Η ανακάλυψη των FM

Στις 6 Νοεμβρίου 1935 ο Αμερικανός ηλεκτρομηχανικός Έντουιν Άρμστρονγκ ανακαλύπτει τη ραδιοφωνική μπάντα των FM.

Η ανακάλυψη των FM

Ο ίδιος άνθρωπος από το 1914 είχε κατασκευάσει τον «υπερετεροδυνικό δέκτη», ένα σύστημα που αποτελεί βασικό τμήμα κάθε σύγχρονης συσκευής ραδιοφώνου. Το μεγαλύτερο όμως επιστημονικό του επίτευγμα είναι η ανακάλυψη των FM, όπου εκατομμύρια ραδιοφωνικοί σταθμοί εξέπεμψαν.

Στην Ελλάδα ήδη από το 1923 άρχισε μια προσπάθεια εγκατάστασης ραδιοφωνικού πομπού. Οι πειραματισμοί κράτησαν αρκετά χρόνια. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από τον ραδιοηλεκτρολόγο Χρήστο Τσιγγιρίδη την 25η Μαρτίου του 1928 και 20 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε στην πόλη, μεταδίδοντας τακτικά εκπομπή-εκπομπές.

Ο πρώτος εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Αθήνα, αφού στις 25 Μαρτίου του 1938 εγκαινιάστηκε από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β’, ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού. Αμέσως μετά την απελευθέρωση άρχισαν να ιδρύονται κι άλλοι σταθμοί σε διάφορες πόλεις της χώρας που υπάγονταν στη δικαιοδοσία του ΕΙΡ, καθώς και πολλοί στρατιωτικοί σταθμοί, υπό τη δικαιοδοσία των ενόπλων δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ).

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, αρχικά η μπάντα των μεσαίων και στη συνέχεια η ζώνη των FM κατακλύζεται από εκατοντάδες ερασιτέχνες (οι επονομαζόμενοι και «πειρατές»), που εκπέμπουν πολυποίκιλα προγράμματα, αμφισβητώντας ανοιχτά το ραδιοφωνικό μονοπώλιο της κρατικής ραδιοφωνίας. Ραδιοσταθμό κατασκεύασαν, επίσης, οι φοιτητές του ΕΜΠ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της χούντας το 1973.

ME MIA MATIA...

1860: Ο Αβραάμ Λίνκολν κερδίζει τις εκλογές και γίνεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1925: Ο μυστικός πράκτορας των Βρετανών Σίντνεϊ Ράιλι εκτελείται από την OGPU, τη μυστική υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Υπήρξε το πρότυπο του Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός καταλαμβάνει εκ νέου το Κίεβο. Πριν από την υποχώρηση, οι Γερμανοί καταστρέφουν τα περισσότερα αρχαία κτίσματα της πόλης.

1952: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών ο Γιάννης Ανδριανόπουλος, ο μεγαλύτερος εκ των πέντε αδελφών της οικογένειας που ίδρυσαν και αποτέλεσαν τη «σπονδυλική στήλη» της ομάδας ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού, στον οποίο αγωνίστηκε έως το 1929.

1960: Ο Παναθηναϊκός δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Ευρώπη. Αντιμετωπίζει για το Κύπελλο Πρωταθλητριών την τσεχοσλοβακική Σπάρτακ Χράντετς και χάνει 1-0.

1961: Σφοδρή νεροποντή πλήττει την Αθήνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 43 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες μένουν άστεγοι.

1974: Ο Ολυμπιακός κερδίζει στην Πάτρα την Άντερλεχτ 3-0 με χατ τρικ του Μάικ Γαλάκου, αλλά δεν καταφέρνει να ανατρέψει το 5-1 του πρώτου αγώνα. Το ματς που έμεινε στην Ιστορία ως «η σφαγή» από τον Ούγγρο διαιτητή Κάρολι Παλοτάι.

1985: Ξεσπά το σκάνδαλο «Irangate». Ο αμερικανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ρίγκαν πούλησαν όπλα στο Ιράν και με τα κέρδη χρηματοδότησαν τον αγώνα των Κόντρας στη Νικαράγουα για την ανατροπή της κυβέρνησης των Σαντινίστας.

1992: Η Ελλάδα υπογράφει τη Συνθήκη του Σένγκεν.

2000: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Γιάννης Νεμπίδης, μεγάλη δόξα του Παναθηναϊκού τη δεκαετία του ’50.

2021: Η Άννα Ντουντουνάκη κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των 100 μέτρων πεταλούδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 25άρας πισίνας, στο Καζάν της Ρωσίας, με χρόνο 56.35 (νέο πανελλήνιο ρεκόρ).