Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 2000 όταν βυθίστηκε το πλοίο «Εξπρές Σάμινα».

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 2000 όταν το πλοίο «Εξπρές Σάμινα» αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά για να εκτελέσει το ταξίδι Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ικαρία - Σάμος - Πάτμος, με τελικό προορισμό τους Λειψούς. Το πλοίο ανήκε στην εταιρία «Minoan Flying Dolphins» και πάνω του επέβαιναν 472 επιβάτες και 61 άτομα από το πλήρωμα. Εκείνο το βράδυ οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές, με τους ανέμους να φτάνουν έως και τα οκτώ μποφόρ.

Το πλοίο ήθελε να προσεγγίσει το λιμάνι της Παροικιάς στην Πάρο, όμως λίγα μίλια πριν από το λιμάνι και ενώ η πορεία του είχε ελαφρώς παρεκκλίνει, προσέκρουσε με ταχύτητα 18 κόμβων στις βραχονησίδες Πόρτες Πάρου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το «Εξπρές Σάμινα» να υποστεί ένα μεγάλο ρήγμα στη δεξιά του πλευρά. Έτσι το πλοίο ξεκίνησε να βυθίζεται, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης βοήθειας. Η βύθιση του καραβιού κόστισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους, με τον αριθμό των διασωθέντων να φτάνει τους 457.

Στις 21 Ιουλίου 2003 εκδόθηκε το πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων, το οποίο επέρριπτε βαριές κατηγορίες στον πλοίαρχο Βασίλειο Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γεώργιο Τριανταφύλλου και τον Α’ μηχανικό Γεράσιμο Σκιαδαρέση. Στο πόρισμα υπογραμμιζόταν ότι το πλοίο δεν θα βούλιαζε, εάν οι στεγανές θύρες του μηχανοστασίου δεν ήταν ανοιχτές και η διάσωση θα ήταν επιτυχέστερη αν οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί έγκαιρα.

Στις 25 Ιουνίου 2007 εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία στον πλοίαρχο του «Εξπρές Σάμινα» Βασίλειο Γιαννακή επεβλήθη κάθειρξη 11 ετών και 14 μηνών και στον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό κάθειρξη 12 ετών και 9 μηνών. Τρία χρόνια επέβαλε το δικαστήριο στον ύπαρχο Γεώργιο Τριανταφύλλου, ένα χρόνο στον πρώτο μηχανικό Γεώργιο Σκιαδαρέση και 10 μήνες στον ασυρματιστή Δημήτριο Τσούμα. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας Νικόλαος Βικάτος και Κωνσταντίνος Κληρονόμος καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών έκαστος. Οι Γιαννακής και Ψυχογιός οδηγήθηκαν στη φυλακή και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή ή εξαγορά των ποινών τους.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1580: Ο Φράνσις Ντρέικ ολοκληρώνει τον περίπλου της Γης.

1687: Ο Παρθενώνας καταστρέφεται εν μέρει από έκρηξη που προκλήθηκε όταν οι ενετικές δυνάμεις του Φραντσέσκο Μοροζίνι πολιορκούν και βομβαρδίζουν τους Οθωμανούς στην Αθήνα.

1888: Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος Τόμας Έλιοτ, ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1948.

1956: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συντρίβει την Άντερλεχτ με 10-0 για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, δημιουργώντας ρεκόρ για εντός έδρας σκορ αλλά και για ευρωπαϊκό αγώνα.

1980: Βόμβα εκρήγνυται κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής μπίρας Οκτόμπερφεστ στο Μόναχο, με απολογισμό 13 νεκρούς και 211 τραυματίες. Ένα από τα θύματα είναι και ο δράστης της επίθεσης, ο 21χρονος νεοναζί φοιτητής Γκούντολφ Κέλερ.

1982: Η Σοφία Σακοράφα καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό (72.40 της Τίνα Λίλακ από την Φινλανδία) με 74.20 στα Χανιά. Ελλείψει ζυγαριάς, το ακόντιο θα μεταφερθεί από τον έφορο στο μαιευτήριο Χανίων, όπου θα ζυγιστεί ώστε να μετρήσει το ρεκόρ. Η Σοφία θα κρατήσει το ρεκόρ για 9 περίπου μήνες, αφού η Λίλακ θα το πάρει πίσω στις 13/6/83 στο Τάμπερε με 74.76.

1988: Ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον βρίσκεται ντοπαρισμένος, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στην κούρσα των 100 μέτρων (9.79) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

1989: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί έξω από το γραφείο του στο Κολωνάκι τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Παύλο Μπακογιάννη.

1989: Φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Βασίλης Ανδριανόπουλος, ένας εκ των αδελφών της θρυλικής πεντάδας που έγραψε ιστορία με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

1992: Ξεκινάει το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ που διοργανώνεται από την ΕΣΑΚ. Μία από τις καινοτομίες του είναι η στατιστική σε όλους τους αγώνες.

1997: Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παρακολουθούν τη συναυλία των U2 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

2002: Η χειρότερη ναυτική τραγωδία στην Ιστορία της Σενεγάλης, όταν από ανατροπή του πλοίου «Τζούλα» χάνουν τη ζωή τους 1.863 άνθρωποι και διασώζονται μόλις 64.

2004: Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο S13 με επίδοση 1:03.98 και ο Κωνσταντίνος Φίκας το αργυρό στα 50 μ. ελεύθερο S8 με 27.54 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

2008: Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Πολ Νιούμαν, βραβευμένος με Όσκαρ το 1986 για την ταινία «Το χρώμα του χρήματος».