Η πτώση του F-84 στη Λάρισα

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της 15ης Σεπτεμβρίου του 1982, ένα αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας εξερράγη στον αέρα.

Η πτώση του F-84 στη Λάρισα

Αμέσως μετά έπεσε σε κατοικημένη περιοχή της Λάρισας, όπου και συνετρίβη. Ο πιλότος του αεροσκάφους τύπου F-84 Thunderstreak, σμηναγός Θεόδωρος Πετρόπουλος, από το χωριό Κουλούρα Αιγίου είχε χρησιμοποιήσει με επιτυχία το αλεξίπτωτο του και εγκατέλειψε το φλεγόμενο αεροσκάφος λίγο πριν γίνει η έκρηξη· «…σώθηκε με ελαφρά τραύματα και νοσηλεύτηκε στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της πόλης», περιγράφει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» της Θεσσαλίας. Ο απολογισμός: τρεις νεκροί πολίτες, ανάμεσα τους κι ένα 13χρονο παιδί (κάποια ρεπορτάζ κάνουν λόγο μόνο για έναν νεκρό, τον άτυχο 13χρονο) και περίπου 15 τραυματίες. Ο κινητήρας του αεροπλάνου και ένα από τα φτερά του, κατέπεσαν σε πάρκο που μάλιστα βρισκόταν πλάι σε Δημοτικό Σχολείο. Ο 13χρονος μαθητής που χτυπήθηκε από κομμάτι του αεροσκάφους είχε διακομιστεί σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας και λίγες ώρες μετά τη διακομιδή του είχε καταλήξει. Τέτοιου τύπου αεροσκάφη είχαν αποσυρθεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ από το 1964, γιατί παρουσίαζαν πολλές βλάβες! Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε παραλάβει τα πρώτα F-84F Thunderstreak τον Ιανουάριο του 1957, τα οποία εντάχθηκαν στις 335 και 336 Μοίρες Δίωξης Βομβαρδισμού στη Λάρισα. Συνολικά είχαν παραληφθεί περισσότερα από 150 αεροσκάφη και κάποια παρέμειναν σε υπηρεσία 26 χρόνια. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος ανήκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης, επέστρεφε από εκπαιδευτική πτήση και ήταν έτοιμο να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας. Την επόμενη μέρα, οι εξωραϊστικοί σύλλογοι των πληγέντων συνοικιών πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας την οριστική απομάκρυνση του αεροδρομίου από τη Λάρισα και την απαγόρευση όλων των εκπαιδευτικών πτήσεων και ασκήσεων πάνω από την πόλη.

ME MIA MATIA...

1916: Ο «Μικρός Γουίλι», το πρώτο τανκ που κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κατά των Γερμανών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη του Σομ.

1919: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

1928: Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.

1935: Ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της Ναζιστικής Γερμανίας. Την ίδια μέρα εκδίδει διάταγμα, με το οποίο υποβιβάζει τους Εβραίους στο καθεστώς του υπανθρώπου.

1982: Μπροστά σε 80.000 φιλάθλους, (ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στο ΟΑΚΑ) ο Ολυμπιακός κερδίζει 2-0 την Έστερ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

1982: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας USA TODAY.

1995: Βόμβα εκρήγνυται στο γήπεδο της Σαχτάρ στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας στα πρώτα λεπτά ποδοσφαιρικής συνάντησης με απολογισμό 6 νεκρούς ανάμεσά τους και τον πρόεδρο της Σαχτάρ.

1999: Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης αναδεικνύονται ισόπαλοι 3-3 σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Τζιοβάνι (2) και Ζάχοβιτς οι σκόρερ των ερυθρόλευκων.

1999: Αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ιταλός, Ρομάνο Πρόντι.

2000: Τελετή έναρξης των 27ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϊ. Μετέχουν 10.200 αθλητές και αθλήτριες από 200 χώρες σε 28 αθλήματα. Την Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει η εκπρόσωπος των ιθαγενών της Αυστραλίας Κάθι Φρίμαν. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα αγωνίζονται κάτω από την ίδια σημαία. Ο Νίκος Κακλαμανάκης είναι ο πρώτος αθλητής που μπαίνει τον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, ως σημαιοφόρος της Ελληνικής Αποστολής.

2001: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο» αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε δήλωσή του και υπόσχεται «σαρωτική, επίμονη και αποτελεσματική» απάντηση στα χτυπήματα των τρομοκρατών.

2003: Με μία συμβολική απευθείας σύνδεση Αθήνας - Λευκωσίας, ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος εγκαινιάζουν τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο «HellasSat».

2006: Οριάνα Φαλάτσι, Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστή και από τη σχέση της με τον Αλέκο Παναγούλη. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θεωρήθηκε ότι με τα γραπτά της δυσφήμιζε το Ισλάμ. (Γεν. 29/6/1929)

2011: Συλλαμβάνεται ο 55χρονος Μάκης Ψωμιάδης στην Ανάβυσσο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τις 23 Ιουνίου, ενώ ερήμην του είχε τιμωρηθεί από τα αθλητικά δικαστήρια με ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο.

2016: Στο «Stade de Suisse», ο Ολυμπιακός κερδίζει με 0-1 τη Γιουνγκ Μπόις και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που φτάνει τις 100 νίκες στην Ευρώπη, Παράλληλα, οι τότε πρωταθλητές Ελλάδας, με το γκολ του Εστέμπαν Καμπιάσο φεύγουν για 10η φορά την τελευταία 7ετία με εκτός έδρας νίκη.

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ: Βησσαρίων, Νικήτας