheffield FC), η οποία ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1857. Μετέχει στην Α΄ κατηγορία (νότιος όμιλος) της Northern Premier League. Ως έδρα έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς διάφορα γήπεδα στην περιοχή του Σέφιλντ, μεταξύ των οποίων και το Bramall Lane, που είναι τώρα έδρα της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Τωρινή της έδρα είναι το Bright Finance Stadium, στο Dronfield, χωρητικότητας 1.500 θεατών.

Οι αγώνες της με την Χόλαμ θεωρούνται ως το παλιότερο τοπικό ποδοσφαιρικό ντέρμπι στον κόσμο, γνωστό και ως "ντέρμπι του Σέφιλντ" ή "ντέρμπι των κανονισμών". Η ομάδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις επαγγελματικές Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Σέφιλντ Γουένσντεϊ, εκτός από το ό,τι προέρχονται από την ίδια πόλη και κατά καιρούς έχουν αγωνιστεί στα ίδια γήπεδα.

Ο σύλλογος έχει τα παρατσούκλια The Club (Ο Σύλλογος) και The Ancients (Οι Αρχαίοι). Η στολή της αποτελείται από κόκκινη-καφέ φανέλα και μαύρο σορτσάκι.

Το 1855 τα μέλη ενός συλλόγου κρίκετ του Σέφιλντ διοργάνωσαν άτυπους ποδοσφαιρικούς αγώνες, χωρίς να έχουν ορίσει επίσημους κανονισμούς. Στις 24 Οκτωβρίου 1857 οι Nathaniel Creswick και William Prest, δυο μέλη των Old Harrovians, ίδρυσαν τη Σέφιλντ Φ.Κ. Σήμερα ο σύλλογος έχει αναγνωριστεί από τη FIFA ως το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο. Επίσης, είναι το παλιότερο αναγνωρισμένο σωματείο της Αγγλίας σε κάθε μορφή ποδοσφαίρου.

Το 1857 οι δύο ιδρυτές της Σέφιλντ Κλαμπ καθιέρωσαν και τους κανόνες του παιχνιδιού, που σήμερα αποκαλούνται Κανόνες του Σέφιλντ (Sheffield Rules). Την εποχή εκείνη δεν είχε ιδρυθεί ακόμη η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας (The Football Association), η οποία καθιέρωσε ενιαίους κανόνες για το άθλημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορες μορφές ποδοσφαίρου. Ουσιαστικά η κάθε ομάδα είχε τους δικούς της κανόνες. Οι "Κανόνες του Σέφιλντ" διαφέρουν από τους σημερινούς και σε αυτούς βασίστηκαν οι κανόνες του αυστραλιανού ποδοσφαίρου, που καθιερώθηκαν το επόμενο έτος. Τα μέλη του συλλόγου διοργάνωναν αγώνες μεταξύ τους φτιάχνοντας αυτοσχέδιες ομάδες, όπως: "Ελεύθεροι – Παντρεμένοι" ή "Επαγγελματίες – Διάφοροι".

Το 1860 ιδρύθηκε η γειτονική με τη Σέφιλντ ομάδα Χόλαμ Φ.Κ. Στις 26 Δεκεμβρίου του 1860 οι δύο ομάδες έπαιξαν για πρώτη φορά μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα τοπικό ντέρμπι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό τοπικό ντέρμπι παγκοσμίως. Ως το 1862 είχαν ιδρυθεί 15 σύλλογοι στην περιφέρεια του Σέφιλντ, οι οποίοι αποδέχτηκαν τον "Κανόνα του Σέφιλντ" και το 1867 ίδρυσαν την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Σέφιλντ (Sheffield Football Association). Ως τότε η Σέφιλντ Φ.Κ. αγωνιζόταν μόνο με ομάδες από άλλες περιοχές.

Το 1863, η Σέφιλντ Φ.Κ. έγινε μέλος της Αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αλλά ανάλογα με τον αντίπαλο χρησιμοποιούσε και τους δικούς της κανόνες. Για παράδειγμα στις 31 Μαρτίου 1866 διεξήχθη ένας αγώνας μεταξύ των μικτών ομάδων του Σέφιλντ και του Λονδίνου στο Battersea Park, στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν οι κανονισμοί της ομοσπονδίας. Εν τούτοις η Σέφιλντ συνέχισε να αγωνίζεται με τους δικούς της κανόνες μέχρι το 1878, οπότε αποδέχθηκε τον ενιαίο κανονισμό της ομοσπονδίας.

Οι Ταξιδευτές της Πέμπτης

Το 1876 ορισμένοι παίκτες της Σέφιλντ Φ.Κ. επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στο Sheffield Challenge Cup. Όμως, ο σύλλογος είχε αποφασίσει να μην αγωνίζεται σε τοπικούς αγώνες. Έτσι οι παίκτες αυτοί αγωνίζονταν κάθε Πέμπτη στο τοπικό κύπελλο και ονόμασαν την ομάδα τους "Thursday Wanderers", δηλαδή "Ταξιδευτές της Πέμπτης". Η παράλληλη αυτή ομάδα αγωνίστηκε τρεις περιόδους: 1876-77 ως 1878-79, κερδίζοντας το Κύπελλο την τελευταία χρονιά. Μια προσπάθεια αναβίωσής της στις αρχές της δεκαετίας του 1880 δεν είχε συνέχεια.

Παρακμή

Η σταδιακή απομάκρυνση της ομάδας από την κορυφή του ποδοσφαίρου ξεκίνησε με την καθιέρωση του επαγγελματισμού το 1885. Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της Σέφιλντ Φ.Κ. δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν τις επαγγελματικές ομάδες και σημείωσαν βαριές ήττες από την Άστον Βίλα, τη Νότιγχαμ Φόρεστ και τη Νοτς Κάουντι. Τότε η Σέφιλντ Φ.Κ. πρότεινε στην ομοσπονδία τη δημιουργία ενός ξεχωριστού Κυπέλλου Ερασιτεχνών, το οποίο πράγματι καθιερώθηκε και το 1904 το κατέκτησε η ομάδα. Αυτό αποτελεί το πρώτο κύπελλο της ιστορίας της και το μοναδικό εθνικό τρόπαιο που έχει κατακτήσει.

Συμμετοχή σε πρωταθλήματα

Το 1949 η Σέφιλντ Φ.Κ. έγινε μέλος της "Yorkshire League". Παρέμεινε σε αυτή ως το 1982, οπότε η Y.L. συγχωνεύτηκε με την "Midland League" και δημιουργήθηκε η "Northern Counties East League".

Στα 33 χρόνια της συμμετοχής της στην Yorkshire League, η Σέφιλντ Φ.Κ. κατέκτησε μόλις έναν τίτλο, το έπαθλο της Β΄ κατηγορίας το 1975-76. Με την ένταξή της στη νέα Λίγκα αγωνίστηκε στις χαμηλές κατηγορίες. Κέρδισε δυο φορές τον τίτλο της Α΄ κατηγορίας, το 1988-89 και το 1990-91 και συμμετείχε στην ανώτερη κατηγορία (Premier Division) συνεχώς από το 1991 ως το 2007. Το 2006-07 τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Αυτή είναι η υψηλότερη θέση που έχει καταφέρει ποτέ, με αποτέλεσμα να προκριθεί στον τελικό γύρο για την προώθησή της από τις τοπικές προς τις Εθνικές κατηγορίες. Έτσι το 2007-08 αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία της "Northern Premier League".

Εθνικές διοργανώσεις

Η Σέφιλντ Φ.Κ. είχε ελάχιστες επιτυχίες στις εθνικές διοργανώσεις. Το 1903-04 κατέκτησε το Κύπελλο Ερασιτεχνών Αγγλίας (FA Amateur Cup). Το 1976-77 έφτασε ως τον τελικό της διοργάνωσης του Κυπέλλου Βας Αγγλίας (FA Vase). Έτσι αγωνίστηκε για πρώτη και μοναδική φορά στο Στάδιο Γουέμπλεϊ. Όμως, έχασε το έπαθλο αφού ηττήθηκε στον επαναληπτικό που έγινε στο Σίτι Γκράουντ του Νότιγχαμ από την "Billericay Town".

Στο Κύπελλο Αγγλίας δεν έχει καταφέρει κάτι αξιόλογο από το 1880. Όμως, τη δεκαετία του 1870 έφτασε τρεις φορές ως τα προημιτελικά. Το BBC δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ με την ιστορία του σωματείου, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του παγκοσμίου πρωταθλήματος σνούκερ, που διεξήχθη στο Σέφιλντ το 2007.

Τα γήπεδα

Αρχικά, η Σέφιλντ Φ.Κ. αγωνιζόταν στο Bramall Lane, το οποίο αποτελούσε την έδρα του ομίλου κρίκετ από τον οποίο ιδρύθηκε. Καθώς το γήπεδο αυτό μεγάλωνε σε χωρητικότητα ήταν δύσκολο για το σωματείο να το γεμίσει, ειδικά μετά την ίδρυση της επαγγελματικής Σέφιλντ Γιουνάιτεντ που επίσης το είχε ως έδρα.

Στις αρχές του 20ού αιώνα η ομάδα δεν είχε σταθερό γήπεδο. Οι παίκτες της γύριζαν σαν νομάδες μέχρι την εγκατάστασή τους στο Abbeydale Park. Τη δεκαετία του 1990 που ανέβηκε σε υψηλή κατηγορία η Σέφιλντ Φ.Κ. αγωνίστηκε σε διάφορα μεγαλύτερα στάδια, όπως: το Hillsborough Park, το Owlerton Stadium και το Don Valley Stadium.

Τελικά, ο σύλλογος αγόρασε μια έκταση στο Dronfield του Derbyshire, η οποία ονομαζόταν "Coach & Horses Ground", διότι παλιότερα τη χρησιμοποιούσε η ομάδα του "Coach and Horses pub". Εκεί δημιούργησε το Bright Finance Stadium (ή Stadium of Bright), το πρώτο ιδιόκτητο στάδιο στην ιστορία του συλλόγου.

Στο γήπεδο αυτό αγωνίζονται η πρώτη και η δεύτερη ανδρική ομάδα, οι εννιά νεανικές ομάδες, η γυναικεία ομάδα που ιδρύθηκε έπειτα από συγχώνευση με τη "Norton FC" και η ομάδα ΑΜΕΑ.